» لپ‌تاپ و نوت‌بوک » مقایسه‌ی لپ‌تاپ ورک استیشن و گیمینگ
لپ‌تاپ و نوت‌بوک

مقایسه‌ی لپ‌تاپ ورک استیشن و گیمینگ

1400-08-11 958

مقایسه‌ی لپ‌تاپ ورک استیشن و گیمینگ

لپ تاپ‌های زیادی با عناوین مختلفی در سال‌ها اخیر روانه‌ی بازار شده اند که هر کدام به دلیل قابلیاتی که دارند، یک اسم خاص را به خود اختصاص داده اند. دو تا از معروف ترین این اسم ها، لپ تاپ گیمینگ می‌باشد که احتمالا تا به حال این نام را شنیده اید. اما در این مقاله قصد داریم فرق لپ تاپ گیمینگ و ورک استیشن را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم که هر کدام به چه کاری می‌آیند.

با گذشت زمان، کامپیوترها مزایای گسترده ای از جمله زیبایی، راحتی، ماندگاری، متناسب با موقعیت اجتماعی بودن را در اختیار کاربران قرار دادند. همانطور که می‌توان با هرکفشی راه رفت، با هر کامپیوتری هم می‌توان کار پردازش را انجام داد. اما بین یک کفش ویژه دویدن (Running) با یک کفش کلاسیک ویژه مهمانی تفاوت های زیادی از نظر کاربری وجود دارد.

ما قصد داریم در این نوشته، به دور از مسایل فنی پیچیده، این مساله را برای شما آشکار کنیم که چطور می‌توانید یک انتخاب از روی آگاهی داشته باشید تا به نتیجه مطلوب خود برسید.

اگر تا کنون اقدام به خرید رایانه کرده باشید احتمالاً اصطلاحات «ورک استیشن و گیمینگ» یا «سرگرمی» را شنیده‌اید. متأسفانه بازاریابی حول این عبارات فهم دقیق سخت‌افزارهایی را که در آن‌ها استفاده می‌شوند سخت‌تر کرده است. اگرچه تفاوت لپ تاپ ورک استیشن و گیمینگ ، خیلی تعیین کننده می‌باشد اما اغلب این تفاوت‌ها به نحوه استفاده شما از رایانه‌تان بستگی دارد و برخی دیگر به چیزهایی فراتر از آن وابسته است.

محصول پیشنهادی: لپ تاپ ایسوس مدل VivoBook K413EQ Core i5

ورک استیشن چیست؟

ورک استیشن‌ها رایانه‌هایی هستند که برای استفاده متخصصان طراحی می‌شوند. مخصوصا آن‌هایی که کارهای سنگین محاسباتی انجام می‌دهند. این رایانه‌ها ممکن است مورد استفاده مهندسانی باشند که برنامه مدل‌سازی سه‌بعدی اجرا می‌کنند؛ هنرمندان دیجیتالی که انیمیشن رندر می‌کنند نیز از این نوع سیستم‌ها بهره می‌گیرند یا حتی تحلیلگران داده‌ها می‌توانند جهت انجام کارهای خود از ورک استیشن‌ها استفاده کنند. در هر صورت این‌ها افرادی هستند که به سیستم‌هایی قدرتمندتر از رایانه‌های معمولی نیاز دارند یعنی چیزی به نام «ورک استیشن» دوای درد آن‌هاست.

مشخص‌ترین ویژگی‌های یک ورک استیشن داشتن پردازنده‌ی قوی و معمولاً رم بسیار بالاست. البته در برخی قسمت‌های حاشیه‌ای سیستم نیز تفاوت‌هایی به چشم می‌خورد که گاهی به این دلیل است که یک قطعه، مزاحم قطعه دیگری نشود و کمی هم به این دلیل است که رایانه‌ای ایجاد شود که بیشتر عمر می‌کند.
ورک استیشن‌ها اغلب به‌طور ویژه برای داشتن عملکردی پایدار در طول زمان و استفاده طولانی مدت ساخته می‌شوند.

مقایسه‌ی لپ‌تاپ ورک استیشن و گیمینگ

لپ تاپ گیمینگ چیست؟

مقایسه لپ تاپ ورک استیشن و گیمینگ ، این را نشان می‌دهد که هر دو از یک سیستم معمولی قدرتمندتر هستند.
بازی‌های جدید به مشخصات فنی بسیار بالاتری نیاز دارند. به همین دلیل است که رایانه‌های گیمینگ به قطعاتی نیاز دارند که بسیار قدرتمندتر از آن چیزی است که کاربران رایانه‌های غیرگیمینگ نیاز دارند. اجرای بازی شامل نوع خاصی از پردازش است و رایانه‌های گیمینگ به‌طور ویژه برای برآورده کردن نیازها در این نوع پردازش بهینه‌سازی می‌شوند. درنتیجه فرق‌ های رایانه ورک استیشن و گیمینگ معمولاً بر اساس هر قطعه می‌تواند متفاوت باشد.

از سوی دیگر، لپ تاپ‌های بازی گزینه خوبی برای مسافران تجاری هستند زیرا هم قابل حمل و هم راحت هستند. مزیت دیگری که می‌شود به آن اشاره کرد قیمت این لپ‌تاپ‌ها است. بنابراین، اگر به دنبال یک پردازنده گرافیکی مناسب با قیمت مقرون به صرفه هستید و نیازی به اجرای نرم افزارهای طراحی پیچیده ندارید، یک لپ تاپ گیمینگ می‌تواند برای شما مناسب باشد.

مقایسه‌ی لپ‌تاپ ورک استیشن و گیمینگ

تفاوت لپ تاپ ورک استیشن و گیمینگ در CPU

مشخص‌ترین فرق رایانه ورک استیشن و گیمینگ معمولاً درسی‌پی‌یوها نهفته است. معمولا هر کامپیوتری که به آن ورک استیشن گفته می‌شود یک سی‌پی‌یوی قدرتمند دارد اما ورک استیشن‌ها اغلب برای پردازش موازی بهینه‌سازی می‌شوند نه برای بازی‌های رایانه‌ای. پردازنده‌های ورک استیشن‌ها اغلب بسیار قدرتمندتر از آن چیزی است که گیمرها بخواهند یا به آن نیاز داشته باشند مثلاً پردازنده‌هایی مثل Intel Xeon یا AMD EPYC.

اگر رایانه گیمینگ قدرتمندی می‌سازید احتمالاً چیزی حدود ۳۰۰ دلار باید برای بهترین سی‌پی‌یو بپردازید اما چیپ‌های مناسب ورک استیشن می‌توانند بیش از ۲۰۰۰ دلار قیمت داشته باشند. تفاوتشان در چیست؟ یک سی‌پی‌یوی معمولی حدوداً ۴ تا ۶ هسته دارد و اندازه کَش آن متناسب با تعداد هسته‌ها است. برعکس سی‌پی‌یوی یک ورک استیشن از یک پردازنده ۳۲ هسته‌ای استفاده می‌کند و اندازه کش آن برای هماهنگی با تعداد هسته‌ها بسیار زیاد است.

شاید فکر می‌کنید هرقدر تعداد هسته‌ها بیشتر باشد بهتر است اما ضرورتاً این‌طور نیست! برای استفاده از این هسته‌ها برنامه نویسان باید نرم‌افزارهایی را بنویسند که آن‌ها را به کار بگیرند. اوایل ظهور پردازنده‌های چهار هسته‌ای، تقریباً هیچ بازی یارانه‌ای از پردازنده‌های ۴ هسته‌ای پشتیبانی نمی‌کرد اما پس‌ازآن همه‌چیز تغییر کرد. وقتی صحبت از پردازنده‌هایی با تعداد هسته‌های بسیار بالا می‌شود مشکلات مشابهی دوباره ظاهر می‌شود.

اینکه بفهمیم عملاً برنامه نویسان بازی‌های رایانه‌ای، معمولاً کدهایشان را طوری می‌نویسند که از ۴ تا ۶ هسته پشتیبانی کنند که معمولاً در پردازنده‌های سیستم‌های معمولی مشاهده می‌شود جای تعجب ندارد. درنتیجه اصلاً بازی ای را پیدا نمی‌کنید که از تعداد هسته‌های زیادی پشتیبانی کند که در سی‌پی‌یوهای ورک استیشن دیده می‌شود. هیچ دلیلی وجود ندارد که رایانه گیمینگ بخواهد از این نوع پردازنده‌ها داشته باشد چراکه هیچ فایده‌ای ندارد؛ این پردازنده‌ها به‌شدت گران‌قیمت‌تر هستند و حتی عملکرد خوبی در بازی‌ها ندارند.

مقایسه‌ی لپ‌تاپ ورک استیشن و گیمینگ

فرق لپ تاپ ورک استیشن و گیمینگ در کارت گرافیک

همان‌طور که انتظار می‌رود واحد کارت گرافیک (GPU) معمولاً قطعه مهم رایانه گیمینگ است. این قطعه سخت‌افزاری می‌تواند در یک ورک استیشن به همین اندازه مهم باشد اگر قرار باشد از آن برای مدل‌سازی سه‌بعدی، ویرایش ویدئو و انجام وظایف سنگین محاسباتی مشابه استفاده کرد.

بین تولیدکنندگان جی‌پی‌یو، بازار در دستان دو برند قدرتمند است: جی فورس انویدیا و رادئون شرکت اِی‌اِم‌دی. تولیدکنندگان مختلفی برای این توسعه‌دهندگان کارت گرافیک تولید می‌کنند اما تقریباً هر کارتی که در بازار موجود است بر اساس استانداردهای یکی از این دو برند طراحی می‌شود.

Quadro و RadeonPro شرکت هایی هستند که تولید جی‌پی‌یوهایی دارند که مختص ورک استیشن‌هاست. تفاوت آن‌ها با جی‌پی‌یوهای معمولی در این است که آن‌ها دارای حافظه‌ی ویدئویی بسیار بالاتری هستند و برای نرم‌افزارهای مبتنی بر جی‌پی‌یو بهینه‌شده‌اند نه برای بازی‌های رایانه‌ای و به‌طورکلی سرعت کلاک بالاتری دارند. اگرچه می‌توان از آن‌ها برای اهداف گیمینگ هم استفاده کرد اما برای انجام وظائف این ‌چنینی بهینه نشده‌اند و معمولاً دچار مشکلات جزئی در عملکرد می‌شوند.

مقایسه لپ تاپ ورک استیشن و گیمینگ از نظر حجم رم

برای راه‌اندازی یک رایانه گیمینگ خوب به مقدار رم زیادی نیاز ندارید. این روزها داشتن ۸ گیگ رم استاندارد است و برای اجرای تقریباً تمام بازی‌های رایانه‌ای موجود زیاد هم هست. برعکس ورک استیشن‌ها برای پردازش حجم زیادی از داده‌ها به مقدار بسیار زیادی رم نیاز دارند. ورک استیشن‌های معمولی بین ۳۲ تا ۶۴ گیگ رم دارند و سیستم‌های قدرتمند ۱۲۸ گیگ یا حتی مقدار بیشتری رم می‌خواهند.

همچنین ورک استیشن‌ها از نوع دیگری از رم استفاده می‌کنند که به آن حافظه ECC می‌گویند. این عبارت مخفف Error-Correcting Codeبه معنای حافظه با امکان تشخیص و تصحیح خطا است. این نوع رم با شناسایی خرابی داده به پایداری برنامه‌ها کمک کرده و از خرابی آن‌ها جلوگیری می‌کند. برای انجام کارهایی که در آن میزان خطا باید صفر باشد مثل تحقیقات علمی یا عملیات‌های بانکی داشتن ECC RAM می‌تواند جزء جداناپذیری از سیستم باشد.

اما گیمرها به چنین چیزی نیاز ندارند. داشتن این نوع رم نه‌تنها قیمت بسیار بالاتری نسبت به رم‌های معمولی دارد بلکه می‌تواند در شرایط متفاوت دچار کمی افت در عملکرد نیز شود. اگر نمی‌خواهید در برابر خرابی داده‌ها مصونیت داشته باشید اصلاً پیشنهاد نمی‌کنیم خودتان را درگیر تهیه چنین قطعه‌ای کنید. اگرچه استفاده از این نوع رم در ورک استیشن‌ها بسیار رایج است.

محصول پیشنهادی: لپ تاپ ایسوس مدل TUF Gaming F15 FX506LH Core i5(10300H)-8GB-512GB SSD-4GB(GTX1650)

فرق لپ تاپ ورک استیشن و گیمینگ در صدا و مادربرد

از آنجایی‌که ورک استیشن‌ها اغلب از سی‌پی‌یو و رم خاصی استفاده می‌کنند تفاوت‌هایی در مادربوردهایشان نیز وجود دارد. این مادربوردها جدا از داشتن سوکت‌های مناسب برای سی‌پی‌یوهای ورک استیشن، به‌منظور بهره‌برداری از مقادیر بالاتر رم آنلاک شده‌اند و معمولاً از کیفیت بالاتری برخوردارند .چیپ‌ست‌های موجود روی مادربوردهای ورک استیشن‌های مختلف خیلی قابل ‌توجه نیستند.

در رایانه‌های گیمینگ مهم‌ترین تفاوت در ظرفیت صدا است. ورک استیشن‌ها خیلی به کیفیت صدا کاری ندارند درصورتی‌که وجود این قابلیت برای رایانه‌های گیمینگ از واجبات است. فرقی نمی‌کند گیمر ساده‌ای باشید که می‌خواهد صدای بهتری بشنود یا بازیکن گیم‌های رقابتی باشید و بخواهید برگ برنده در دستان شما باشد؛ درهرصورت داشتن چیپ‌ست صدا مهم است. مادربوردهای گیمینگ بسیاری از ساختار صدای باکیفیت برخوردارند که شامل ورودی، خروجی‌های دارای روکش طلا و پاور فیلترشده برای کانورتر صدای دیجیتالی موجود روی بورد است.

تفاوت‌ رایانه ورک استیشن و گیمینگ در ساخت و ظاهر دستگاه

ورک استیشن‌ها معمولاً با شکل ظاهری تجاری ساخته می‌شوند. برعکس لپ تاپ‌ها و رایانه‌های گیمینگ که از ظاهر شکیل و جذابی بهره می‌برند. بسته به میزان علاقه گیمر ممکن است از درزبندهای لاستیکی برای محافظت هارد درایو در مقابل لرزش استفاده کنند یا از قطعات ضد لرزش برای فن بهره ببرند. در رایانه‌های گیمینگ به جزییات این‌چنینی توجه می‌شود. این جزییات فقط وقتی اهمیت دارند که تمام بعد از ظهر را بافاصله کمی از کامپیوتر می‌نشینید.

شباهت‌ رایانه ورک استیشن و گیمینگ

قطعات سخت‌افزاری هرقدر قدرتمندتر باشند گرمای بیشتری تولید می‌کنند. گرمای بیشتر نیز نیاز به سیستم خنک‌کننده قوی‌تری دارد.

لپ تاپ ورک استیشن و گیمینگ از قطعات سخت‌افزاری قدرتمندی استفاده می‌کنند پس هر دو به سیستم خنک‌سازی قدرتمندی نیاز دارند.

بین ورک استیشن و رایانه گیمینگ در ذخیره‌سازی نیز تفاوت چندانی وجود ندارد.

تفاوت کلی بین ورک استیشن‌ و رایانه‌ گیمینگ

این تفاوت درست مثل فرق یک ۱۸ چرخ و یک فراری است. هردوی آن‌ها قدرتمندند اما نوع قدرت آن‌ها فرق می‌کند. در این استدلال ورک استیشن‌ها نقش ۱۸ چرخ را ایفا می‌کنند. قدرت آن‌ها فراتر از رایانه گیمینگ است و قطعات آن‌ها معمولاً وظایف سنگین‌تری را انجام می‌دهند. شاید ورک استیشن‌ها مثل ماشین‌های اسپرت شیک نباشند اما بی‌شک عملکرد بالایی در انجام انواع وظایف مشخص دارند.

در بسیاری از جنبه‌ها ورک استیشن‌ها از رایانه‌های گیمینگ قوی‌ترند. در این حالت می‌توان پرسید: «ورک استیشن‌ها می‌توانند کار رایانه‌های گیمینگ را انجام دهند؟» پاسخ این سؤال این است: گاهی بله.

اینکه یک ورک استیشن چقدر بتواند در اجرای بازی‌های رایانه‌ای خوب کار کند به جی‌پی‌یوی آن بستگی دارد. اگر ورک استیشن از جی‌پی‌یوی ارزان یا هیچ جی‌پی‌یویی بهره نبرد آنگاه عملکرد بسیار بدی خواهد داشت.

آیا می‌توان از رایانه گیمینگ به‌جای ورک استیشن استفاده کرد؟ پاسخ همان است: گاهی بله. اگر بودجه شما کمتر از دو هزار دلار باشد می‌توان گفت حتماً می‌توانید از ورک استیشن و رایانه گیمینگ به‌جای یکدیگر استفاده کنید. اگرچه یک ورک استیشن قوی می‌تواند سی‌‌پی‌یویی داشته باشد که قیمت سی پی یو تنها، از قیمت لپ تاپ گیمینگ بیشتر بشود. اگر مبلغی بیش از ۲ هزار دلار خرج کنید آنگاه می‌توانید ورک استیشنی بسازید که می‌تواند کارهایی انجام دهد که یک رایانه گیمینگ هرگز نمی‌تواند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×