راهنمای خرید پردازنده مرکزی (CPU)
راهنمای خرید پردازنده مرکزی به شما در انتخاب پردازنده مرکزی (CPU) که یکی از مهمترین قطعات کامپیوتر است، به شما کمک زیادی در انتخاب سی پی یو میکند. زمانیکه مادربورد را به عنوان اسکلت کامپیوتر در نظر بگیریم میتوان پردازنده را هم به عنوان مغز سیستم تشبیه کرد. بعبارت دیگر کلیه فرآیندهای کامپیوتر شما به وسیله پردازنده صورت میگیرد. لذا هنگامی که پردازنده سیستم خود را به درستی انتخاب نکنید باید با وقفه یا Lag پشت سرهم درگیر باشید. متاسفانه پولی که برای پردازنده پرداخت میکنید با قدرت آن ارتباط مستقیمی دارد. متاسفانه یا خوشبختانه باید بدانید که پردازندههایی که از قیمت گرانتری برخوردارند دارای قیمت بیشتری هستند به همین سبب کاربران برای داشتن سیستم قدرتمند به سراغ مدلهای گران قیمت میروند.
از سوی دیگر بسیاری از کاربران به قدرت سخت افزاری روز دنیا احتیاجی ندارند و از جهت دیگر تمامی تولیدکنندگان محصولات خود را با توجه به نیاز کلیه افراد و کاربران مطابقت میدهند.
بعبارت دیگر برای هرکاربر با توجه به میزان بودجه و سطح نیازی که دارند، پردازنده مناسبی وجود دارد در مقاله راهنمای خرید پردازنده مرکزی به صورت جامع و کامل به شما در انتخاب گزینه مناسب کمک میکنیم.
راهنمای خرید سی پی یو
گام اول: برند اینتل یا برند ای ام دی؟
با توجه به بازار کارت گرافیک که در آن شاهد رقابت بین دو شرکت ان ویدیا (NVIDIA) و ای ام دی (AMD) هستیم در بازار پردازنده هم با دو رقیب قدیمی اینتل (Intel) و ای ام دی (AMD) روبرو هستیم.
اگر جزو طرفداران یکی از این برندها هستید قاعدتا تا به حال در این زمینه تصمیم خود را گرفتهاید، اما اگر بین انتخاب یکی از برندها تردید دارید میبایست نسبت به تصمیم سختی که با آن روبرو شدهاید مطلع شوید پس در این صورت لازم دارید تا راهنمای خرید پردازنده مرکزی را جدی بگیرید و پس از مطالعه مواردی که در ادامه گفته میشود دقت کنید تا خرید مطمئنی را تجربه کنید.
هریک از این دو برند و تولیدات آنها از مزایا و معایب خاص خود برخوردارند، با توجه بررسیهای صورت گرفته میدانیم که قیمت پردازنده AMD از اینتل پایین تر است و در هرزمانی که کسی بخواهد کامپیوتر ارزانی جمع کند باید از سی پی یو ای م دی استفاده کند.
اما پس از اینکه سری Ryzen ایامدی رونمایی شد با سری قابل تحسین Kaby Lake اینتل به صورت پایا پای در حال رقابت هستند و از مرزهای قیمت خبری به آن صورت نیست.
اکنون AMD ترجیحا محصولات جدید خود را با قیمت بالا به فروش میرساند و به لحاظ قیمتی از رقیب خود چیزی کم ندارد.
شرکت اینتل در سال ۱۹۶۸ توسط رابرت نویس و گوردون مور راهاندازی شد. این شرکت مبدع فناوری ریزپردازندههای اکس۸۶ میباشد. اینتل در دهه ۱۹۷۰ میلادی، یکی از قویترین تراشهها یعنی اینتل ۸۰۸۶ را به بازار فروش قطعات رایانهای، عرضه کرد، که شرکت آیبیام از این پردازنده برای محصول رایانه شخصی خود استفاده نمود.
ویکیپدیا
گام دوم: هسته چیست؟ رشته کدام است؟
در گذشته که فقط پردازندههای تکه هستهایی در بازار وجود داشت، کلیه قدرت پردازنده با توجه به فرکانس آن مورد سنجش قرار میگرفت و ما با این اوصاف میتوانستیم بگوییم یک پردازنده 3 گیگاهرتزی از پردازنده 2.8 گیگا هرتزی سریعتر است. اما به مروز زمان مفهومی با عنوان هستههای پردازشی مطرح نیست و پردازندههایی به بازار آمدهاند که از 2 تا 8 هسته پردازشی برخوردارند.
پس از اینکه پردازندهها چند هستهایی شدند وظایف به صورت موازی بین واحدهای پردازشی تقسیم شد و سرعت عملکرد آن بالا میرفت. اگر بخواهیم به گذشته برگردیم و شمار هستهها در محصولات دو برند مطرح را مورد بررسی قرار دهیم، متوجه میشویم که AMD اصرار دارد تا تعداد هسته اضافه شود و اینتل برای بهینه کردن نوع اجرای دستورالعمل تمرکز کرده است.
به همین سبب که تولیدات شرکت اینتل در سالهای اخیر از عملکرد بهتری برخوردار است و در نرمافزارهای تست از امتیاز خوبی برخوردار است.
در زمان بررسیهای که باید پیش از خرید پردازنده انجام دهیم ابتدا با کمک راهنمای خرید پردازنده مرکزی میتوانید در کنار تعداد Core (هسته) به کمیت دیگری همچون رشته هم توجه داشته باشیم.
در حقیقت رشته مجموعهایی از دستورالعملها است که به سمت هسته ارسال میشود در حالی که در پردازندههای AMD شاهد این مسئله هستیم که هر هسته فقط میتواند یک رشته را اجرایی کند.
حال اینکه اکثر پردازندههای Intel به دلیل داشتن ویژگی Hyper Threading (HT) میتوانند به واسطه هر از هستهها به صورت همزمان چند رشته را پردازش کنند.
از سال 2002 این فرآیند در پردازندههای شرکت اینتل اجرایی شد و قادر است عملی انجام دهد تا فقط هستههایی که به آنها نیاز است فعال شوند و سایر هستهها خاموش باشند.
توان پردازشی یک پردازنده که دارای قابلیت HT است میتواند دو برابر توان پردازندههای معمولی کهاین قابلیت را ندارند فعالیت کنند. هرچند توانایی پردازنده در اجرای همزمان چند رشته به تنهایی تضمین کننده بالارفتن کارایی هر برنامه نیست و به نوعی برنامهها هم باید قادر باشند تا از این سخت افزاری به خوبی استفاده کنند و در مصرف برق هم به میزان قابل توجهی صرفه جویی خواهد شد.
اخیرا شرکت AMD فناوری مشابهی را تحت عنوان Simultaneous Multi-Threading برای محصولات خود در نظر گرفته است که نمیتواند به لحاظ عملکرد به پای HT برسد.
گام سوم: ضریب مولتی پلایر چیست؟ اورکلاک به چه دردی میخورد؟
سرعت کلاک یا فرکانس یک پردازنده با حاصلضرب فرکانس پایه (BCLK) که 100 مگا هرتز است. که در یک ضریب که با عنوان مولتی پلایر شناخته میشود.
برای مثال فرکانس یک پردازنده 3.5 گیگاهرتزی از فرکانس پایه 100 مگاهرتز و ضریب 35 به دست میآید. در دنیای حرفهای کامپیوتر اصطلاحی با عنو.ان اورکلاک وجود ارد که با تغییرات در مضخصات فنی سخت افزار عملکرد کامپیوتر را بهبود میبخشد.
از جمله راههای اورکلاک کردن کامپیوتر دست بردن در فرکانس پایه و مولتی پلایر پردازنده است. اما معمولا در پردازندههای ارزان ضریب مولتی پلایر به واسطه سازنده قفل میشود و نمیتوان در آن تغییراتی ایجاد کرد.
زمانیکه قصد داشته باشید این پردازنده قدرت بیشتری داشته باشد، میتوانید اندکی کمتر از 10 مگاهرتز در فرکانس پایه تغیر ایجاد کنید تا پردازنده شما اندکی تغییر را در خود داشته باشد.
اما در مدلهایی که مولتی پلایر باز دارند، قادر خواهید بود تا هم ضریب و هم فرکانس پایه را تغییر دهید. اعمال تغییرات در مولتی پلایر و فرکانس مبنا کار آسانی نیست و به سالها کار و تجربه عملی احتیاج دارد.
با توجه به تولیدات شرکت اینتل مدلهایی که کدشان به K ختم میشود از مولتی پلایر باز هستند و در تولیدات AMD حرف X نشلن دهنده ضریب باز آن است.
برای مثال مدلهای Core i7-7700K اینتل یا Ryzen 7 1800X ایامدی جزو بهترین مدلهای روز محسوب میشوند که مولتی پلایر باز دارند.
توجه داشته باشید که استفاده از یک پردازنده اورکلاک شده مانند استفاده از خودرویی است که موتور توربرو شارژر دارد.
با این وجود که قدرت بیشتری تحویل داده و در آن شاهد استهلاک بیشتری هستیم.
گام چهارم: سوکتها با هم چه فرقی دارند؟
برای اینکه پردازنده روی مادربورد نصب شوند معمولا از اتصالدهنده استفاده میشود که اصطلاحا به آن سوکت هم گفته میشود. نخستین نکته قابل اهمییت این است که سوکت نصب پردازنده Intel و AMD با هم بسیار تفاوت دارند و به نوعی یک پردازنده AMD روی هم نباید روی مادربورد مبتنی بر اینتل نصب کرد.
پردازندههای Intel از اتصالات تماس برخوردار هستند و به شکلی نرم با اتصالات فلزی روی سوکت خود در ارتباط هستند. اما در پردازندههای AMD ما از پینهای میخی زیادی هستیم که در سوراخهای سوکت مادربورد فرو میروند.
در کنار نوع اتصال، تعداد پینهای که در خانوادههای پردازنده قرار دارد با خانواده قبلی خود متفاوت است.
برای مثال در گذر از سوکت LGA 1150 اینتل به سوکت LGA 1151 با اضافه شدن فط یک پین سبب میشود تا سازگاری این دو خانواده به لحاظ سوکت به هم بریزد و مصرف کننده قادر نیست محصول (پردازنده) را روی مادربورد سابق خود نصب کند.
به همین سبب ما در مقاله راهنمای خرید پردازنده مرکزی توصیه میکنیم در ابتدا باید پردازنده متناسب با سایر قطعات و کاربرد خود را پیدا کنید و بعد به سراغ انتخاب مادربورد بروید تا بتوانید با توجه به نیاز خود از محصول موردنظر استفاده کنید.
چیزی که در بازار مشاهده میکنید این است که تعداد مادربوردهای شرکت اینتل که از سوکت سازگار برخوردار هستند بیشتر از مادربوردهای سازگار شرکت AMD است.
بعبارتی تولیدکنندگان آن قدرها هم به پردازنده AMD تمایلی نشان نمیدهند، دلیل این کار این است که شرکت AMD نیست به Intel عقبتر است.
مصرف کنندگان از پردازندههای AMD استقبال کمی نشان دادهاند و سبب میشود تا تولیدکنندگان مادربورد کلیه تلاش خود را روی تولید مادربوردی طبق اینتل طراحی کنند.
در حال حاضر امیدواریم پس از اینکه شرکت AMD خانواده قدرتمند خود را به بازار عرضه کرد، مجددا تعادل در بازار پردازنده بازگردد.
گام پنجم: فناوری ساخت پردازنده چیست؟
داخل هر پردازنده اتصالات و ترانزیستورهای منطقی با هم تشکیل شده است، این ترانزیستورها با روشن و خاموش شدن خود سبب شدهاند تا عملکرد پردازنده را میسر کنند.
به صورت کلی هرچقدر تعداد این ترازیستورها بیشتر شود، پردازندهایی قوی خواهیم داشت اما سازنده هرگز به سوی بزرگ گرن این حجم فیزیکی پردازنده نخواهد رفت و در تلاش است تا با کوچک کردن ترانزیستورها، تعداد بیشتری از آنها را داخل بستهبندی فعلی قرار دهند.
در حال حاضر ابعاد ترانزیستورها به صورت نانومتری است و تولیدکنندگان پردازنده در تلاش هستند تا نانومتر کمتری را ارائه دهند. تا مدتها شرکت اینتل در این حوزره پیشتاز بوده است تا اینکه شرکت AMD بعد از مدتهای زیادی که زیر سایه سنگین اینتل بود با ارائه پردازنده سری Ryzen قد علم کرد و اکنون این دو شرکت در آخرین تلاشهای خود موفق شدند تا به فناوری ساخت 14 نانومتری دست یابند.
ایامدی (AMD) (به انگلیسی: Advanced Micro Devices) (به فارسی: دستگاههای کوچک پیشرفته) یک شرکت آمریکایی سازنده انواع پردازنده است که در سال ۱۹۶۹ توسط جری ساندرز تأسیس شد. ایامدی رقیب اصلی شرکت اینتل محسوب میشود.
ویکیپدیا
گام ششم: عملکرد و قدرت پردازنده اینتل یا ای ام دی بهتر است؟
پردازندهها با واحد گیگاهرتز سنجیده میشوند، بعبارتی برای سنجیده شدن این قطعات میگویند این پردازنده 3 گیگاهرتز است.
بعبارتی هر گیگاهرتز یک میلیارد پردازش در ثانیه است و در پردازندههایی که شرایط مشابهی داشته باشند، هرکدام از که فرکانس بالاتری برخوردار باشد سریعتر است.
فرکانس در کنار تعداد هستهها از برآورد خوبی از قدرت پردازنده برای شما محیا میکند. از آنجایی که میتوان هر هسته را در حکم یک پردازنده جدا با فرکانس اعلام شده در نظر گرفت، میتوانیم بگوییم که یک پردازنده 4 هستهایی 3 گیگا هرتزی از یک پردازنده 2 هستهایی 3.3 گیگا هرتزی سرعت بیشتری دارد.
اگر شما از آن دسته افرادی هستید که برای خرید پردازنده، نیاز به راهنمای خرید پردازنده مرکزی دارید و به عملکرد پردازشی آن اهمییت میدهید و به نوعی زیاد شدن قیمت نهایی هم برایتان اهمییتی ندارد، پس از موارد بالا توصیه میشود یکی از محصولات شرکت Intel را انتخاب کنید..
پردازندههای اینتل تحت هر شرایطی عملکرد قابل اعتماد و پایدارتری دارند از سوی دیگر برق کمتری هم مصرف میکنند.
فاکتور مهمی در پردازندهها وجود دارد که اصطلاحا به TDP مطرح شده و برحسب وات شناخته میشود و به نوعی هرچقدر کمتر باشد مصرف برق و تولید حرارت کمتری دارند، مصرف کمتر برق در پردازندههای شرکت اینتل، مدیون استفاده از فناوری HT است.
سخن آخر
از قدیم تا به حال دلیل اصلی شهرت پردازندههای AMD به عملکرد گرافیکی آنها مربوط میشود. معمولا افرادی که قصد دارند کامپیوتری ارزان تهیه کنند و دوست ندارند برای یک کارت گرافیکی هزینه جداگانه پرداخته میشود، به پردازندههای AMD روی خوش نشان میدهند.
ولی اگر قصد دارید یک کارت گرافیک رده بالا از شرکت این ویدیا یا ای ام دی را تهیه کنید و نمیخواهید یک کارت گرافیکی هزینه مجزایی پرداخت کنند میتوانید از پردازندههای AMD استفاده کنید.
اما اگر میخواهید یک کارت گرافیک رده بالا از Invidia و AMD تهیه کنید و بازی کردن قسمت مهمی از زندگی خود را تشکیل میدهد، فقط به پردازندههای اینتل باید فکر کنید.
در نتیجه این که حالت استفاده از گرافیگ مجتمع، پردازندههای AMD بهتر عمل میکنند و در حالت تمایل به کارتهای گرافیکی جدا قطعا اولویت با برند اینتل است. ما در این مقاله به صورت کامل و جامع راهنمای خرید پردازنده مرکزی را بررسی کردهایم که به راحتی با مطالعه مطالب و مراحل بالا میتوانید با توجه به عملکرد و کاربردی مدنظرتان پردازنده موردنظر خودر ا خریداری کنید.