راهنمای خرید خنک کننده سی پی یو – معرفی انواع خنک کننده پردازنده | چرا به فن سی پی یو نیاز داریم؟
راهنمای خرید خنک کننده سی پی یو: در زمان اسمبل کردن یک سیستم کامپیوتری، مهمترین بخش انتخاب خنک کننده یا فن سی پی یو است، از سوی دیگر CPU قطعهایی بسیار مهم است که در هر سیستم کامپیوتری قرار دارد.

لذا میبایست برای خنک کردن آن در زمان کار نیز از یک خنک کننده مناسب استفاده کرد تا دمای آن را پایین نگه دارد.
برای خنک کردن سی پی یو راهکارهای متفواتی وجود دارد که قادر هستید با در نظر گرفتن نیاز خود از انواع فن سی پی یو بادی یا آبی برای این کار استفاه کنید. در ادامه قصد داریم به صورت کامل و جامع به راهنمای خرید خنک کننده بپردازیم.
همانطور که خودتان میدانید هرکدام از قطعات کامپیوتر در حین کار از خود گرما تولید میکنند، از سوی دیگر حرارت و گرما از جمله بزرگترین دشمن سخت افزار کامپیوتر محسوب میشوند، بطوریکه گرمای زیاد موجب خرابی قطعات میشود.
لذا این قطعات باید همیشه در شرایط دمایی متعادل باشند تا گرما به آن آسیب نزند، به همین سبب علاوه بر وجود فن درون کیس، روی برخی قطعات مهم هم یک فن به صورت اختصاصی در نظر میگیرند تا دمای آن قطعه از حد مجاز بالاتر نرود.
پردازنده یکی از این قطعات محسوب میشود و تا همیشه باید یک فن اختصاصی برای خنک کردن خود داشته باشد تا دمای آن را در زمان استفاده پایین قرار دهد.
امروزه در فنهای سی پی یو متعددی تولید و به بازار عرضه میشود، انواع مختلف آن را میتوانید از 100 تومان تا چند میلیون تومان پیدا کنید. پیش از پرداختن به این موضوع که کدام فن سی پی یو مناسب سیستم شما است باید با انواع فن سی پی یو یا خنک کننده کامپیوتر آشنا شوید.
راهنمای خرید خنک کننده سی پی یو : معرفی انواع خنک کننده پردازنده
اگر به درون کیس سیستم خود نگاهی بیاندازید، میتوانید یک فن نسبتا بزرگ روی مادربورد مشاهده میکنید، این قطعه به فن پردازنده شناخته میشود که باید روی پردازنده نصب شود و موظف است تا در زمان کار سیستم سیستم را خنک کند. این نوع فن از جمله ابتداییترین راه خنککنندگی یک پردازنده و راه حلهای پیشرفته دیگری برای خنک کردن سی پی یو وجود دارد.
فنهای سی پی یو از دو دسته کلی تقسیم شده است که عبارت است از:
1- خنک کننده بادی (Air Cooling)

از جمله ارزانترین و پرمصرفترین فنهای سی پی یو به خنک کنندههای بادی هستند، پردازنده به واسطه باد فن خنک میکنند. این نوع خنک کننده دارای هیت سینگ بزرگی با یک یا دو فن تشکیل شده که فرآیند کاری آنها به این شکل است که گرمای تولید شده به واغسطه تراشه را به خود جذب کرده و به خارج یا اطراف کیس هدایت میکند.
معمولا سیستمهای عادی از سادهترین مدل خنک کنندههای بادی به همراه سی پی یو استفاده میکنند.
سایر مدلهای دیگر از ابعاد بزرگی برخوردارند که امکانات متعددی همچوت هیت پایپ یا لوله حرارتی و دو فن برای خنک کنندگی بهتری دارند
برخی از مدلها به نورپردازی RGB مجهز هستند و قادر هستند فضای درون کیس را زیباتر میکند. خنک کنندههای بادری به لحاظ قیمتی ارزان هستند، به همین سبب بسیاری از افراد برای خنک کردن تراشه و همچنین افزایش راندمان کاری سیستمهای گیمینگ متوسط خود از خنک کنندهها استفاده میکنند.
2- خنک کننده آبی (Water Cooling)

یکی دیگر از انواع خنک مکننده پردازنده، خنک کننده آبی یا Water Cooling است که در سیستمهای حرفهایی و سطح بالا استفاده شده است.
این نوع خنک کنندهها دارای ساز و کار پیچیدهایی نسبت به خنک کنندههای بادی هستند و از یک مایع در جهت دفع گرمای تولید شده به واسطه تراشه استفاده میکنند. اجزایی که سیستم خنک کننده آبی را تشکیل میدهنده عبارت است از:
- بلوک خنک کننده مایع یا واتر بلاک
- پمپ
- مخزن
- رادیاتور
در اصل بلوکهای مایع محفظههایی هستند که روی قطعاتی همچون کارت گرافیک، سی پی یو و رم نصب میشوند و به نوعی مایع درون آن جریان دارد تا هوای گرم را به خارج از تراشه انتقال دهد.
سپس این مایع که به آب مقطر یا ترکیباتی از آب به رادیاتور منتقل میکند. به همیبن سبب مایع مذکور که به آب مقطر یا ترکیباتی از آب است به رادیاتور انتقال مییابد.
رادیاتور قطعهایی بزرگ است که با یک یا چند فن است که از چندین پره کوچک برخوردار است و به کمک جریان هوای حاصل از فن، مایع خنک کنندهایی که گرم شده را خنک خواهد کرد.
مایع خنک شده مذکور که به بلاک نصب شده روی CPU برمیگرداند و به صورت مجدد را جذب میکند و فرآیند قبلی خود را تکرار میکند، از سوی دیگر برای ذخیره سازی مایع اضافی و گرفتن حباب هوا مورد استفاده قرار میگیرد و پمپ هم به نوعی موظف است تا جریان و حرکت مایع را بین لوله ها استفاده کند.
این فرآیند، ساز و کار به صورت کلی از یک سیستم خنک کننده آبی است که در کلیه آنها وجود دارد.
به صورت کلی خنک کنندهها به دو دسته کلی Open Loop و Close Loop تقسیم میشوند.
مدلها Open Loop را به عنوان Custom میشناسند و به نوعی از فرآیند مشابعی برخوردارند که نحوه نصب آن به صورت دستی انجام میشود و قطعات جداانه تهیه میشود.
مدلهای لوپ بسته Close Loop با عنوان AIO شناخته میشود و از قابلیت جداسازی قطعات برخوردار نیست و به صورت پکیج طراحی میشود. مدلهای AIO از پیش تولید شده و فرآیند نصب راحت تری دارند، به همین سبب نسبت به مدل open Loop قیمت پایینتری دارند.
در مقابل مدلهای Custom میبایست به صورت دستی سرهم شده و پروسه نصب پیچیدهتری دارند.
به لحاظ کارایی مدلهای Custom در خنک کردن نسبت به AIO توانایی بیشتری دارند، همچنین میتوان علاوه بر بلوک CPU بلوک کارت گرافیک و رم اضافه کرد، به همیبن سبب به خاطر افرادی که قصد اورکلاک حرفهایی دارند میتوانند به سراغ مدل کاستوم شده بروند.
محصول پیشنهادی(بالا رده): خنک کننده مایع پردازنده ایسوس ROG RYUO III 360 ARGB
راهنمای خرید فن سی پی یو
در صورتی که قصد خرید خنک کننده پردازنده را دارید میتوانید عوامل متعدد فیزیکی و ظاهری را بررسی کنید تا مدل مناسب خودتان را بیابید. در ادامه قصد داریم به صورت کامل به بررسی عوامل متعددی بپردازید که در زیر قصد داریم این عوامل را بررسی شرح دهیم.
چه خنک کنندهای برای سیستم شما نیاز است؟
خنک کننده پردازنده عالی یک قطعه ضروری نیست و کار بسیاری از کاربران با یک خنک کننده عادی نیز راه میافتد. میزان پول در دسترس برای خرید خنک کننده پردازنده نقش مهمی در انتخاب نوع و مدل آن دارد.
اگر قصد ندارید برای خرید CPU هزینه زیادی را در نظر بگیرید میتوانید با پول کم یک مدل خوب را تهیه کنید، اما اگر قصد دارید تا کارهای سنگین مانند اورکلاک را انجام بدهید توصیه میشود تا از خنک کنندههای آبی کاستوم که از قدرت خنک کنندگی بالا نسبت به سایر مدلها برخوردار است و دارای زیبایی بیشتری است استفاده کنند.
راهنمای خرید خنک کننده: تناسب توان مصرفی (TDP) پردازنده با خنک کننده
هر دو پردازنده و فن پردازنده به یک اندازه توان مصرفی مشخصی دارند که با واحد وات مشخص میشود. اگر TDP سی پی یو بالاتر از TDP فن باشد آن خنک کننده یا فن قادر نیست به خبوی پردازنده را خنک کند.
برای مثال اگر سی پی یو شما 160 وات توان مصرفی داشته باشد باید یک فن پردازنده 160 واتی و بالاتر را تهیه کند تا قادر به خنک کردن پردازنده شما باشد و در حالت ماکسیمم کارایی سی پی یو بیشترین میزان گرما را تولید میکند.
محصول پیشنهادی (میان رده): خنک کننده مایع پردازنده کولر مستر MASTERLIQUID ML360L ARGB V2
سازگاری خنک کننده با سوکت پردازنده
اینکه کولر پردازنده بادی یا بلاک CPU واتر کولینگ روی چه نوع سوکت پردازندهایی میتواند نصب شود میبایست پیش از خرید آن را چک کنید.
معمولا چک کردن این مسئله پیچیدگی خاصی ندارد و با فهمیدن اینکه پردازنده شما برای کدام یکی از 2 شرکت Intel یا AMD است، میتوانید مدل مناسب با آن را بیابید.
میزان نویز و زیبایی بصری
در زمینه تولید نویز و صدای مزاحم، کولرهای هوایی از صدای بیشتری نسبت به نوع مایع برخوردار هستند و انواع مایع به علت ساختار خود صدای کمی تولید میکنند.
لذا اگر مایل هستید یک خنک کننده سی پی یو بی صدا داشته باشید، خنک کنندههای مایع جزو بهترین گزینههای برای کار شما هستندو
سیستم خنک کننده مایع Open Loop دسترسی زیادی را برای زیباسازی درونی کیس برای شما فراهم میکند، شما در این صورت میتوانید انواع مایع خنک کننده را با رنگهای متنوع و زیبا را برای این سیستم انتخاب کنید.
در این صورت خنک کنندههای هوایی اکنون دارای ویژگی نورپردازی هستند و سار مدلها دارای نورپردازی RGB چشم نوازی است که میتواند چشم هر بینندهایی را به خود جذب کند.
راهنمای خرید خنک کننده: ابعاد خنک کننده و تناسب آن با ابعاد کیس
سایز رادیاتور خنک کننده مایع و ارتفاع کولر هوایی حتما پیش از خرید با سایز کیس و فضای در نظر گرفته شده در کیس برای نصب آن چک شود تا برای نصب آن درون کیس مشکلی پیش نیاید.
معمولا این مشکل برای خنک کنندههای هوایی اتفاق میافتد و اگر کیس کوچک باشد و ارتفاع خنک کننده بیشتر از فضای موجود در کیس بسته نشود
لذا حتما پیش از خرید خنک کننده ابعاد و ارتفاع آن را با فضای موجود درون کیس خودتان بررسی کنید.
محصول پیشنهادی (نسبتاً اقتصادی): خنک کننده بادی پردازنده کولر مستر مدل MASTERAIR MA612 STEALTH ARGB
بهترین خنک کننده های پردازنده بادی موجود در بازار کدام اند؟
عوامل متعددی در قیمت یک خنک کننده پردازنده تاثیرگذار است و کمپانی تولید کننده این لوازم محصولات خود را ویژگیهای متنوعی در قیمت مختلف به بازار عرضه میکنند.
عواملی همچون نوع خنک کننده، تعداد لولههای حرارتی، نورپردازی، تعداد فن و غیره در قیمت یک خنک کننده بادی اثر گذار هستند
عواملی مثل نوع خنک کننده، تعداد لوله های حرارتی، تعداد فن، نورپردازی و… در قیمت یک خنک کننده بادی اثر گذار هستند و هرچه یک خنک کننده امکانات بیشتری داشته باشد قیمت بالاتری هم خواهد داشت. در ادامه 3 مورد از بهترین خنک کننده های بادی موجود در بازار را معرفی خواهیم کرد.
سخن آخر
در مقاله راهنمای خرید فن سی پی یو به بررسی مدلهای متعددی همچون بادری و مایع پرداختیم؛ اگر بخواهیم در این جا یک نتیجه گیری داشته باشیم نوع عملکرد و کارایی هرکدام از خنک کنندهها میتوان گفت که خنک کنندههای بادی با بهرهگیری از از هیت سینک و لوله های حرارتی خود میتوانند دمای پردازنده را به درستی متعادل نگه دارند.
اما ممکن است در موارد دیگر صدای نویز آزاردهنده باشد، از سوی دیگر خنکهای مایع صدای بسیار کمتری تولید میکنند.
بین دو مدل خنک کننده مایع کاستوم AIO خنک کنندههای کاستوم یا Open Loop به علت آزادی عمل و قابلیت شخصی سازی بیشتر، توان خنک کنندگی بیشتری دارند.
شاید برای شما جذاب باشد: