» آموزشی » تفاوت لینوکس و ویندوز در چه مواردی است ؟
آموزشی

تفاوت لینوکس و ویندوز در چه مواردی است ؟

1400-01-12 1,283

آیا در فکر خرید کامپیوتر شخصی هستید؟ آیا به تغییر سیستم عامل کنونی کامپیوتر شخصی‌تان فکر می‌کنید؟ قادر به تصمیم‌گیری میان لینوکس و ویندوز نیستید؟ یا بهتر بخواهیم بگوییم می‌دانید تفاوت لینوکس و ویندوز چیست؟ برای یافتن پاسخ سوالات فوق تا آخر مقاله همراه ما باشید.

تفاوت لینوکس و ویندوز

در این مقاله قصد داریم تا به مقایسه لینوکس و ویندوز بپردازیم. هر دو سیستم‌ عامل ویندوز و لینوکس متناسب با مدیریت منابع سیستم طراحی شده‌اند. این دو سیستم عامل مانند یک رابط کاربری بین سخت افزار و کاربر پیاده سازی شده‌اند.

این دو سیستم عامل در عین توانایی مشترکی که دارند، تفاوت‌های واضحی در نحوه برقراری ارتباط با کاربر و نحوه کار نیز با یکدیگر دارند. توجه فرمایید که سیستم عامل ویندوز یک محصول تجاری است که توسط شرکت مایکروسافت طراحی شده است. در صورتی که سیستم عامل لینوکس یک محصول رایگان و متن باز (Open Source) است که توسط هیچ شرکت واحدی پیشتیبانی نمی‌شود.

معنای لغوی ویندوز، پنجره می‌باشد و یک سیستم عامل نرم افزاری است که وظیفه مدیریت تمامی منابع سخت افزاری مرتبط به لپ‌تاپ را بر عهده دارد. در واقع یک رابط میان نرم افزار و سخت افزار است.

از سوی دیگر، لینوکس، پر کاربردترین و شناخته شده سیستم عامل Open Source است. لینوکس به عنوان یک سیستم عامل، در زیر تمام نرم افزارهای دیگر در کامپیوتر شخصی نصب می‌شود و بعد از دریافت درخواست‌ها، آن‌ها را به سخت افزار رایانه ارسال می‌کند. در حقیقت لینوکس به عنوان یک سرور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این دو سیستم عامل از قدیم، رقابتی تنگاتنگ با یکدیگر داشتند که همین رقابت و تفاوت‌ها، موضوع بحث و بررسی امروز ما است.

سیستم‌ عامل ویندوز

مایکروسافت در سال 1985 سیستم عاملی با عنوان ویندوز منتشر کرد که امروزه به بزرگ‌ترین پایگاه کاربردی جهان دسترسی دارد.
بیشتر سیستم‌ها بر روی سیستم عاملی کار می‌کنند که جهت کار با سخت‌افزارx۸۶ طراحی شده است؛ مانند Intelو AMD
مایکروسافت در سال 2015 آخرین نسخه ویندوز که ویندوز 10 است را منتشر کرد.

تفاوت ویندوز ۱۰ پرو و اینترپرایز را در این بلاگ بخوانید

سیستم‌ عامل لینوکس

سیستم عامل لینوکس به عنوان یک سیستم عامل متن باز در اواخر دهه 90 میلادی، توسط «Linus Torvalds» طراحی و تولید شد.
این سیستم عامل که براساس UNIX طراحی شده است به کاربران خود اجازه اصلاح کدها را می‌دهد.
از این سیستم عامل می‌توانید برای کنسول‌ها، دسکتاپ و موبایل استفاده نمایید.

فرق لینوکس با ویندوز

لینوکس بهتر است یا ویندوز؟ از آن جهت که هر دو سیستم عامل، چند منظوره هستند، پاسخ دادن به این سوال که لینوکس بهتر است یا ویندوز ، یک بحث بی‌انتها و پایان ناپذیر است. با ما همراه باشید تا در ادامه بحث به بررسی بیان تفاوت لینوکس و ویندوز بپردازیم.

در صورتی که از مزایای ویندوز اصل بی خبرید، بلاگ مزایای ویندوز اورجینال را مطالعه نمایید

پایه و اساس دو سیستم عامل

یکی از ویژگی‌های مشخص لینوکس این است که منحصر به هیچ شرکت خاصی نمی‌باشد و توسط بسیاری از افراد در سراسر جهان پشتیبانی می‌شود و هسته آن، پایه سیستم عامل به حساب می‌آید.

اغلب افراد، توزیع لینوکس را به عنوان سیستم عامل می‌شناسند. به گونه‌ای که امروزه بیش از 100ها توزیع لینوکس وجود دارد که هر کدام از آن‌ها از ویژگی منحصر به فردی برخوردار هستند.

نوبتی هم باشد، نوبت صحبت درباره ویندوز است. ویندوز تنها توسط یک شرکت (مایکروسافت) طراحی و پشتیبانی می‌شود که تمام مسئولیت توسعه و نگهداری سیستم عامل را برعهده دارد و کاربر موظف است که تمام آنچه که ارائه شده است را بپذیرد. این اولین تفاوت ویندوز و لینوکس است که بررسی نمودیم.

ثبات سیستم عامل

نکته‌ای که در رابطه با سیستم عامل ویندوز باید بدانید، آسیب‌پذیری و سبکی آن است. به گونه‌ای که اگر از سیستم به خوبی حفاظت نشود، احتمال دارد که سیستم عامل را به کل از دست بدهید.
در صورتی که لینوکس برخلاف ویندوز، بسیار سریع بوده و نیازی به منابع سیستمی گسترده ندارد و این ویژگی باعث سازگاری لینوکس با سخت افزارهای قدیمی شده است.

پشتیبانی سخت افزاری

سیستم عامل ویندوز جهت اجرا و پیاده سازی نیاز به پیکربندی بالا دارد. در صورتی که با نصب یک توزیع لینوکسی از قبیل Lubuntu یا Peppermint OS بر روی یک لپ‌تاپ قدیمی با سخت افزار پایین، می‌توانید به راحتی از آن استفاده کنید.

در صورتی که استفاده از ویندوز بر روی لپ‌تاپ‌های قدیمی، شما را با مشکلاتی از قبیل عدم پشتیبانی، عدم سازگاری سخت افزاری و.. روبرو می‌کند.

Game

هنگامی که بحث به بازی کردن می‌رسد، ویندوز همیشه برنده است؛ زیرا Steam و Epic و … در دسترس کاربران ویندوز قرار دارد. متاسفانه لینوکس به آهستگی مسیر پیشرفت و ترقی در دنیای بازی را طی می‌کند.
از سوی دیگر، تولیدکنندگان و سازندگان بازی به دلیل کاربران بالای ویندوز، از آن حمایت می‌کنند.

سفارشی سازی

جالب است بدانید که لینوکس انعطاف بیشتری نسبت به ویندوز دارد. در سیستم عامل ویندوز، همه چیز از قبل پیکربندی شده و به عنوان یک منبع بسته ارائه می‌شود. در نتیجه، کاربر به سختی می‌تواند با توجه به نیازهایش در سیستم تغییر ایجاد کند.
سیستم عامل ویندوز جهت برقراری ارتباط میان کاربران لینوکس و ویندوز، ابزاری به نام PowerShell طراحی کرده است. اما متاسفانه این ابزار از جذابیت کافی برای کاربران برخوردار نیست.

امنیت و حریم خصوصی

امنیت و حریم خصوصی از عوامل ضروری و مهم برای هر سیستم عامل به حساب می‌آید. به همین خاطر، کاربران به سیستم عاملی توجه دارند که از امنیت زیادتری برخوردار باشد.
یکی از مزیت‌های لینوکس که اکثرا از آن بی‌خبر هستند این است که سیستم عامل لینوکس به کاربران امتیازات مدیریتی و دسترسی ریشه را نمی‌دهد و همین موضوع باعث می‌شود که تهدیدی هسته سیستم لینوکس را تهدید نکند.

متاسفانه در ویندوز نرم افزارهای مخرب و ویروس‌ها می‌توانند به راحتی به فایل‌های سیستم دسترسی یابند و باعث آسیب دیدن آن‌ها شوند. همانطور که متوجه شدید، لینوسک یک سیستم عامل با هسته باز است و جامعه بزرگی از متخصصان و برنامه‌نویسان در آن دخالت دارند و مدام در حال بررسی خرابی‌ها و رفع آن هستند.

اصلی ترین فرق لینوکس با ویندوز نیز همین مسئله می‌باشد و به همین خاطر تعداد ویروس‌های منتشر شده در سیستم لینوکس بسیار کم است در صورتی که هنگام کار با ویندوز نیاز به یک آنتی ویروس قوی دارید.
به طور خلاصه، لینوکس از امنیت بالاتری نسبت به ویندوز برخوردار است. البته این به معنای بی‌نقص بودن لینوکس نیست. فناوری متن باز لینوکس باعث شده که هرکسی بتواند نقاط آسیب‌پذیر آن را ببیند.

اگر به دنبال آنتی ویروس هستید، بلاگ بهترین آنتی ویروس رایگان را مطالعه نمایید

کاربرپسند بودن سیستم عامل

ویندوز اولین سیستم عاملی است که از دوران کودکی با آن سروکار دارید. همین امر باعث شده است که سیستم عامل ویندوز به عنوان بهترین سیستم عامل از نظر کاربران معرفی شود. در حالی که لینوکس به گونه‌ای طراحی شده است که افراد مبتدی تا پیشرفته می‌توانند به راحتی با آن کار کنند.

اگر از همان ابتدا با ویندوز کار کرده‌اید، اکنون تغییر سیستم عامل برای شما سخت خواهد بود. اما توصیه می‌کنیم که برای یکبار هم که شده توزیع لینوکسی را نصب و امتحان کنید.
از سوی دیگر، اگر در فکر برنامه نویسی هستید و یا تازه برنامه نویسی را شروع کرده‌اید، به شدت توصیه می‌کنیم که لینوکس را جایگزین ویندوز کنید؛ زیرا، تمام ابزارهای توسعه دهنده، از همان ابتدا برای محیط لینوکس طراحی شده‌اند.

دسترسی و سازگاری نرم افزارها

هردو سیستم عامل از نرم افزار رسانه‌ای، مواد طراحی، سوئیت‌های کسب‌وکار، نرم افزار توسعه نرم افزار، برنامه‌های کاربردی بهره‌وری و برنامه نویسی پشتیبانی می‌کنند.
اما کسانی که به فتوشاپ علاقمند هستند، ویندوز را ترجیح می‌دهند؛ زیرا، لینوکس از فتوشاپ پشتیبانی نمی‌کند. اما اصلا نگران این موضوع نباشید؛ زیرا، لینوکس ابزارهایی مانند GIMP ، Darktable ، Krita را جایگزین Adobe Photoshop کرده است.

بلاگ سرعت بخشیدن به ویندوز 10 را مطالعه کنید تا از سرعت بالای ویندوز 10 استفاده کنید

سخن پایانی

اگر در پی تغییر سیستم عامل‌تان از لینوکس به ویندوز، به دنبال شناخت تفاوت لینوکس و ویندوز هستید، امیدواریم که این مقاله در ایجاد دیدی ارزشمند و مفید از مزایا و معایب این دو سیستم عامل موفق واقع شده باشد.

شاید شما هم نظرات منفی مانند اینکه لینوکس نرم افزارهای زیادی ارائه نمی‌دهد؛ کار با سیستم عامل لینوکس نیاز به دانش و تخصص دارد و … را شنیده باشید. تمام این جملات و نظرات منفی توسط کسانی منتشر شده است که یکبار هم از لینوکس استفاده نکرده‌اند.
امروزه لینوکس به عنوان یک سیستم عامل کاربرپسند شناخته شده است. اگر تجربه‌ای در زمینه کار با سیستم عامل ویندوز یا لینوکس دارید، در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×