» گرافیک » علائم خرابی کارت گرافیک
گرافیک

علائم خرابی کارت گرافیک

1400-06-06 3,804

کارت گرافیک، یکی از اجزای مهم درون یک سیستم رایانه به حساب می‌آید. وظیفه‌ی پردازش تصاویر پیچیده و چند بعدی و انتقال آن بر روی صفحه‌ی نمایشگر، اصلی‌ترین وظیفه‌ی کارت گرافیک می‌باشد. همچنین برای افرادی که قصد دارند از نرم افزار‌های پیشرفته در زمینه‌ی کار‌های گرافیکی و نوشتن برنامه‌هایی که مشاهده‌ی نتایج برای آن‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد، اهمیت دارد. بیشتر از این افراد، کارت گرافیک برای گیمر‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. چرا که بازی‌ها در نسل‌های جدید، از گرافیک بالایی برخوردارند و ساپورت کردن این گرافیک توسط سیستم، می‌تواند لذت بازی کردن را به گیمر اهدا کند. اما این قطعه، ممکن است در صورت استفاده‌ی بد و یا استفاده‌ی زیادی در طول مدت زمان طولانی، دچار مشکل شود و کارایی اولیه‌ی خودش را نداشته باشد. در این مقاله قصد داریم راجع به همین موضوع بحث کنیم و علائم خرابی کارت گرافیک را بررسی کنیم. ( اگر قصد خرید کارت گرافیک دارید یا میخواهید کارت گرافیک دست دوم بخرید و از سلامت آن اطلاعی ندارید و یا کارت گرافیک لپ تاپتان خراب شده و میخواهید آن را درست کنید در این مقاله با ما باشید.)

در کل موارد زیادی می‌توانند در خرابی کارت گرافیک دخیل باشند. برخی از این موارد ناخواسته بوده و ممکن است برای هر فردی پیش بیاید که توصیه می‌شود برای جلوگیری از این مورد، از کارت گرافیکی با برند مطمئن استفاده کنید و همچنین آن را از یک فروشگاه معتبر تهیه کنید تا کارت گرافیک تقلبی را به جای اصل به شما نفروشند.

علائم خرابی کارت گرافیک ، دلایل خرابی آن، کار‌هایی که می‌توان انجام داد تا از خرابی زودرس آن جلوگیری شود و مطالب دیگر در این مقاله مورد بررسی قرار می‌گیرد. پس اگر در این زمینه‌ها مشکلی برای شما پیش آمده و سوالی درباره‌ی آن‌ها دارید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

مقاله پیشنهادی : فرق کارت گرافیک لپ تاپ با کامپیوتر

علت سوختن کارت گرافیک چیست؟

همانطور که گفتیم، به دلایل زیادی ممکن است این اتفاق صورت بگیرد. اما قبل از این که بخواهیم به بررسی علائم خرابی کارت گرافیک بپردازیم، قصد داریم علت‌های معمول خرابی کارت گرافیک را تشریح کنیم. روتین‌ترین دلایلی که مشاهده شده‌اند، دلایلی همچون مسائل زیر بوده‌اند که به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

  • نواسانات زیاد برق می‌تواند یکی از اصلی‌ترین دلایل سوختن و یا آسیب دیدن کارت گرافیک باشد. همچنین در صورتی که پاور کیس ضعیف باشد نیز ممکن است همین اتفاق بیفتد. بنابراین سعی کنید در مرحله‌ی اول، برای گرافیک‌های قوی، از پاور استاندارد استفاده کنید و حتما کیس را با محافظ به برق وصل نمایید.
  • برخی مواقع، داغ شدن بیش از حد درون کیس می‌تواند علت خرابی کارت گرافیک باشد. بنابراین هر چه کارت گرافیک قوی‌تری به سیستم خود می‌بندید، ترجیحا از یک فن قدرتمند نیز استفاده کنید. به همین شکل، اگر لپتاپ دارید و کارت گرافیک قدرتمندی را نیز بر روی آن سوار کرده‌اید، برای کار‌هایی نظیر گیم و برنامه‌های سنگین، توصیه می‌شود که حتما استفاده از یک کول‌پد برای خنک کردن لپتاپ خود در نظر داشته باشید.
  • در برخی موارد دیگر، ممکن است ناسازگار بودن گرافیک با مادربرد سیستم، از دلایل وارد شدن ایراد به کارت گرافیک باشد. به همین خاطر، توصیه می‌شود قبل از اینکه سیستمی که در نظر دارید را بر روی دستگاه سوار کنید را تهیه کنید، تحقیقات لازم را به عمل بیاورید و ببینید که آیا مادربردی که دارید با سیستم سازگار خواهد بود یا خیر. در برخی موارد نیز شاید لازم باشد تا بایوس مادربرد را آپدیت کنید تا مادربرد با کارت گرافیک، سازگار شود.

علائم خرابی کارت گرافیک

اما در صورت خرابی کارت گرافیک ، چه اتفاقایی ممکن است بیفتد؟

  • اگر پس از روشن کردن دستگاه خود، متوجه شده‌اید که تصویری بر روی مانیتور به نمایش در نمی‌آید، در حالی که از وصل بودن تمامی اتصالات بین کیس و مانیتور مطمئن هستید، احتمالا کارت گرافیک شما آسیب دیده است.
  • در صورتی که شاهد خطوط عمودی بر روی صفحه نمایش خود هستید، به شکلی که از بالای صفحه تا پایین صفحه کشیده شده‌اند، معمولا این مشکل به وجود ایراد درون کارت گرافیک نسبت داده می‌شود.
  • خاموش شدن اتفاقی صفحه پس از اینکه دستگاه تازه بالا آمده است، می‌تواند یکی از علائم خرابی کارت گرافیک و یا خرابی قطعات کوچکی از کارت گرافیک باشد.
  • اگر گاهی اوقات، صدایی شبیه به صدای بوق از کیس به گوش شما می‌رسد، یکی از دلایل آن خرابی کارت گرافیک است. البته ممکن است این ایراد به دلیل عدم اتصال درست با مادربرد نیز باشد.
  • کند شدن تصاویر، و یا بی‌کیفیت شدن آن، پس از گذشت چند دقیقه یا چند ساعت پس از روشن کردن دستگاه، می‌تواند از نشانه‌های خرابی کارت گرافیک کامپیوتر باشد. البته این مورد را بیشتر می‌توان به داغ شدن بیش از حد کارت گرافیک هم نسبت داد. که در صورت بروز این مشکل توصیه می‌شود فکری به حال خنک کردن درون کیس، و یا استفاده از کول پد برای لپتاپ کنید.

از دیگر مشکلاتی که خراب شدن کارت گرافیک می‌تواند به وجود بیاورد، مواردی همچون کرش کردن سیستم و یا هنگ کرد سیستم  می‌باشد که دلیل آن هم این است که سایر قطعات سخت افزاری دستگاه نیز ممکن است با خرابی کارت گرافیک، دچار مشکل بشوند. همچین زیاد بودن غیرعادی صدای فن کیس، و یا تصویر شدن اشکال عجیب و غریب در حین کار با دستگاه، مواردی هستند که می‌توان آن‌ها را از علائم خرابی کارت گرافیک دانست.

محصول پیشنهادی: کارت گرافیک ایسوس TUF Gaming GTX 1660 Ti EVO OC Edition 6GB

در صورتی که با این موارد رو به رو بودیم، چه کاری انجام دهیم؟

زمانی که با این مشکلات رو به رو شدید، اولین کاری که باید انجام دهید این است که از اتصال دست کیس با مانیتور خود مطمئن شوید، شاید چندی از مواردی که جزو نشانه‌های خرابی گرافیک کامپیوتر است، به دلیل اتصال اشتباه و مشکل دار دستگاه با مانیتور باشد. در مرحله‌ی بعد از سالم بودن کابل‌هایی که اتصال کیس با مانیتور را بر عهده دارند را بررسی کنید تا مشکل از آن‌ها نباشد.

اگر از تمامی این موارد و همچنین سازگار بودن گرافیک با مادربرد اطمینان حاصل کردید، حال از یک راه می‌تواند متوجه شوید که آیا مشکل از کارت گرافیک است یا خیر. برای این کار، باید device Manager خود را چک کنید.

برای این کار، با سرچ کردن عبارت Device manager درون موتور جست و جو‌ی موجود در منوی استارت و انتخاب آن، صفحه‌ای برای شما باز می‌شود. حال اگر بر روی Display adapters کلیک نمایید، نام کارت گرافیک برای شما به نمایش در می‌آید. با دبل کلیک کردن بر روی آن، کادر Device status برای شما به نمایش در می‌آید.

مقاله پیشنهادی : شاخص های قیمت گذاری کارت گرافیک

اگر مشکل از کارت گرافیک شما نباشد، باید شاهد عبارت This Device is working properly بودید، به این معنی است که کارت گرافیک شما مشکلی نداشته و احتمالا ایراد از جای دیگر است.

اما اگر ایراد از کارت گرافیک شما باشد، باید برای تعویض آن اقدام نمایید.

نشانه‌های خرابی کارت گرافیک لپتاپ

علائم خرابی کارت گرافیک درون لپتاپ نیز به همان شکل مشکلات درون کامپیوتر خودش را نشان می‌دهد. با این تفاوت که چک کردن این موضوع که اتصال بین صفحه نمایش و کار گرافیک شما سالم است یا خیر، باید توسط افراد کاربلد صورت بگیرد زیرا نیاز است تا لپتاپ باز شود. با انجام دادن کار‌هایی که در بالاتر عنوان شد نیز می‌توان به این نتیجه رسید که آیا کارت گرافیک دارای ایراد است یا خیر.

اما سوالی که پیش می‌آید اینجاست که معمولا در صورتی که کارت گرافیک کامپیوتر دچار مشکل شود، می‌توان با ارتقاء سیستم مشکل به وجود آمده را حل کرد. اما آیا در لپتاپ نیز به همین شکل است؟ یعنی آیا تعویض کارت گرافیک لپتاپ ممکن است؟

در صورتی که پس از بررسی‌ علائم خرابی کارت گرافیک لپتاپ، به این نتیجه رسیدید که کارت گرافیک دستگاه دچار مشکل شده است، کاری که باید انجام دهید این است که کارت گرافیک دستگاه را عوض کنید. اما درون هر لپتاپی این امکان وجود ندارد. برخی لپتاپ‌ها سیستم پردازنده و مادربرد و سایر قطعات دیگر نظیر کارت گرافک، خودشان در جایگاهی ثابت و جدا از هم قرار گرفته اند. در صورتی که لپتاپ شما از این مدل باشد، تعویض کارت گرافیک لپتاپ، امکان پذیر است.

اما در برخی لپتاپ‌ها، کارت گرافیک به واسطه‌ی یک چیپ بر روی مادر برد لحیم شده است که جدا کردن آن کار ساده ای نیست و حتی شاید خبره ترین تعمیرکاران لپتاپ نیز نتوانند بدون وارد شدن آسیب به سایر نقاط، کارت گرافیک را از دستگاه جدا کنند. البته سازنده‌ی چنین لپتاپی آنقدر به کیفیت کارت گرافیک خود اطمینان داشته که این سیستم را بر روی لپتاپ پیاده کرده است، اما مواردی مثل ضربه خوردن لپتاپ، ممکن است چنین مشکلی را به وجود بیاورد.

مقاله پیشنهادی : تست سلامت کارت گرافیک

جمع‌ بندی

در کل، علائم خرابی کارت گرافیک ، مربوط می‌شود به تصویری که قرار است از صفحه نمایش به تصویر کشیده شود. وجود مشکلات کوچک و بزرگ در تصویر، به یک باره سیاه شدن تصویر و دوباره بالا آمدن، وجود خطوط غیرعادی درون صفحه نمایش و از این قبیل مشکلات نشان دهنده‌ی وجود ایراد در کارت گرافیک است. مشکل به وجود آمده را باید با تعویض کارت گرافیک حل کرد. که همانطور که گفتیم، این راه حل برای کامپیوتر و برخی لپتاپ‌ها ساده است اما در برخی لپتاپ‌ها ممکن است سخت باشد و به سایر قطعات آسب وارد شود. به همین دلیل توصیه می‌شود در این صورت، از یک تعمیر کار خوب و مطمئن در این مورد کمک بگیرید.

محصول پیشنهادی: کارت گرافیک ایسوس Phoenix GTX 1660S O6G

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×