بررسی پردازنده
با توجه به یک تعریف معروف و قدیمی، واحد پردازش مرکزی یا CPU که به آن پردازنده مرکزی و یا پردازنده گفته میشود، به نوعی مغز متفکر سیستم رایانهایی یا کامپیوتر است.
پردازنده عملیاتهای اساسی حسابی، کنترلی و ورودی و خروجی، منطقی است که به واسطه دستورالعملهای هر برنامه تعیین و در نهایت انجام میشود.
امروزه دو شرکت بزرگ AMD و INTEL در حوزه تولید CPU سیستمهای PC فعالیت دارد. در میان پردازندههای موجود در بازار تنوع زیادی وجود دارد که از نکات فنی متنوع در مورد نسلهای مختلف پردازنده سبب شده تا انتخاب و خرید CPU به فرآِند تخصصی تبدیل شود.
سی پی یو در کنار کارت گرافیک و مادربرد از جمله مهمترین و اصلیترین قطعات سیستم است، اهمیت این پردازنده تا جایی است که در سالهای نهچندان دور میان عموم جامعه بین ردهبندی کامپیوترهای فقط براساس مدلهای تولید شده کمپانی بزرگ اینتل انجام میگرفت و بسیار از افراد جامعه با ذکر مدل پردازنده سیستم موردنظر Core i7 یا Core i5 نتیجهگیری میکنند.
انتخاب سی پی یو برای سیستم گیمینگ
مهمترین اولوین در زمان خرید سیستم گیمینگ به انتخاب کارت گرافیک مربوط میشود، خرید پردازنده و مادربرد به مرحله دوم مربوط میشود. نقش پردازنده مناسب برای اجرای بازیهای رایانهایی به هیچوجه قابل انکار نخواهد بود.
نکته قابل ذکر در اینجا این است که میان قدرت کارت گرافیک وپردازنده باید تعادلی برقرار باشد که رعایت این مسئله به افزایش کارایی و بهبود FPS میانجامد که این کار موجب کاهش هزینههای کاربر خواهد شد.
به همین سبب محصولات خانواده i3 و i5 و Ryzen 3 و 5Ryzen میان گیمرها از محبوبیت و استقبال بیشتری برخوردارند.
از جمله دلایل استقبال از محصولات رده پایین و متوسط پردازنده این است که پس از رشد تکنولوژی و عرضه نسلهای جدید مدلهای رده پایین با بهبود چشمگیری در این زمینه کارایی دارد و در جد پردازندههای میان رده نسلها پیش ظاهر میشود و قابلیت اجرای بازیهای رایانهایی متنوع برای کاربران در نظر گرفته است.
برای تصدیق مسئله میتوان در برابر پردازندۀ i5 10400 به عملکرد پردازنده i3 12100 اشاره داشت، در هر حال نکته مهم در این میان به تناسب قسمت GPU و CPU مربوط میشود که انتخابی کاملا درست است و تا مدت زمان زیادی کاربر قادر به تعویض و یا ارتقا قطعات ندارد.
انتخاب مادربرد مناسب برای CPU
مادربرد پایه اصلی و زیربنای سیستم رایانهایی است، انتخاب محصول مناسب علاوه بر اینکه عملکرد صحیح سایر قطعات سبب بهبود طول عمر آن میشود.
اما نکته مهم در این قسمت به سازگاری کامل قطعات انتخابی مربوط میشود. در ادامه قصد داریم با ذکر یک مثال به بررسی این مسئله بپردازیم.
به لحاظ فنی مادربردهای چیپست H510 قابلیت نصب پردازندههای رده بالای نسل 11 همچون i9-11900 را دارند اما چرا بهرهگیری از مادربرد فوق برای این پردازنده توصیه نمیشود؟
نخستین نکه به فرکانس و توان مصرفی بالای پردازنده 11900 است، با افزایش فرکانس، دقت لازم برای تغذیه پردازنده افزایش یافت از طرفی دیگر وظیفه تغذیه پردازنده بعهده بخش VRM مادربرد است.
در مادربردهای رده پایین قسمت VRM از ساختار ساده و فازهای محدودتری برخوردار است که سبب کاهش تعداد فازها، دقت ولتاژ دریافتی به واسطه پردازنده کاهش مییابد، این مسئله در بسیاری از موارد سبب ناپایداری سیستم و در بسیاری از موارد موجب ناتوانی پردازنده در عرضه سرعت و کارایی حداکثری خواهد شد.
نکته دیگر به غیرفعال شدن آن ارتباط دارید، بسیار از ویژگیهای پردازنده در کنار چیپست H510 است، برای مثال چیپست H510 قابلیت استفاده از سرعت حافظه جامد نسل 4 را به کاربران اختصاص نمیدهد و پهنای بند حافظه جامد به استاندارد نسل 3 محدود خواهد شد، این در صورتی است که پردازنده 11900 به آسانی از حافظه جامد نسل 4 پشتیبانی میکند.
مادربرد به عنوان زیربنا و پایه اصلی سیستمهای رایانهایی بشمار میرود. انتخاب محصول درست علاوه بر اینکه عملکرد صحیح بسیاری از قطعات سبب بهبود طول عمر آن خواهد شد.
نخستین نکتهایی که به توان مصرفی و فرکانس بالای پردازنده 11900 است، افزایش فرکانس موجب افزایش دقت لازم برای تغذیه پردازنده خواهد شد، از سوی دیگر وظیفه تغذیه پردازنده برعهده قسمت VRM مادربرد است.
قسمت VRM در مادربردهای رده پایین از ساختار ساده و تعداد فازهای محدود برخوردار است که با کاهش تعداد فازها، ولتاژ دریافتی به واسطه پردازنده کاهش مییابد، مسئله فوق در برخی از موارد سبب ناپایداری سیستم و در اکثر موارد موجب ناتوانی پردازنده در ارائه سرعت و کارایی میشود.
سوکت پردازنده چیست؟
اصطلاحا نوعی استاندارد و دستهبندی برای تفکیک پردازندههای نسلهای متنوع است که به واسطه شرکت اینتل و ای ام دی استفاده میشود.
به عنوان مثال سوکتهای INTEL به صورت LGA1700 یا LGA1200 و غیره. سوکتهای AMD با عنوان AM4 یا AM3 نامگذاری میشود. در حقیقت مدل سوکت علاوه بر این برای قرارگیری پردازنده روی مادربرد مدلهای متنوعی وجود دارد.
در هر سوکت ترتیب و آرایش پینهای اتصال متفاوت است و این مسئله سبب میشود که پردازندههای هر سوکت روی سوکتهای دیگر قابل نصب نباشند.
نکته مهم دیگر آن است که داشتن سوکت یکسان در پردازندههای متنوع به این معنی نیست که میتوان همه آن را روی مادربرد با سوکت مشابه نصب کنید.
برای مثال چیپست H410 از سوکت LGA1200 پشتیبانی میکند، اما قابلیت استفاده از پردازندههای نسل 11 روی این مادربرد وجود ندارد؛ این زمانی است که پردازندههای نسل 11 دارای سوکت LGA1200 هستند.
نکاتی که در زمان خرید CPU باید به آنها توجه کرد عبارت است از:
مهمترین نکته در هنگام خرید یک پردازنده مربوط به نوع کاربری آن است، تعادل قدرت پردازنده و همخوانی با فعالیتهای لازم کاربر همچون سیستم گیمینگ است که حجم پردازش بر عهده کارت گرافیک قرار میدهد و قدرت CPU در مرحله دوم قرار میگیرد.
یا اینکه فرکانس پردازنده در زمان اجرای بازی رایانهایی نسبت به تعداد هستههای پردازنده از اهمیت و تاثیر بیشتری برخوردار است، این در صورتی است که در اغلب پردازشهای رندرینگ مبتنی بر CPU تعداد هستههای پردازش در کارایی و عملکرد سیستم تاثیر بسزایی دارد.
قیمت cpu core i7
Powered by Froala Editor