» راهنمای خرید » انواع پنل مانیتور کامپیوتر | 8 مدل صفحه نمایش بازار در بازار ایران
انواع پنل مانیتور کامپیوتر | 8 پنل صفحه نمایش بازار در بازار ایران
راهنمای خرید - راهنمای خرید مانیتور

انواع پنل مانیتور کامپیوتر | 8 مدل صفحه نمایش بازار در بازار ایران

1403-04-06 168

انواع پنل مانیتور کامپیوتر: مانیتور یکی از اساسی‌ترین قطعات سخت‌افزاری است که اطلاعات گرافیکی و ویدیویی را با کمک کارت گرافیک نمایش می‌دهد. مانیتورها اغلب با تکنولوژی پیچیده‌ای تولید می‌شوند و انواع مختلفی دارند. می‌توان مانیتورها را بر اساس نوع پنل و تکنولوژی آن‌ها به 8 دسته تقسیم کرد. در ادامه به طور کامل انواع پنل مانیتور کامپیوتر پرداخته‌ایم تا بتوانید با اطلاعات بیشتری انتخاب کنید.

انواع پنل مانیتور کامپیوتر: مانیتورهای لامپ اشعه کاتدی (CRT)

انواع پنل مانیتور کامپیوتر: مانیتورهای لامپ اشعه کاتدی (CRT)

مانیتورهای لامپ اشعه کاتدی (CRT) مخفف (Cathode Ray Tube) قدیمی‌ترین نوع مانیتور است که شاید تصویری از آن را به یاد بیاورید که شکل ظاهری  شبیه به جعبه‌ای کوچکی داشتند. مانیتور CRT صفحات محدب و تختی داشتند که نو تخت آن بسیار محبوب‌تر بود؛ چراکه مدل محدب آن در استفاده‌ی طولانی مدت به چشم‌ها آسیب می‌زد. درحال حاضر تولید مانیتورهای CRT نو متوقف شده و اگر هم استوک یا دست دوم آن باشد، کاربرد خاصی ندارد.

انواع پنل مانیتور کامپیوتر: مانیتورهای پنل تخت

مانیتورهای پنل تخت

مانیتورهای پنل تخت نسبت به مانیتورهای قدیمی CRT برق کمتری مصرف می‌کند و در کل سبک‌تر بوده و ابعاد کمتری دارد. کارایی بیشتر این نوع مانیتورها به خاطر نبود اشعه مضر، بیشتر است. در نهایت هم قیمت آن نسبت به مانیتور CRT بیشتر می‌باشد. صفحه نمایش مانیتورهای پنل تخت توسط دو صفحه گلس ساخته می‌شوند و این صفحات شامل ماده‌ای بوده که از طریق‌های مختلفی فعال می‌شود. در این نوع مانیتور از دو نوع فناوری زیر استفاده می‌شود:

  • مانیتور کریستال مایع (LCD): این مانیتورها ماده‌ای به نام کریستال مایع دارند که به شکلی چیده شده‌اند که تصویر زمانی ایجاد می‌شود که نور از آن‌ها عبور می‌کند. مانیتورهای LCD تصویر واضح‌تر و اشعه کمتری را نسبت به مانیتورهای CRT ساطع می‌کند.
  • مانیتور پلاسمای گازی: این مانیتور از دو صفحه‌ی شیشه‌ای تشکیل شده که مابین آن‌ها یک لایه گاز وجود دارد. این گاز با اعمال ولتاژ از خود اشعه‌ی ماورای بنفش تولید می‌کند.
انواع پنل مانیتور کامپیوتر: مانیتورهای لمسی

مانیتورهای لمسی

مانیتورهای لمسی به شما این امکان را می‌دهند تا بدون نیاز به لوازم جانبی بتوانید خیلی راحت با استفاده از انگشت یا قلم نوری کارهای خود را پیش ببرید. این نمایشگرها دارای تصاویر و کلماتی هستند که شما با لمس کردن آن‌ها، می‌توانید از سیستم خود استفاده کنید و لذت ببرید. سه دسته از متداول‌ترین نوع مانیتورهای لمسی عبارتنداز:

  • صفحه لمسی مقاومتی: لایه‌ای نازک، مقاوم و رسانای فلزی در این نوع صفحه نمایش وجود دارد؛ هنگامیکه شما نمایشگر را لمس می‌کنید، برای کنترلر تغییرات جریان الکتریسیته فرستاده می‌شود. مایعات، خاک و گل عملکرد این نوع نمایشگر را مختل نمی‌کند؛ به همین خاطر قابل اطمینان‌تر است.
  • صفحه نمایش لمسی موج سطحی: این نوع صفحه نمایش از طریق امواج فراصوت، ورودی‌ها را پردازش کرده و موج پردازش‌شده زمانی توسط کامپیوتر جذب می‌شود که کاربر مانیتور را لمس کند. قابلیت اطمینان این نمایشگر کمتر بوده،؛ چراکه آب و گل به آن نفوذ کرده و آسیب می‌زند.
  • صفحه نمایش لمسی خازنی: این نوع مانیتور روکشی دارد و آن از موادی تشکیل شده که بار الکترونیک دارند. به صورت پیوسته این مواد جریان را از صفحه نمایش عبور می‌دهد.
انواع پنل مانیتور کامپیوتر: مانیتورهای ال‌ای‌دی

مانیتورهای ال‌ای‌دی

مانیتورهای LED مخفف Light-Emitting Diode Display  (Light-Emitting Diode Display) دیود ساطع‌کننده نور) که دارای پنل تخت هستند. در این نوع صفحه نمایش برای منبع نور از پنل LED استفاده شده و وزن کمتری دارند. در بسیاری از کالاهای دیجیتال ازجمله لپ‌تاپ‌ها، تلویزیون‌ها، گوشی‌ها، تبلت‌ها، مانیتورها و… از این نوع نمایشگر استفاده می‌شود. جیمز پی میچل در سال 1997 بود که صفحه نمایش LED را اختراع کرد. چند مورد از مزایا مانتورهای LED که کمک می‌کند تا تفاوت مانیتور LCD و LED را متوجه شویم:

  • داشتن محدوده دایمینگ وسیع‌تر
  • قابلیت اطمینان بیشتر
  • قیمت پایین‌تر
  • مصرف برق کمتر و کار کردن با دمای پایین‌تر
  • داشتن نسبت کنتراست پویاتر
انواع پنل مانیتور کامپیوتر: مانیتورهای OLED

مانیتورهای OLED

مانیتورهای OLED نسبت به LED نور بیشتر، بهره‌وری بالاتر، ضخامت کمتر، کنتراست و نرخ تازه‌سازی بهتری را ارئه می‌دهد. یکی از قناوری‌های ساطع‌کننده نور در صفحه نمایش‌ها، فناوری OLED است. این مانیتورها دو رسانا دارند که بین آن مجموعه‌ای از مواد آلی قرار دارد. این صفحه نمایش‌ها به خاطر این از خود نور ساطع می‌کنند، نور پس‌زمینه ندارند.

مانیتورهای DLP

مانیتورهای DLP مخفف Digital Light Processing (پردازش نور دیجیتال) می‌باشدکه شرکت Texas Instruments آن را طراحی کرده است. در ارائه‌ها چراکه مانیتور روی صفحه‌ی بزرگتر پخش می‌شود از این تکنولوژی استفاده می‌کنند. بیشتر سیستم‌ها به خاطر این که با فناوری LCD ساخته می‌شد، پروجکشن کامپیوتر تصاویری تار و محو شده را به همراه داشت. از دستگاه میکرومیرور (micromirror) و یک آینه خیلی کوچک داخل یک نوع میکروچیپ خاص در تکنولوژی DLP استفاده شده است. در کل این مانیتورها کیفیت تصویر بهتر داشته که باعث می‌شود در جایی که نور نیست و تاریک است، تصویر آن‌ها قابل مشاهده باشد.

انواع پنل مانیتور کامپیوتر: مانیتورهای TFT

مانیتورهای TFT

مانیتورهای TFT دارای پنل تخت بوده که کنترل تمامی پیکسل‌های آن توسط یک تا چهار ترانزیستور انجام می‌شود. توجه داشته باشید که در پنل‌های LCD تخت نیز از همین ترانزیستورها به کار می‌رود. نسبت به مانیتورهای تخت، این نوع صفحه نمایش کیفیت بالاتری داشته که به آن نمایشگر ماتریس فعال نیز می‌گویند و در مقایسه با صفحه نمایش‌های قدیمی‌تر ماتریس منفعل، دارای کیفیت بیشتری هستند.

انواع پنل مانیتور کامپیوتر: مانیتورهای صفحه پلاسما

مانیتورهای صفحه پلاسما

صفحه پلاسما درواقع پنل تخت نازکی است که می‌توان آن را همانند LCD و LED روی دیوار قرار داد. نسبت به LCD این نوع نمایشگر روشن‌تر و نسبت CRT باریک‌تر می‌باشند. نمایشگر صفحه پلاسما ویدیوهای شفاف‌تری دارند؛ به این خاطر که نسبت کنتراست و نرخ تازه‌سازی بالا و زاویه دید وسیعی دارند. کیفیت تصویر این صفحه نمایش به خاطر پشتیبانی از رزولوشن تا 1080×1920 پیکسل ، خیلی بهتر است. در ادامه چند مورد از معایب این نوع نمایشگر را ارائه کرده‌ایم:

  • احتمال سوختگی صفحه
  • مصرف برق بیشتر
  • از دست دادن روشنایی در مرور زمان
  • وزن بیشتر و سنگین‌تر

در آخر

مانیتور، همانطور که قبلاً اشاره کردیم یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین اجزای هر سیستم است که تمامی خروجی‌های گرافیکی و متنی را نمایش می‌دهد. امروز انواع پنل مانیتور کامپیوتر در بازار وجود دارد که شما با توجه به نوع کاربری، نکات مهم قبل از خرید، انواع برندهای مانیتور و بازه‌ی قیمتی مدنظر خود مانیتور مناسبی را بر اساس نیازهای خود خریداری کنید. به نظر شما کدام نوع مانیتور مناسب‌تر است؟

مطالب مرتبط:

بهترین مانیتور بر اساس قیمت

نکات مهم قبل از خرید مانیتور در سال 2024

بهترین برند مانیتور 2024

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×