نکات مهم قبل از خرید مانیتور در سال 2024: 7 قدم تا بهترین انتخاب
نکات مهم قبل از خرید مانیتور باعث میشود تا با اطلاعات کاملتری نمایشگر مناسب نیازهای خود را انتخاب کنید. با در نظر گرفتن بودجه و نوع کاربری خود، میتوانید انتخاب دقیقتری داشته باشید. در ادامه با اصطلاحاتی از جمله رزولوشن، نرخ تازه سازی، انواع پنلهای مانیتور، زمان پاسخگویی، اندازه و نسبت تصویر مانیتور، تکنولوژی G-Sync و FreeSync و اتصالات مانیتور آشنا خواهید شد.
رزولوشن (Resolution)
رزولوشن (Resolution) مهمترین و اولین فاکتوری است که برای اعلام تعداد پیکسل موجود در هر نمایشگر کاربرد دارد. برای اندازهگیری کیفیت و میزان وضوح تصویر معیاری به نام رزولوشن است که در تمامی نمایشگرها وجود داشته و واحد سنجش آن پیکسل میباشد. درواقع هرچه تعداد پیکسل بالاتر باشد، وضوح بیشتر است؛ به این معنی که جزئیات بصری بهتری را ارائه میدهد.
یک جفت عدد زوج که عدد اول نشاندهندهی طول تصویر (تعداد ستون پیکسلها) و عدد بعدی نشاندهنده عرض تصویر (ردیف پیکسلها) میباشد.
رزولوشن مد نظر | تعداد پیکسل |
5K | 2880×5120 |
4K | 2160×3840 یا 2160×4096 |
Ultra HD (UHD) | 2160×3840 |
Quad HD (QHD) = Wide Quad HD (WQHD) = 1440p | 2560×1440 |
2K=1440p | 1440×2560 یا 1080×2048 |
WUXGA | 1200×1920 |
Full HD (FHD) = 1080p = HD | 1080×1920 |
HD = 720p | 720×1280 |
نرخ تازه سازی تصویر (Refresh rate)
نرخ تازه سازی تصویر (Refresh rate) به تعداد بهروزرسانی مانیتور در یک ثانیه یا تعداد تصویری که نمایشگر در یک ثانیه نمایش میدهد، گفته میشود که واحد سنجش فرکانس آن هرتز (Hz) است. برای مثال اگر رفرش ریت تصویری 120 هرتز بود به این معنی است که در هر ثانیه میتواند 120 تصویر نمایش دهد یا تصویر آن در یک ثانیه 120 بار میتواند تغییر کند و به روز شود.
در نهایت نرخ تازهسازی بالا بدون وجود کارت گرافیک قدرتمند فایده ندارد؛ چراکه نمایشگر شما نمیتواند در یک ثانیه تعداد فریم کافی را نمایش دهد. بهتر است قبل از در نظر گرفتن رفرش ریت مانیتور، کارت گرافیک سیستم خود را بررسی کنید که آیا توانایی دارد فریم بالا نمایشگر را اجرا کند.
پنل مناسب مانیتور

پنل مانیتور یکی از جنبههای اساسی و مهم مانیتور LCD بوده که نشان میدهد عملکرد هر نمایشگر چگونه بوده و برای چه نوع کاربری مناسب است. سه نوع از مرسومترین پنلهای مانیتور کامپیوتر موجود در بازار عبارتند از پنلهای TN، VA و IPS. در ادامه هر کدام را معرفی خواهیم کرد.
پنل Twisted Nematic یا TN
پنل TN یکی از اولین پنلهایی است که جایگزین نمایشگرهای قدیمی CRT شده و از تکنولوژی مربوط به LCD استفاده میکند. واژهTN مخفف Twisted Nematic که نشاندهندهی درهم تنیدگی کریستال مایع است که این تکنولوژی اجازه میدهد تا کنترل کریستال مایع از طریق ولتاژ (voltage) انجام شود.
کمترین کیفیت تصویر توسط پنلهای TN تولید میشود که دارای طیف رنگی محدود و باریکی هستند و معمولاً هر عنصر زیر پیکسل آن توانایی دارد تا 6 بیت روشنایی را ارائه دهد. پنل TN تقریباً ارزانترین نوع پنل موجود در بازار است.
پنل In-Plane Switching یا IPS
پنل IPS برای نخستین بار توسط هیتاچی در سال 1996 معرفی شد که به مرور شرکتهایی مانند سامسونگ پنلهایی مثل آن را تولید کردند. نسبت به پنلهای TN، پنل IPS پیشرفتهای زیاد و همچنین زاویه دید بیشتری داشته و میتواند تصاویر را واقعیتر نمایش بدهد. در عین حال در پنل IPS از هر زاویهای که نگاه کنید، تصویر را بدون تار شدن میبینید. نرخ بهروزرسانی و سرعت پاسخگویی در پنل IPS به نسبت پنل TN کمتر است اما قیمت پنل IPS نسبت به انواع دیگر پنل بیشتر بوده چراکه هزینههای تولید آن بالاتر میباشد.
پنل Vertical Alignment یا VA
پنل VA تقریباً از نظر عملکرد و کیفیت بین دو پنل قبلی میباشد به این معنی که نه آنقدر از پنلهای TN ضعیفترند و نه آنقدر از پنلهای IPS بالاتر هستند. در بین انواع پنلها، پنل VA بیشترین نرخ کنتراست را دارد اما در بخش زاویه دید، عملکردی همانند پنل IPS دارد. از نظر شیفت تصاویر و پاسخگویی این پنل سریعترین نبوده ولی عملکرد قابل قبولی را ارائه میدهد. پنلهای VA قیمت مناسبی دارند.
زمان پاسخگویی (Response Time)
زمان پاسخگویی (Response Time) در واقع به مدت زمانی گفته میشود که مانیتور از یک رنگ به رنگ دیگر تغییر پیدا میکند که در واقع این ویژگی مدت زمان سوئیچ کردن رنگ نمایشگر را از سفید به سیاه و مجدداً به رنگ سفید میسنجد. کاهش زمان پاسخگویی نشاندهندهی این است که نمایشگر توانایی نمایش تصاویر بیشتری را داشته و نرخ تازهسازی بالاتری دارد.
اندازه و نسبت تصویر مانیتور
اندازه و نسبت تصویر مانیتور یکی از مواردی که هنگام خرید باید به آن توجه کنید. نسبت تصویر مانیتور درواقع نسبت عرض به ارتفاع نمایشگر میباشد. در حال حاضر اکثر مانیتورها دارای نسبت تصویر 16:9 هستند که این مقدار استاندارد به حساب میآید. انتخاب اندازه مانیتور بر اساس کاربری شما صورت میگیرد. برای مثال مانیتورهای مخصوص ترید بهتر است بزرگتر باشد. مانیتورهایی که رزولوشنهای زیر را دارند، دارای نسبت تصویر استاندارد هستند:
- رزولوشن 1920×1080 پیکسل
- رزولوشن 2560×1440 پیکسل
- رزولوشن 3840×2160 پیکسل
تکنولوژی G-Sync و FreeSync در مانیتور
تکنولوژی G-Sync و FreeSync در مانیتور برای رفع کاهش تاخیر ورودی و قطعی تصویر است که تکنولوژی G-Sync توسط انویدیا (NVIDIA) و FreeSync توسط ایامدی (AMD) ارائه شده است. در حالت کلی این دو تکنولوژی در مانیتورهای گیمینگ برای بهبود رابط کاربری استفاده میشود. توجه داشته باشید که G-Sync برای کارت گرافیکهای انویدیا و FreeSync برای کارت گرافیکهای ایامدی تولید شده است و قبل از خرید باید به سازگار بودن هر دوی این موارد دقت کنید.
اتصالات مانیتور

اتصالات مانیتور به منظور نمایش هر چیزی که در سیستم شما اتفاق میفتد، بسیار حیاتی و مهم بوده است. در بسته بندی مانیتورها کابل و آداپتوری برای متصل کردن نمایشگر به برق و کابل دیگری برای اتصال به پخشکننده وجود دارد. در برخی از مانیتورها آداپتور داخل دستگاه وجود داشته و تنها یک کابل برای اتصال به برق دارند و در برخی دیگر برعکس است. در نهایت برق مانیتور بعد از اتصال کابل و آداپتور تامین میشود و به سراغ پورتهای مختلفی میرویم که مانیتورها برای اتصال به سیستمهای دیگر استفاده میکنند.
- VGA: مخفف Video Graphics Array که برای اتصال به کارت گرافیک میباشد.
- DVI-I: مخفف Digital Visual Interface برای جایگزین VGA تولید شد.
- HDMI: مخفف High-Definition Multimedia Interface که برای انتقال باکیفیت بالای سیگنالهای تصویری و صوتی میباشد.
- DisplayPort: همانند HDMI بوده و جایگزین دو پورت VGA و DVI شده است.
نتیجهگیری
مانیتورها یکی از اساسیترین بخش سیستم شما هستند که باعث میشوند تا تجربهی کاربری خوبی را دریافت کنید. نکات مهم قبل از خرید کامپیوتر به شما کمک میکند تا با تمامی اصطلاحات و تعاریف مربوط در این زمینه آشنا شده تا بتوانید خیلی راحتتر مانیتور خود را بر اساس نیازهای خود و بودجهای که مدنظر دارید، انتخاب کنید. به نظر شما کدام نکته بیشتر از همه در انتخاب یک مانیتور مناسب موثر است؟ ما در مقاله دیگری بهترین برندهای مانیتور را معرفی کردهایم، با مطالعه این مقاله میتوانید بهترین مانیتورها را به همراه مانیتورهای برتر مشاهده کنید. همچنین اگر در کنار صفحه نمایش به کیس مناسب هم احتیاج دارید میتوانید سری به مقاله بهترین برندهای کیس بزنید.
مطالب مرتبط: