» مقالات هارد » هارد ساتا چیست ؟
مقالات هارد

هارد ساتا چیست ؟

1399-07-25 2,694

هارد sata چیست؟

اگر در حال خرید هارد دیسک جدید هستید یا فقط در حال بررسی امکانات داخلی کامپیوتر خود هستید ، ممکن است هارد ساتا را دیده یا شنیده باشید. اگرچه در دوران کنونی درایوهای حالت جامد آن چنان محبوب نیستند ، اما  هنوز به تعداد زیادی فروخته می شوند و چندین دلیل خوب برای انتخاب هارد SATA وجود دارد.

از جمله اینکه خرابی های آن بسیار نادر است و اکثر هارد ها با گذشت زمان به تدریج خراب می شوند. در ابتدا ، ابزار تشخیص دیسک سخت SATA ممکن است یک هشدار به شما بدهد ، و به شما در مورد تعداد زیادی از بخش های بد کامپیوتر اطلاع دهد.

پس از آن ، ممکن است در باز کردن برخی پرونده ها با مشکل رو به رو شوید ، که این می تواند نشانه ی انحراف اولیه داده ها باشد. فقط وقتی پرونده های مهم سیستم خراب می شوند که شما دسترسی به سیستم عامل خود را از دست دهید.

هارد ساتا چیست ؟

هارد SATA  نوعی دستگاه ذخیره حافظه ی انبوه قابل بازنویسی است که با سرعت قابل قبول انتقال ، ظرفیت ذخیره سازی عالی و پشتیبانی بی عیب و نقص توسط تقریباً همه سیستم عامل ها و مادربردهای کامپیوتر مشخص می شود.

این هارد را می توان در داخل کامپیوتر های رومیزی ، لپ تاپ ها و سرورها مشاهده کرد. به علت صدا و نویزی که این هارد هنگام خواندن و اجرای برنامه ها ایجاد می کند، به راحتی می توان تشخیص داد که هارد SATA  است یا نه .

هارد های SATA که برای کامپیوتر های رومیزی در نظر گرفته می شوند معمولاً 4 اینچ عرض ، 1.03 اینچ قطر و 5.79 اینچ طول هستند و معمولاً از آن ها به عنوان هارد دیسک های سخت 3.5 اینچی یاد می شود.

همچنین برای لپ تاپ ها در نظر گرفته می شوند معمولاً 2.7 اینچ عرض ، 0.37 اینچ قطر و 3.96 اینچ طول هستند و معمولاً از آن ها به عنوان هارد دیسک های 2.5 اینچی یاد می شود.

به غیر از رایانه های رومیزی و لپ تاپ ها ، هارد های SATA را می توان در داخل کنسول های بازی ویدیویی ، از جمله PlayStation 3 و 4 ، Xbox 360 و One و بسیاری دیگر مشاهده کرد.

با توجه به تجزیه و تحلیل جامع عملکرد 25000 هارد دیسک توسط سرویس ذخیره سازی ابری BackBlaze ، می دانیم که هارد ساتا که بسیار استفاده می شوند تقریباً برای 3 تا 4 سال قابل اعتماد هستند.

در حقیقت ، احتمال خرابی هارد دیسک های کاملاً جدید SATA نسبت به هارد دیسک هایی که یک سال و نیم از آن استفاده شده است بسیار بیش تر است.

مقاله پیشنهادی: انواع هارد

تعریف هارد SATA و جزئیات فنی

SATA مخفف Serial Advanced Technology Attachment ، یک رابط گذرگاه کامپیوتری است که آداپتورهای گذرگاه میزبان را به دستگاه های ذخیره انبوه متصل می کند. SATA جانشین استاندارد( Parallel ATA PATA) است که در سال 1986 طراحی شد و برای سال های متداول رایج ترین و کم هزینه ترین رابط دستگاه های ذخیره سازی رایانه داخلی کامپیوتری بود.

اما پس از معرفی SATA در سال 2003 ، PATA کم کم محو شد. در مقایسه با PATA ، هارد SATA چندین مزیت اساسی دارد. اولاً ، کابل های SATA به جای 40 یا 80 عدد فقط از 7 رسانا تشکیل شده اند ، واسط کاربری آن ها برای کامپیوتر های کم حجم و لپ تاپ بسیار مناسب تر است.

علاوه بر این ، SATA از hot swapping پشتیبانی می کند ، این ویژگی امکان تعویض یا افزودن هارد دیسک را بدون توقف یا خاموش کردن سیستم فراهم می کند. علاوه بر این ، رابط SATA از سرعت انتقال داده بیش تر از طریق سیگنالینگ بالا تر پشتیبانی می کند.

مشخصات رابط SATA توسط سازمان غیر انتفاعی Serial ATA International SATA-IO) حفظ می شود ، که هدف آن ارائه راهنمایی و پشتیبانی از صنعت محاسبات برای اجرای مشخصات SATA است.

اعضای این سازمان شامل اینتل ، هیولت پاکارد ، دل ، SanDisk ، وسترن دیجیتال و بسیاری دیگر از تولیدکنندگان عمده سخت افزار هستند.

تاریخچه هارد SATA

سه ورژن اصلی هارد SATA و سه ورژن جزئی وجود دارد:

  • SATA revision 1.0 :

اولین نسخه از هارد SATA در سال 2003 منتشر شد که از سرعت ارتباطی تا 1.5 گیگابایت در ثانیه پشتیبانی می کند. برای سهولت انتقال نسبت به هارد دیسک های قدیمی PATA ، تولیدکنندگان در آن زمان از تراشه های Bridge برای تبدیل طرح های موجود PATA برای استفاده با هارد SATA استفاده می کردند. نکات منفی این راه حل سازگاری، عدم وجود برخی از ویژگی ها در آن از جمله (NCQ) بود.

  •  SATA revision 2.0:

با نسخه دوم SATA پشتیبانی از NCQ ارائه شد. Native Command Queuing افزونه ای از رابط SATA است که به هارد دیسک ها امکان می دهد تا ترتیب اجرای دستورات خواندن و نوشتن دریافت شده را بهینه سازند و باعث کاهش حرکت غیر ضروری هد درایو و عملکرد بهتر و طول عمر بیش تر شود. علاوه بر این ، حداکثر سرعت ارتباطی به 3 گیگابایت در ثانیه افزایش یافت.

  •  SATA revision 3.0:

نسل سوم رابط SATA از نظر عملکرد یک جهش بزرگ رو به جلو بود. استاندارد کامل 3.0 در 27 مه 2009 منتشر شد و حداکثر سرعت انتقال آن 6 گیگابایت در ثانیه بود. ویژگی NCQ همچنین چندین پیشرفت عمده داشته است که بیشتر آنها با هدف بهبود کیفیت خدمات برای پخش ویدئو و وقفه های با اولویت بالا انجام شده است.

  •  SATA revision 3.1:

اولین ویرایش جزئی در رابط SATA بر پشتیبانی بهتر از درایوهای حالت جامد(SSD) در حال ظهور متمرکز بود.

  • SATA revision 3.2:

دومین ویرایش جزئی در رابط SATA ، حداکثر سرعت انتقال را به 16 گیگابایت در ثانیه افزایش داد و با معرفی یک رابط اجرای فاکتور فرم کوچک به نام SATA M.2 ، پشتیبانی از درایوهای حالت جامد را بیشتر بهبود بخشید.

SATA revision 3.3: سومین ویرایش جزئی در رابط SATA با هم پوشانی آهنگ ها در رسانه ها و از جمله موارد دیگر ، افزایش قابل توجهی در ظرفیت هارد دیسک سخت ایجاد کرد.

مزایا هارد ساتا ( SATA) :

سرعت انتقال آن از 150 مگابیت بر ثانیه آغاز می شود. یکی از اصلی ترین مزایای طراحی  SATA این است که کابل های سریال نازک تر جریان هوا را در داخل یک فاکتور فرم تسهیل می کنند و هم چنین امکان طراحی های شاسی کوچک تر را فراهم می کنند. در مقابل ، کابلهای IDE که در سیستم های ATA موازی استفاده می شوند نسبت به کابلهای SATA حجیم ترند و فقط می توانند تا 40 سانتی متر طول داشته باشند ، در حالی که کابل های SATA می توانند تا یک متر نیز امتداد داشته باشند.

  • سرعت :

از نظر سرعت ، بهترین اندازه گیری IOPS (ورودی خروجی در هر ثانیه) است که توان عملیاتی داده ها را اندازه گیری می کند که میزان خواندن یا نوشتن داده ها از روی هارد دیسک را مشخص می کند. یک درایو SATA 7.2K معمولی با حدود 80 IOPS کار می کند. این مقایسه با حدود 120 IOPS برای هارد دیسک 10K SAS و 180 IOPS برای هارد دیسک 15K SAS. Solid State Drives بسته به نوع SSD می تواند در محدوده ای بین 4600 تا 75000 IOPS کار کند.

  • قابلیت اطمینان

هارد ساتا برای استفاده در برنامه های با تقاضای زیاد که سرعت و دسترسی زیاد به آن ها توجه دارند ، در نظر گرفته نشده اند. درایوهای SATA برای کارهایی با تقاضای کمتری مانند ذخیره سازی اطلاعات در خانه یا تهیه نسخه پشتیبان ، کارایی عالی دارد همچنین میانگین زمانی بین (MTBF) دارند که معمولاً حدود 700000 ساعت پذیرفته شده است که در مقایسه با 1.2 میلیون ساعت برای درایوهای SAS و بیش از 2 میلیون ساعت برای درایوهای SSD است.

مقاله پیشنهادی: هارد کامپیوتر چند اینچ است؟

بازیابی اطلاعات از هارد دیسک های SATA

اولین قانون بازیابی اطلاعات هارد SATA این است: همانطور که قبلاً در این باره گفتیم ، خرابی هارد دیسک معمولاً یک روند تدریجی است که کاملاً بی ضرر شروع می شود اما با گذشت زمان جدی تر می شود. راه حل های مدرن بازیابی داده ها مانند Disk Drill با ابزار تشخیصی سلامت دیسک ارائه می شود ، که به شما امکان می دهد بدانید تا چه مدت انتظار داشته باشید که هارد دیسک شما سالم بماند.

اولین کاری که باید انجام دهید هر زمان که هارد دیسک SATA شما شروع به پایان عمر خود کرد ، ایجاد یک نسخه پشتیبان کامل از هارد دیسک است. دوباره ، Disk Drill می تواند به شما کمک کند از داده های خود در دستگاه ذخیره سازی دیگر، پشتیبان تهیه کنید و این کار را فقط با چند کلیک انجام می دهد.

اما اگر خیلی دیر شده باشد چه؟ اگر برخی از پرونده های مهم ناپدید شده باشند ، چه می کنید؟ در این زمان نیز هم چنان فرصت خوبی برای بازگرداندن آن ها وجود دارد. Disk Drill می تواند بیش از 200 قالب فایل را با استفاده از الگوریتم های پیچیده بازیابی اطلاعات بازیابی کند که می تواند حتی آن دسته از پرونده هایی را که سیستم عامل شما دیگر نمی تواند ببیند ، شناسایی کند.

فقط باید سریع عمل کنید و قبل از این که هارد دیسک کاملاً از بین برود از Disk Drill استفاده کنید.

نتیجه گیری :

هارد sata چیست؟ سوالی بود که سعی داشتیم در این مقاله بطور کامل به آن پاسخ دهیم.هارد ساتا ( SATA ) یک فناوری قابل اعتماد و اثبات شده است. آن ها برای استفاده هایی مانند کاربران خانگی یا ذخیره داده ها یا پشتیبان گیری ایده آل هستند. آن ها برای پشتیبانی از برنامه های با تقاضای بالا یا شرایطی که سرعت و عملکرد معیارهای اصلی هستند مناسب نیستند. برای این موارد درایوهای SAS یا SSD بهترین گزینه است.

مقاله پیشنهادی: برنامه پارتیشن بندی هارد دیسک اکسترنال

ساتا چیست؟

ممکن است هنگام خرید لپ‌تاپ یا وقتی که مشغول جست و جو در قطعات سیستم خود هستید، اسم ساتا(SATA) یا Serial ATA را بارها شنیده باشید و برای شما سوال شده باشد که ساتا چیست؟ ساتا مخفف عبارت Serial Advanced Technology Attachment است که به معنای تکنولوژی ارتباطی پیشرفته می‍باشد. تکنولوژی کابل ساتا به اینگونه است که هارد ساتا را می‌توان از طریق کابل به دستگاه ذخیره کننده‌ی اطلاعات و داده‌ها مثل Hard disk و DVD drive و از سمت دیگر به مادربرد سیستم وصل کرد تا به راحتی اطلاعات و داده‌ها را از جایی به جای دیگر متنقل کرد. ساتا حتی می‌تواند دو Hard drive را به یکدیگر متصل کند.

هارد ساتا در چه سالی ارائه شد؟

در سال 2000 بود که ساتا توانست به دلیل سرعت بالاترش در نقل و انتقالات و همچنین کوچک‌تر بودن سایز کابل از PATA پیشی بگیرد. تا به امروز ما شاهد 3 نسخه منتشر شده از هارد ساتا بوده‌ایم.

نسخه اول هارد ساتا: در اولین نسخه‌ی ساتا سرعت انتقال اطلاعات و داده‌ها 5 Gb/s و پهنای باند آن 150 MB/s است.

نسخه دوم هارد ساتا: در نسخه‌ی دوم شاهد بالا رفتن سرعت عملکرد هارد و انتقال داده‌ها و همچنین افزایش پهنای باند هستیم که به دلیل افزوده شدن تکنیک صف بندی NCQ به آن بود. در این نسخه سرعت انتقال داده 3 Gb/s و پهنای باند به 300 MB/s تغییر کرد.

نسخه سوم هارد ساتا: در این نسخه یک سری تغییرات در تکنیک NCQ ایجاد کردند که باعث شد سرعت انتقال داده‌ها از نسخه‌ی قبل هم بیشتر شود و به 6 Gb/s برسد و همچنین پهنای باند به 600 MB/s تغییر پیدا کند.

انواع کابل ساتا چیست؟

کابل‌های ساتا انواع مختلفی دارند که اگر بخواهیم چند مورد از آن‌ها را نام ببریم می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • Micro SATA: اولین مورد از انواع کابل ساتا رشته‌های نازکی دارند و ترکیب شده از Micro SATA و قدرت Molex 5v و کابل داده‌ی ساتا هستند و برای درایوهای داخلی می‌باشد.
  • SATA Bridgeمی‌شود گفت این مورد جزو انواع کابل قرار نمی‌گیرد و در دسته‌ی آداپتور ها است که برای هارددیسک در نظر گرفته شده است تا دستگاه‌های ATA را به مادربرد SATA و یا PCI Card منتقل می‌کند.
  • SATA Bracketاین کابل ESATA در PCI کامپیوتر نصب می‌شود و دارای اتصال SATA در انتهای خودش است که می‌توانیم مستقیما آن را به مادربرد وصل و داده‌هایمان را انتقال دهیم.
  • SATA Powerمورد چهارم از انواع کابل ساتا، کابل SATA Power است که توانایی برق رسانی همزمان به چند دستگاه مختلف را دارد و می‌تواند از 1 تا 4 دستگاه را به طور همزمان پشتیبانی کند.

کابل SATA بهتر است یا PATA؟

مشخص است که تکنولوژی کابل ساتا با کابل پاتا تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. در اینجا می‌خواهیم برتری‌های کابل SATA را برای شما توضیح دهیم. برای مثال کابل‌های PATA عملکرد چند وظیفه‌ای هنگام انتقال داده‌ها دارند که همین باعث می‌شود سرعت آن نسبت به کابل SATA کاهش پیدا کند و این باعث می‌شود که تصاویر، فایل‌های بزرگ و بازی‌ها در کابل SATA با سرعت بالاتری بارگزاری شوند. همچنین معمولا فقط 2 اتصالات PATA در مادربرد کامپیوتر وجود دارد. ولی برای SATA اینگونه نیست و معمولا 4 تا 6 اتصالات وجود دارد که باعث می‌شود بتوانیم همزمان چند SATA درایو را به کامپیوتر متصل کنیم. از دیگر مزایای کابل SATA می‌توانیم به نازک‌تر بودن آن‍ها نسبت به کابل‌های PATA اشاره کنیم که موجب کنترل بهتر آن می‌شود. طول کابل SATA معمولا 1 متر است در صورتی که کابل‌های PATA حداکثر 45 سانتی متر طول داشتند.

جمع‌بندی

در این مطلب سعی کردیم برای شما اطلاعات جامع و کاربردی که باید در مورد کابل‌های SATA بدانید را جمع‌آوری کنیم و انواع کابل ساتا را برای شما مثال زدیم و سعی کردیم تفاوت‌های کابل SATA و PATA با زبانی ساده به شما توضیح دهیم و امیدواریم برای شما مفید واقع شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×