تفاوت چیپستهای مادربرد
چیپستها چیست؟
انواع چیپستهای مادربرد : به سادگی برای پاسخ دادن به آن، Chipset مانند چسبی است که CPU را به تمام اجزای مادربرد متصل میکند. برای توضیح بیشتر، مجموعه ای از تراشهها است که عملکرد خاصی دارند.
پس از معرفی آنها در سال 1986، تعداد تراشههای یک چیپست با پیشرفت قابل توجهی کاهش یافت و اکنون در انواع چیپستهای مادربرد این دو تراشه را پیدا خواهید کرد: Northbridge و Southbridge که چیپست مادربرد شما را تشکیل میدهند.
حتی میتوانید چیپستهایی پیدا کنید که حتی این دو تراشه در یک تراشه بزرگ ادغام شده و چیپست آن مادربرد باشد. با این وجود تراشهها فقط به کامپیوتر محدود نمیشوند بلکه در تلفنهای هوشمند، اجزای شبکه بی سیم و بسیاری از دستگاههای الکترونیکی دیگر که شامل CPU هستند نیز وجود دارند.
چیپستها منطق کنترلی مورد نیاز برای کارکرد اجزای سیستم را با هم فراهم میکنند، از پردازندهها گرفته تا حافظه، و وظیفه نوع و تعداد اتصالات موجود در کامپیوتر را از داخل و خارج بر عهده دارند.
مقاله پیشنهادی : تفاوت بین SATA و IDE چیست؟
کاربرد انواع چیپستهای مادربرد چیست؟
در حالی که پردازنده مرکزی به منظور انجام کلیه محاسبات پیچیده طراحی شده است، تراشهها در پشت صحنه کار میکنند و اجزای مختلفی را که به تراشههای آن متصل هستند مدیریت میکنند.
پردازنده هر آنچه را که میخواهد با اجزای سازنده ارتباط برقرار کند، ابتدا باید به چیپست متصل کند. به سادگی، همه تعاملات موجود در مادربرد و نحوه انجام این کار را از طریق تراشههای خود مدیریت میکند.
تفاوت چیپستهای مادربرد
- Northbridgeچیپست
Northbridge از طریق FSB (Front Side Bus) به پردازنده متصل میشود. اجزایی که میتوانند سرعت انتقال نزدیک به سرعت پردازنده را تحویل دهند نیز به Northbridge متصل هستند. در رایانههای مدرن، اینها حافظه RAM و PCI-Express هستند.
به طور کلی، بیشتر درخواستهای حافظه به RAM منتقل میشوند اما نه همه آنها. یک کنترل کننده حافظه موجود در Northbridge تصمیم میگیرد که درخواست حافظه به کجا برود. چه به رم یا باس.
محصول پیشنهادی: مادربرد ایسوس TUF GAMING Z690 PLUS D4
- Southbridgeچیپست
تفاوت چیپستهای مادربرد در این است که باس های بسیار کندتر به Southbridge متصل میشوند، به همین دلیل عملکرد آن بسیار کندتر از Northbridge است. اتصالات USB، PCI، IDE و LAN، صوتی، درایورها و هارد دیسک ها معمولاً در میان باسهای متصل هستند. در چند وقت اخیر، اینتل ساخت پردازنده هایی را آغاز کرده است که North Bridge و South Bridge را در یک واحد به نام PCH (Platform Controller Hub) ادغام کرده اند.
مقاله پیشنهادی : علائم خرابی مادربرد کامپیوتر
- تولیدکنندگان چیپست و یک باور غلط بزرگ:
به دلیل ماهیت پیچیده طراحی چیپستها، تعداد معدودی از شرکتها در این کار شرکت دارند. همچنین، تصور غلط رایج در بین مردم مبنی بر اینکه مادربرد و چیپست باید از یک تولید کننده باشند، بر مشکلات آنها افزوده است.
مادربردی که توسط اینتل تولید میشود، لزوماً نباید چیپست اینتل داشته باشد !!’ همه تولیدکنندگان مادربرد از تولیدکنندگان چیپست، انواع چیپستهای مادربرد میخرند و مادربردهای خود را میسازند.
اما به محض ایجاد مادربرد، احتمال تغییر چیپستها کم است و فاصله شما با آن بسیار زیاد است. VIA، NVIDIA، ATI از جمله شرکتهایی هستند که چیپست تولید میکنند.
کدام یک از انواع چیپستهای مادربرد را باید تهیه کنید؟
انتخاب پردازنده شما گزینههای سازگار انواع چیپست را انتخاب میکند و اگر بالاترین مصرفکننده تراشههای Intel یا AMD (Core X or Threadripper) را انتخاب کنید، فقط یک گزینه خواهید داشت (X299 برای Intel یا X399 برای AMD) .
اما برای کاربران اصلی که فقط میخواهند یک کارت گرافیک و چند درایو نصب کنند، با انتخاب چیپست زیر Z590 یا X570 اینتل برای AMD، میتوانید ویژگیهایی را که دنبال میکنید، بدست آورید.
پیش از این، اگر مثلاً یک صفحه H470، B460 یا H410 را در سمت Intel انتخاب کنید، گزینه اورکلاک را از دست خواهید داد، اگرچه فقط تعداد اندکی از تراشههای اصلی اینتل برای اورکلاک قفل شده اند.
در AMD، چیپستهای B550 / X570 و همچنین B450، B350 و B300 قدیمی هنوز از اورکلاک پشتیبانی میکنند. اگرچه برخی از درگاههای سریع USB و SATA و مسیرهای PCIe را از طریق چیپست X570 از دست خواهید داد، اما گزینههای اتصال کافی برای پشتیبانی از بیشتر کارهای اصلی کامپیوتر باقی مانده است. اگر به پورت و درایو بیشتری احتیاج دارید، ارتقا سطح X570 ارزش دارد.
- چیپستهای اینتل
انواع چیپستهای مادربرد مصرفی فعلی اینتل پردازندههای نسل هشتم و نسل 9 پردازندههای اصلی (Coffee Lake نیز نامیده میشود) را در خود جای داده است.
چیپ ستهای Z370 و Z390 که از اورکلاک و Nvidia SLI پشتیبانی میکنند، محبوب ترین انواع چیپست مادربرد در میان علاقهمندان هستند که چیپستهای اصلی H370 و B360 گوشه ای از گیمرها را در اینتل قرار میدهند. اینتل همچنین چیپست X299 خود را دارد که مخصوص پردازندههای مرکزی سری Extreme است.
چیپستهای Z370، Z390، H370 و B360 از سوکت پردازنده به نام LGA1151v2 پشتیبانی میکنند. چیپست X299 از سوکت بزرگتر LGA 2066 استفاده میکند که هستههای اضافی و سایر ویژگیهای موجود در پردازندههای Extreme را در خود جای داده است.
سری X299 گران قیمت نسبت به چیپ ستهای قبلی اینتل پیشرفت زیادی داشته است، از جمله تعداد زیادی مسیر برای M.2 SSD، چندین پردازنده گرافیکی، پشتیبانی سریعتر از DDR4، پورتهای بیشتر و موارد دیگر.
در حالی که پلتفرم افراطی X299 فراتر از اینتل دارای اهمیت است، اما بیشتر برای اهداف غیر بازی است. پردازندههای Skylake-X مانند Core i9-7980X دارای 18 هسته هستند و دارای خطوط ورودی / خروجی زیادی برای کارت های توسعه هستند.
اگر 10 گیگابایت اترنت، چندین حافظه SSD PCIe پیشرفته یا کارتهای توسعه دیگر و سایر اسلاتهای M.2 میخواهید، X299 ارزش دارد. اما با توجه به اینکه پلتفرم اصلی از پردازندههای 8 هسته ای پشتیبانی میکند، X299 در درجه اول برای افراد حرفه ای است.
حال که تفاوت چیپستهای مادربرد و انواع چیپست ها را شناخته اید میتوانید با توجه به شرایط سازگاری با سایر قطعات مادربرد انتخاب نهایی داشته باشید.
نتیجه گیری:
همانطور که قبلاً گفته شد عملکرد یک چیپست در برنامههای مختلف متفاوت است. در رایانه، به نوعی نخاع مادربرد است، در تلفن هوشمند قابلیت GPS، در دستگاههای Wi-Fi میزان دادهای را که دستگاه به صورت امواج رادیویی پخش میکند، کنترل میکند. در چاپگر، اسکنر متفاوت است و از این رو طراحی یک چیپست به صورت خاص نیست و کاملاً به برنامه بستگی دارد. ( این مقاله برای کسانی که قصد خرید مادربرد دارند کمک کننده خواهد بود تا با ساختار مادربرد اشنا شوند و بتوانند انتخاب درستی داشته باشند.)
محصول پیشنهادی: مادربرد ایسوس TUF GAMING Z690 PLUS D4