» پردازنده (CPU) » مقایسه CPUهای Intel و AMD – کدام برند بهتر است؟ اینتل یا ای ام دی؟
مقایسه CPUهای Intel و AMD
پردازنده (CPU)

مقایسه CPUهای Intel و AMD – کدام برند بهتر است؟ اینتل یا ای ام دی؟

1402-01-24 1,985

هنگامی که می‌خواهید سیستم پردازشی همچون لپ تاپ، سرور و کامپیوتر تهیه کنید باید حتما فهرست دقیقی از کلیه قطعات و سخت افزارهایی که سیستم شما باید داشته باشد،در اختیار داشته باشید. در آخر شما مجموعه‌ایی هماهنگ و یکپارچه دارید که برای هدف اختصاصی شما گردآوری شده است. در این بین پردازنده از جمله مهم‌ترین مواردی که برای انتخاب سایر قطعات تاثیرگذار است.در ادامه قصد داریم با مقایسه CPUهای Intel و AMD به شما در انتخاب بهترین و کاربردی‌ترین سی پی یو کمک کنیم.

مهم‌ترین یا به نوعی اصلی‌ترین بخش کامپیوتر CPU یا پردازنده آن است، میان کلیه شرکت‌های تولیدکننده سی پی یوهای کامپیوتری شرکت Intel و AMD جزو معروف‌ترین و قوی‌ترین برندهای تولیدکننده در این زمینه محسوب می‌شوند که به نوعی در این سال‌ها رقیب هم هستند.

این دو برند تولید کننده، پردازنده‌های متعددی را روانه بازار کرده‌اند که هریک از آن‌ها از مشخصات خاص خود برخوردار است. اما این تنوع باعث شده تا مصرف کننده برای انتخاب با مشکل روبرو شود.

آشنایی با سی پی یو Intel و AMD

پردازنده‌های اینتل و ای ام دی رقیب هم هستند و به نوعی رنگ مخصوص خود را دارند، تیم پردازنده Intel از رنگ آبی و تیم AMD از رنگ قرمز برخوردار است.

سی پی یوهای این دو شرکت به قدری قدرتمند هستند که در گذشته کسی گمان نمی‌کرد ممکن است روزی از این مدل ساخته و استفاده شود.

معرفی پردازنده مرکزی اینتل 8 هسته‌ایی : برای خرید پردازنده اینتل Core i7 نسل 12 کلیک کنید.

مقایسه CPUهای Intel و AMD

معرفی CPUهای برند Intel

این برند خالق ریزپردازنده است که در سال 1968 کار خود را آغاز کرد و به نوعی مبدا فناوری ریزپردازنده‌های X86 شناخته می‌شود.

شرکت اینتل در اواسطه دهه 1970 قوی‌ترین تراشه خود را که به تراشه 8086 نام گرفت را معرفی و به بازار عرضه کرد این تراشه موجب تحولی عظیم در فناوری ریزپردازنده شد.

دفتر مرکزی شرکت Intel در شهر سانتا کلارای ایالت کالیفرنیا واقع شده است و از جمله موفق‌ترین شرکت‌های حوزه تکنولوژی و فناوری محسوب می‌شود.

عمده‌ترین محصولات شرکت اینتل متشکل از پردازنده‌های زئون (برای سرورها) و Core 2 Duo و Intel Core ix ( برای رایانه‌های شخصی) است.

راهنمای خرید: چطور یک مادربرد خوب و مناسب انتخاب کنیم؟

نامگذاری CPUهای اینتل به چه صورت است و به چند دسته تقسیم می‌‎شوند؟

تمامی محصولات و یا پردازنده‌های اینتل از نام مخصوص به خود برخوردارند مانند Intel Core i5 8400K که این نام چند ویژگی را در خود جای داده است:

  • Core: نشان‌دهنده سری هر پردازنده است.
  • i5: تعداد هسته‌های هر سی پی یو به عدد ix بستگی دارد، برای مثال 4 یا 6 هسته. عدد مذکور هرچقدر بزرگ‌تر باشد از قدرت بالاتری برخوردار است. به صورت کلی CPUهای سری core i به نسخه‌های i7 ،i5 ،i3 و i9 تقسیم می‌شوند.
  • 8400: اولین رقم این عدد نسل CPU را نشان می‌دهد، به عنوان مثال 8400 یعنی نسل 8 سه رقم بعدی مدل سی پی یو است که هرچقدر بالاتر باشد، مدل جدیدتری است.
  • K: پسوند K، ویژگی خاص سی پی یو را نشان می‌دهد، در حقیقت K به معنی این است که این سی پی از قابلیت اورکلاک برخوردار است.

پیشنهادی: بهترین CPU سال 2023

انواع سی پی یو اینتل

پردازندهای Core جزو سری‌های پر سروصداترین نوع پردازنده اینتل از همان بدو ورود به بازار بوده و هست و می‌توانید این نوع پردازنده را در لپ تاپ گرافیکی، گیمینگ، برنامه نویسی و غیره مشاهده کنید. به صورت کلی دو این سری پردازنده از دو دسته بندی تشکیل شده است که عبارت است از:

1- پردازنده Intel Core

  • پردازنده های Core i
  • پردازنده های Core 2 Duo

پس از واژه Core می‌توان اعداد را مشاهده کرد که در هر بالارفتن عدد می‌توان شاهد قدرت آن باشید. به عنوان مثال لپ تاپی با پردازنده Core i7 نسبت به لپ تاپ با پردازنده core i3 از قدرت بیشتری برخوردار است.

2- پردازنده Intel Celeron

سری سلرون، جزو پردازنده‌های ارزان قیمت محسوب می‌شوند و به نوعی نباید از آن‌ها انتظار کارهای سخت را داشته باشید، از سوی دیگر لپ تاپ‌هایی که از این نوع سی پی یو برخوردارند جزو لپ تاپ‌های رده پایین هستند. این مدل لپ تاپ در دو سری Gold و Silver در بازار به فروش می‌رسد.

3- پردازنده Itanium

در ابتدا ایتانیوم‌ها جزو سی پی یوهای 6 بیتی بشمار می‌رفتند که به واسطه شرکت اینتل به مردم معرفی شد. اما این شرکت در تاریخ 30 ژآنویه 2019 به صورت رسمی اعلام کرد که خانواده CPU Itanium تولید نمی‌شود.

4- پردازنده Intel Pentium

این پردازنده برای لپ تاپ و سیستم‌هایی مناسب است که نمی‌توان از آن انتظار کار حرفه‌ایی و قوی داشته باشیم، از سوی دیگر این پردازنده را هم می‌توان جزو سیستم‌های رده پایین قرار داد و بعبارتی این پردازنده در دو سری Silver و Gold در بازار به فروش می‌رسد.

5- پردازنده Intel Xeon

این پردازنده در خانواده اینتل قرار می‌گیرد و دارای چند هسته است و به نوعی از چند رشته تشکیل شده است و برای سرورهایی مناسب است که به پردازنده قوی احتیاجی ندارند و به نوعی در عملکرد آن‌ها وقفه خاصی را مشاهده نخواهیم کرد.

مطالب مرتبط: اورکلاک CPU به چه شکلی انجام می‌شود برای آشنایی با این اصطلاح و کاربرد آن به مقاله مربوطه مراجعه کنید.

معرفی CPUهای برند AMD

شرکت AMD تولیدکننده انواع سی پی یو، پس از تاسیس رقیب خود در ایالت کالیفرنیا در منطقه Sunnyvale کار خود را آغاز کرد. در ابتدای کار این شرکت بیشتر روی مدارهای نیمه‌هایدی تمرکز داشت.

این شرکت امروزه به تولید انواع کارت گرافیک و مادربوردهای Workstationها، کامپیوتر‌های شخصی و سرور‌ها، نیز می‌پردازد و به تولید سی پی یو فقط محدود نیست.

شرکت AMD در سال 2006 شرکت ATI را خریداری کرد تا بتواند به کمک آن سهم خود را از بازار پردازنده‌های گرافیکی افزایش دهد. شرکت AMD در ابتدای کار خود در رقابت با Intel کم آورد و تا آستانه ورشکست شدن هم پیش رفت اما اخیرا پس از تولید پردازنده ها و گرافیک‌الی به صرفه و قدرتمند توانست تا بخش مهمی از بازار را به خود اختصاص دهد و به یک از رقبای سرسخت تیم آبی تبدیل شد.

راهنمای خرید: چطور یک مادربرد خوب و مناسب انتخاب کنیم؟

حروف انتهای اسم پردازنده AMD به چه معناست؟

  • G: این حرف یعنی این سری از APU از پردازنده Radeon Vega Graphics استفاده می‌کند.
  • X: توان بالای پردازنده
  • U: روی مصرف پایین سی پی یو تاکید بسیار زیادی دارد.
  • H: عملکرد عالی CPU

انواع سی پی یو AMD

1- پردازنده AMD Ryzen

سی پی یو‌های خانواده Ryzen جزو محبوب‌ترین سری‌های پردازنده AMD محسوب می‌شوند. این سری از پردازنده‌های AMD پس از سال‌های زیادی که این برند روبه افول بود به بازار معرفی شد و به نوعی می‌توان گفت این سری از خانواده پردازنده ای ام دی توانست تا به امروزه به سرعت به عنوان جایگزینی برای سری پردازنده Core اینتل شناخته شود.

سری رایزن از 4 زیرشاخه با شماره‌های 3، 5، 7 و 9 دارد که از لیتوگرافی 9 نانومتری برخوردار است.

مقایسه CPUهای Intel و AMD

مهم‌ترین بخش خرید هر مشتری، قیمت محصول است، شرکت AMD در ابتدا با سیاست قیمت ارزان شروع کرد تا بتواند مشتری جذب کند، در حالت عادی پردازنده‌های سری AMD از پردازنده‌های سری Intel ارزان‌تر هستند. اگرچه نمی‌توان در مورد پرچم‌دارهای سری Ryzen این چنین گفت، دلیل اصلی ارزان و به صرف بودن پردازنده‌های AMD قابلیت اورلاک بودن، هسته و Thread بیشتر آن‌ها است.

مقایسه CPUهای Intel و AMD به لحاظ هسته و Thread

سی پی یوهای AMD در کنار Intel از هسته‌های بیشتری برخوردارند، اما این مسئله نمی‌تواند نشان‌دهنده قدرت پردازنده باشد. هسته‌های سی پی یوهای شرکت اینتل از فرکانس بالاتری برخوردارند، لذا قدرت بالایی هم دارند.

در حقیقت چیزی که مشاهده می‌شود این است که CPUهای Intel و AMD در یک زمان دارای عملکرد یکسانی نیستند، به نوعی می‌توان گفت کارایی CPUهای اینتل بهتر است.

از سوی دیگر تعداد Thread و هسته در مدل AMD برای مولتی تسکینگ یا عمل چندوظیفه‌ایی، ادیت ویدیو و یا رندرکردن 3D مورد استفاده قرار می‌گیرد و دارای کاربرد زیادی است.

مطالب مرتبط : آشنایی با بهترین CPU های دسکتاپ برای ایستگاه های کاری 2021 در بانی نو کلیک کنید.

مقایسه CPUهای Intel و AMD به لحاظ اورکلاک

اصطلاح اورکلاک به این معنی است که ما بیش از حد توان سی پی یو از آن استفاده می‌کنیم و بازدهی بهتری و بیشتری دریافت می‌کنیم.

در مقایسه CPU Intel و CPU AMD به لحاظ اورکلاک، قرمزها از ارزش بالاتری برخوردار هستند. سی پی یو می‌بایست از قابلیت اورکلاک شدن برخوردار باشد وگرنه قادر به اوکلاک کردن آن نخواهیم بود.

در سی پی یو اینتل سری K قادر است اورکلاک بشود و سایر سری‌‎ها از این قابلیت برخوردار نیستند. سری K قوی‌ترین پردازنده این شرکت است.

در کنار تعداد CPUهای AMD که قابلیت اورکلاک کردن دارند بیشتر است، اما برای اورکلاک کردن به مادربورد اختصاصی احتیاج است.

کدام پردازنده بهتر است؟ اینتل یا AMD

گیمرهای حرفه‌ایی برای اجرای بازی‌های سنگین در کنار سی پی یو قوی به کارت گرافیک GPU به صورت مجزا نیاز دارند.

هرچند برخی از CPUها مانند Ryzen 5 2400G دارای پردازنده گرافیکی هستند و قادر هستند تا بازی‌های سبک را اجرا کنند، پردازنده AMD در این صورت بهتر عمل کرده و اینتل را شکست داده‌اند.

CPUهای اینتل از قدرت پردازش بالایی برخوردارند، اما اگر قصد دارید تا از قدرت بیشتری بهره‌مند شوید به کارت گرافیک احتیاج دارید.

از سوی دیگر این اختلاف بین این دو رقیب آنقدرها هم زیاد و سخت نیست و قابل شناسایی است، اما نباید فراموش کرد که میان‌رده‌های AMD از Intel به‌صرفه‌تر، ارزان و مقرون‌به صرفه است.

فاکتورهای مختلف برای مقایسه سی پی یوها: دما، امنیت، مصرف برق و عمر CPU

دما در قطعه CPU مهم است و AMD در این زمینه قوی ظاهر شده است زیرا از پردازنده‌ایی با فناوری 7نانومتری برخوردار است و معماری آن به گونه‌ایی طراحی شده است که می‌توند دما تا اندازه زیادی کاهش دهد.از سوی دیگر هرچقدر مصرف برق CPU بیشتر باشد، گرمای بیشتری تولید خواهد کرد که در نهایت دما هم بالا می‌رود.

سی پی یوهای Intel از فناوری 14برخوردار هستند و برای اینکه به قدرت AMD دست یابند به برق بیشتری هم احتیاج است. اما اینتل اخیرا اعلام کرده است که قصد دارد پردازنده‌های 5 نانومتری خود را معرفی کند.

امنیت CPU هم دارای فاکتورهای مهمی است، در این صورت AMD نسبت به اینتل از امنیت بالایی برخوردار است. سی پی یو قطعه‌ایی است که به راحتی خراب نمی‌شود و از عمر بالایی برخوردار است، بین سی پی یوهای آبی و قرمز تفاوت خاصی وجود ندارد و در صورت رسیدگی مدت زیادی برای شما کار می‌کنند.

مطالب مرتبط: چگونه از خرید CPU جعلی خودداری کنیم؟

در صورتی که قصد آشنایی و خرید پردازنده اینتل Core i7-12700 Alder Lake می‌توانید کلیک کنید.

سخن آخر

بین CPUهای اینتل و ای ام دی، کدام یک برنده غول صنعت پردازش است؟

اگر بخواهیم بین این دو یکی را انتخاب کنیم باید به جزییاتی که در مقاله مقایسه CPUهای Intel و AMD پرداختیم، نگاهی بیاندازیم و در این صورت به این نتیجه می‌رسیم که هردوی این‌ها از کیفیت بسیار خوبی برخوردارند.

اما شما باید پیش از خرید سی پی یو، نحوه استفاده را مشخص کنید.

اگر جزو افرادی هستید که قیمت برای‌تان مهم نیست، برند اینتل را به شما پیشنهاد می‌کنیم، هرچند AMD رقیب خود را در خصوص قیمت شکست داده و به نوعی مقرون به صرفه‌تر است. و به نوعی تعداد هسته‌های بیشتر AMD مولتی- تسکینگ را آسان کرده است.

همچنین بخوانید: راهنمای خرید سی پی یو(CPU)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×