» آموزشی » تفاوت لنزهای دوربین
آموزشی

تفاوت لنزهای دوربین

1400-01-22 1,103

تفاوت لنزهای دوربین

برای یک مبتدی‌، ممکن است یادگیری در مورد تفاوت لنزهای دوربین کمی سخت باشد و با اصطلاحات مختلف‌، اندازه گیری‌های پیچیده و بحث‌های ظاهراً عمیق درباره ماهیت نور گیج شود. در ادامه در مورد انواع لنزهای دوربین‌، اینکه هر لنز برای چه چیزی استفاده می‌شود و معنی همه این اعداد چیست گفته شده و راهنمایی لازم را دریافت خواهید کرد.

مقاله پیشنهادی : اجزای دوربین عکاسی

1. اصول لنز دوربین

  • لنزهای زوم

از ابتدایی ترین تفاوت لنزهای دوربین میزان بزرگنمایی است. این لنزها دارای فاصله کانونی قابل تنظیم هستند‌، که به شما امکان می‌دهد سوژه خود را در فواصل مختلف عکاسی کنید.

آن‌ها متنوع ترین نوع لنزها هستند‌، زیرا می‌توانید به راحتی در فواصل میان برد عکس بگیرید. این ویژگی برای عکاسی در خیابان‌، حیات وحش و عروسی مفید است. لنزهای زوم به دلیل انعطاف پذیری‌، قابلیت جابجایی و ارزش پول‌، بیشتر از لنزهای پرایم رایج و مناسب برای مبتدیان هستند.

  • لنزهای پرایم

فاصله کانونی این لنزها ثابت است. این بدان معناست که هنگام عکسبرداری نمی‌توانید بزرگنمایی یا کوچکنمایی کنید. پس از مطالعه در مورد لنزهای زوم، ممکن است از خود بپرسید که چرا کسی لنز پرایم را انتخاب می‌کند؟ مزیت اصلی لنزهای پرایم این است که برای یک فاصله کانونی خاص ساخته شده اند.

این ویژگی به این معنی است که فناوری لنز برای استفاده بیشتر از آن طول طراحی شده است. تفاوت لنزهای دوربین پرایم همچنین این است که تمایل به تولید تصاویر با کیفیت بالاتر از لنزهای زوم دارند‌، اما فقط در صورت استفاده مناسب از آن‌ها. به عنوان مثال‌، در عکاسی پرتره یا منظره. علاوه بر این‌، دیافراگم‌های بزرگ آن‌ها بیشتر در دسترس هستند‌، به این معنی که آن‌ها برای به حداکثر رساندن میزان نور موجود و عکسبرداری با سرعت شاتر سریعتر‌، از تجهیزات بهتری برخوردار هستند و سرانجام‌، با توجه به فناوری ساده تر‌، ارزان تر از لنزهای بزرگنمایی هستند.

2. ویژگی‌های لنز دوربین

قبل از اینکه بیشتر به تفاوت لنزهای دوربین بپردازیم‌، داشتن دانش در مورد نحوه کار لنزهای دوربین‌، ویژگی‌های اساسی آن‌ها و نحوه تولید تصاویر مختلف مفید است.

  • فاصله کانونی

فاصله کانونی فاصله بین سنسور دوربین و مرکز نوری لنز دوربین است و در میلی متر اندازه گیری می‌شود. به همین ترتیب‌، نشان دهنده میزان نزدیک یا دور قرار گرفتن سوژه شما در عکس شما است.

با لنزهای زوم، فاصله کانونی به عنوان یک دامنه‌، از 35 تا 85 میلی متر نشان داده می‌شود. با لنزهای پرایم‌، فقط یک اندازه گیری فاصله کانونی وجود دارد‌، مانند 50 میلی متر.

مقاله پیشنهادی : انواع دوربین عکاسی

  • دیافراگم

دیافراگم لنز دوربین دهانه ای است که نور هنگام گرفتن عکس از آن عبور می‌کند. دیافراگم می‌تواند بزرگ یا باریک شود تا نور بیشتری را محدود یا اجازه دهد‌، که باعث تغییر نور تصویر می‌شود. این امر همچنین عمق میدان را در تصویر تغییر می‌دهد.

به طور کلی‌، هرچه نور در محیط عکسبرداری بیشتر باشد‌، می‌توانید سرعت شاتر را سریعتر تنظیم کنید و جزئیات عکس بیشتر خواهد بود. دیافراگم بزرگتر به معنای برخورد همزمان نور بیشتر با سنسور است که سرعت شاتر را بیشتر می‌کند.

بنابراین‌، درک آسان اینکه چرا لنزهایی که دارای اندازه بزرگتر دیافراگم هستند گران تر از لنزهای کوچکتر هستند‌، آسان است.

  • عمق میدان

عمق میدان‌، به معنای واقعی کلمه‌، عمق میدان دید شما است. این میزان درج یا خارج از تمرکز اشیا اطراف موضوع شما را توصیف می‌کند. به طور معمول‌، با تنظیم تنظیمات دیافراگم این تغییر می‌کند‌، اما لنزهای مختلف نیز دارای دامنه عمق میدان خاص خود هستند و همین باعث تفاوت لنزهای دوربین می شود.

در مورد عمق میدان‌، لنزها تخصص‌های مختلفی دارند. به عنوان مثال‌، لنزهای ماکرو وضوح شگفت انگیزی را از فاصله نزدیک به شما می‌دهند در حالی که بسیاری از موارد دیگر را در اطراف سوژه خود تار می‌کنند که به عنوان عمق میدان کم شناخته می‌شود.

در مقابل‌، یک لنز 35 میلی متر‌، 50 میلی متر یا 80 میلی متر عموماً عمق میدان عمیق تری را به شما می‌دهد. وقتی به دنبال لنز دوربین هستید‌، باید ارزیابی کنید که می‌خواهید چه نوع عکس‌هایی را در برابر عمق محدوده میدان لنز بگیرید.

3. متداول ترین انواع لنزهای دوربین

اکنون با جزئیات تفاوت لنزهای دوربین آشنا شدید‌، بیایید به رایج ترین انواع لنزهای دوربین و انواع عکاسی‌هایی که برای آن‌ها مناسب تر است نگاهی بیندازیم.

  • استاندارد

لنزهای استاندارد می‌توانند لنزهای پرایم یا زوم باشند. آن‌ها برای فاصله کانونی در جایی در میان برد قرار می‌گیرند معمولاً بین 35 تا 85 میلی متر مناسب اند. این امر آن‌ها را به گزینه ای مناسب برای عکاسی در خیابان‌، پرتره و مسافرت یا منظره تبدیل می‌کند.

آن‌ها اغلب با دوربین‌های DSLR ارائه می‌شوند‌، زیرا در مقایسه با بسیاری از لنزها از تخصص کمتری برخوردار هستند‌، بنابراین گسترده ترین کاربرد را دارند. ظاهراً‌، لنزهای استاندارد میدان دیدی مشابه چشم انسان دارند که کاملاً چشمگیر است.

  • زاویه گسترده

فاصله کانونی لنزهای عریض یا واید معمولاً در حدود 14 میلی متر تا 35 میلی متر است. این به شما امکان می‌دهد میدان دید وسیع تری را ثبت کنید‌، از این رو اصطلاح “زاویه دید عریض” را به شما می‌دهد.

به طور معمول‌، هر لنزی که فاصله کانونی آن از 35 میلی متر بیشتر از 23 میلی متر باشد‌، یک لنز با زاویه دید عریض محسوب می‌شود.

از آنجا که می‌توانید صحنه‌ها یا اشیا  بزرگ را در یک عکس ضبط کنید بدون اینکه نیازی به دوخت تصاویر منفرد در فتوشاپ باشید‌، لنزهای زاویه دید واید در عکسبرداری معماری‌، پانوراما و منظره محبوب هستند. به طور کلی‌، لنزهای زاویه دید عریض‌، 65 درجه از یک میدان دید مورب را به شما می‌دهند.

تفاوت لنزهای دوربین با زاویه دید عریض با دیگر لنزها این است که معمولاً برای گرفتن اشیا از نزدیک استفاده نمی‌شود‌، زیرا در گرفتن عمق زیاد میدان تخصص دارند.

اگر قصد استفاده از لنز با زاویه دید گسترده را دارید‌، باید به خاطر داشته باشید که هرچه فاصله کانونی آن کوتاه تر باشد‌، لبه‌های عکس نیز بیشتر مخدوش می‌شوند. بنابراین‌، بهتر است از لنزهای با زاویه دید عریض و برای تصاویر مناسب استفاده کنید.

  • لنزهای اولترا واید (Fisheye)

در این لنزها زیر آستانه 14 میلی متر ادامه می‌یابد که به طور معمول محدوده لنزهای زاویه باز را مشخص می‌کند. این لنز تقریباً هر لنزی است که در فاصله کانونی 4 تا 14 میلی متر قرار داشته باشد.

از بسیاری جهات شبیه لنز زاویه دید عریض است. تفاوت لنزهای دوربین اولترا واید و واید در این است که وقتی در حال عکاسی با لنز اولترا واید هستید‌، زاویه دید بیشتر می‌شود و در کمترین فاصله کانونی به اندازه 180 درجه می‌دهد. لنزهای Fisheye برای ایجاد عکس‌های آزمایشی و سورئالیستی ایده آل هستند‌، زیرا تصویری محدب و عجیب ایجاد می‌کنند.

همچنین از آن‌ها به طور مکرر برای فیلمبرداری از فیلم‌های اسکیت استفاده می‌شود‌، زیرا می‌توانند اسکیت باز را در کل قاب در حالی که بر حرکات پیچیده اسکیت بورد تمرکز دارند‌، داشته باشند.

  • تله فوتو

لنز تله به سه دسته تله کوتاه‌، تله متوسط و فوق العاده تقسیم می‌شود.
هر یک از این لنزها جلوه ای بزرگنمایی شده ارائه می‌دهند. این افکت نتیجه فاصله کانونی طولانی لنز تله فوتو است که به شما امکان می‌دهد روی سوژه‌هایی با فاصله متوسط تا دور تمرکز کنید و باعث تفاوت لنزهای دوربین می‌شود.

در اصل‌، لنز تله عکس لنز زاویه دید واید است. میدان دید باریک می‌شود‌، اما مسافتی که می‌توانید از موضوع خود تمرکز کرده و عکس بگیرید به طرز چشمگیری افزایش می‌یابد.

  • فاصله کانونی یک لنز تله فوتو کوتاه معمولاً 85 میلی متر تا 135 میلی متر است. به همین ترتیب‌، برای انواع عکاسی مناسب است‌، به شرطی که از دور عکاسی کنید. از قضا‌، تأثیری که در عکس حاصل به دست می‌آید‌، اغلب بهتر از آن است که با لنز با فاصله کانونی کوتاه تر‌، یا نزدیک به سوژه شما گرفته شود.
  •  تله لنزهای متوسط معمولاً فاصله کانونی آن‌ها از 135 میلی متر تا 300 میلی متر است. بنابراین‌، آن‌ها برای عکسبرداری از ورزش یا حیات وحش‌، یا هر نوع عکاسی که در آن شما قادر به نزدیک شدن به سوژه خود نیستید‌، بهترین حالت را دارند.
  • فاصله کانونی یک لنز فوق العاده‌ی تله فوتو معمولاً بیش از 300 میلی متر است‌، که باعث می‌شود برای عکاسی از ورزش‌هایی که شامل مسافت مانند گلف هستند‌، عالی باشد. همچنین برای عکاسی از طبیعت‌، حیات وحش و نجوم بسیار مناسب است. همانطور که می‌توانید تصور کنید‌، لنزهای تله گران و بزرگ هستند. اگر مبتدی هستید‌، بهتر است از خرید آن‌ها خودداری کنید مگر اینکه بدانید چگونه و چه وقت از آن‌ها استفاده کنید.
ماکرو

برخلاف انواع دیگر لنزهای دوربین که در این جا ذکر شده است‌، لنزهای ماکرو با فاصله کانونی تعریف نمی‌شوند. در عوض‌، تفاوت لنزهای دوربین آنها در ساختار داخلی خود است. فاصله کانونی لنزهای ماکرو می‌تواند از 35 میلی متر تا 200 میلی متر باشد و بازتاب واقعی استفاده مورد نظر آن‌ها نیست. همچنین لازم به ذکر است که لنزهای ماکرو همیشه لنزهای اصلی هستند و نه بزرگنمایی.

به دلیل ساختار داخلی منحصر به فرد‌، از لنزهای ماکرو اغلب برای گرفتن سوژه در فاصله بسیار نزدیک استفاده می‌شود. بنابراین‌، از لنزهای ماکرو برای عکسبرداری از حشرات‌، گلها و اشیای بی جان با جزئیات دقیق استفاده می‌شود. آن‌ها تصاویری را تولید می‌کنند که در مقیاس 1: 1 یا بزرگتر هستند‌، به این معنی که اندازه تصویر در سنسور همان اندازه واقعی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×