رم کامپیوتر چیست ؟
هرکس که در زندگی خود با کامپیوتر سر و کار داشته است به طور یقین بارها و بارها اسم رم کامپیوتر به گوشش خورده است. تا به حال برای شما پیش آمده است به این موضوع فکر کنید که اصلا این رم کامپیوتر چیست یا چه کاربرد و نقشی در کامپیوتر دارد و چگونه عمل میکند؟ در ادامه سعی کردیم که مطالب به مفیدی را در پاسخ به سوال رم کامپیوتر چیست و نقش رم در کامپیوتر چیست برای شما تهیه کنیم.
کلمهی RAM (Random Access Memory) به چه معناست؟
رم در کامپیوتر شما یکی از اصلیترین قطعات آن و همچنین حافظهی کوتاه مدت آن محسوب میشود. کار رم کامپیوتر این است که دیتا و اطلاعات مورد نیاز پردازنده را در خود جمعآوری میکند. البته لازم به ذکر است که بدانید این دیتا و اطلاعات را نباید با دیتای بلند مدت کامپیوتر که بر روی هارددرایو شما جمعآوری شده است و حتی پس از خاموش کردن کامپیوتر در آن جا باقی میماند اشتباه بگیرید زیرا با یکدیگر تفاوت دارند. هر زمان که شما مشغول بازی کردن با کامپیوتر هستید و یا به تماشای فیلم در اینترنت میپردازید، تمام دیتایی که پردازندهی شما لازم دارد در رم کامپیوتر جمعآوری شده است و همین باعث میشود که پردازنده بتواند به سرعت وارد آن شود.
وقتی که بازی کردن یا فیلم دیدن شما با کامپیوتر تمام شد و آن را خاموش کردید، پردازنده دیگر نیازی به آن دیتاها ندارد یا به زبان سادهتر با خاموش کردن کامپیوتر تمامی دادههای موجود در رم کامپیوتر از بین میرود. پس آن را با تکلیف بعدیای که به آن میدهید جایگزین میکند. اگر پردازنده فضای کافی برای اجرای دستوراتی که به آن میدهید نداشته باشد سرعت رم کامپیوتر میتواند کاهش پیدا کند. حالا از طرفی دیگر اگر پردازندهی کامپیوتر شما بخواهد دیتای بیشتری خارج از توان رم کامپیوتر بارگزاری کند ناچار است که به هارددرایو بازگردد تا بتواند دوباره اطلاعات و دیتا را به دست آورد.
آیا استفاده از دو رم مختلف در کامپیوتر امکان پذیر است؟
بزارید برای توضیح بهتر آن یک مثال ساده بزنیم. این کار که خارج از توان رم کامپیوتر از آن کار بکشید مانند این است که فردی بیشتر از حد توانش توپهای تنیس را با خود حمل کند و در آخر بازی ببیند که زمان بیشتری را صرف جمعآوری توپها کرده است تا اینکه مشغول بازی باشد. در ادامه به. انواع رم کامپیوتر چیست میپردازیم.
انواع رم کامپیوتر
رم کامپیوتر انواع مختلفی دارد که هر کدام از نظر عملکرد و تکنولوژی حافظه با یکدیگر تفاوتهایی دارند. در ادامه مطلب میخواهیم چند مورد از آنها را برای شما مثال بزنیم.
رم کامپیوتر دو نوع اصلی دارد که شامل SRAM و DRAM میباشد.
SRAM
این کلمه مخفف شدهی Static RAM است که در این نوع از رم کامپیوتر، دادهها با استفاده از سلول حافظهی 6 ترانزیستوری جمعآوری و ذخیره میشوند. Static RAM معمولا بیشتر به عنوان حافظهی پنهان برای پردازنده استفاده میشود. در این نوع از رم با خاموش کردن سیستم دیتا به طور خودکار حذف میشود.
DRAM
DRAM مخفف Dynamic RAM میباشد که متشکل از ترانزیستورها و خازنها است. اگر برایتان سوال است که کاربرد این نوع رم کامپیوتر چیست باید بگویم که DRAM به شما این اجازه را میدهد که هر ذره از اطلاعات و دیتا را در خازن جداگانه ذخیره کنید. در این نوع از رم به دلیل حافظهی فرّاری که دارد، لازم است که شما به طور منظم آن را با ولتاژ رفرش کنید در غیر این صورت دیتایی که روی آن ذخیره کردهاید از بین میرود.
این دو نوع رم کامپیوتر تفاوتهای دیگری غیر از موارد ذکر شده در بالا با یکدیگر دارند. برای مثال SRAM سرعت عملکرد بالاتری نسبت به DRAM دارد ولی در مقابل قیمت بالاتری هم دارد. همچنین SRAM به دلیل مصرف بالاتر انرژی به یک منبع انرژی ثابت نیاز دارد.
ما گفتیم که به طور کلی دو دسته رم اصلی وجود دارد اما بسته به عملکردهای آنها انواع مهم دیگری هم از رم کامپیوتر وجود دارد که آنها را هم برای شما توضیح دادهایم.
شرکت بانی نو بزرگترین وارد کننده عمده رم در ایران میباشد. مشاهده انواع رم کامپیوتر گیگابایت
SDRAM
این واژه مخفف عبارت Synchronous Dynamic Access Memory است که همانطور از اسمش پیداست همگام است و به این معناست که روی ساعت کار میکند. این جمله به این معنا است که رم، قبل از پاسخ دادن به دیتاها منتظر سیگنال میماند. علت اینکه SDRAM را به DRAM های معمولی ترجیح میدهند این است که توانایی دریافت دستورالعملهای جدید را قبل از اجرایی کردن دستورالعملهای قبلی دارد.
RD RAM
واژهی RD RAM مخفف عبارت Rambus Random Access Memory میباشد که به طور مخصوص برای بازیهای ویدئویی و کارتهای گرافیک، در دههی 2000 میلادی طراحی شد.RD RAM با سرعت بیشتر و قابل توجهی دیتا را منتقل میکرد که همین باعث میشد برای بازیهای ویدئویی و برنامههایی با حجم بالا و سنگین مناسب باشد.
VRAM
آخرین نوع رمی که میخواهیم به شما توضیح بدهیم VRAM است که مخفف Video RAM میباشد. نقش این رم در کامپیوتر این است که باعث میشود شما تصاویر را بر روی صفحهی مانیتور ببینید. همچنین نقش دیگر آن این است که کیفیت ویدیو را بالا میبرد تا شما بتوانید از تماشای آن لذت ببرید. این نوع رم نقش مهمی را در کامپیوتر برای افرادی که بازیهای ویدئویی انجام میدهند دارد.
تایمینگ رم کامپیوتر چیست ؟
تا به اینجای مطلب پاسخ تقریبا جامعی در رابطه با سوال رم کامپیوتر چیست به شما دادیم اما حالا میخواهیم وارد موشوعات تخصصی تر شویم. خیلی از شماها ممکن است هیچ اطلاعاتی راجب تایمینگ رم کامپیوتر نداشته باشید و یا حتی تا به حال اسم آن را هم نشنیده باشید. اگر جزو این دسته از افراد هستید ادامهی این مطلب برای شما است. میتوان گفت تایمینگ یک روش برای اندازهگیری سرعت رم کامپیوتر یا اندازهگیری فاصلهی زمانی بین عملیاتهای انتقال دادهها است. این تایمینگ رم کامپیوتر را بر اساس چرخههای ساعت اندازهگیری میکنند. تایمینگها را با 4 عدد که با خط تیره از هم جدا شدهاند نشان میدهند مانند اعداد 38-18-18-16. هرچه عدد کوچکتر باشد به این معنا است که سرعت رم کامپیوتر شما بالاتر است.
شرکت بانی نو بزرگترین وارد کننده عمده رم در ایران میباشد. برای مشاهده انواع رم کامپیوتر جی اسکیل به صفحه خرید رم جی اسکیل مراجعه کنید.
تجزیه و تحلیل اعداد تایمینگ رم کامپیوتر
عدد اول (CL): CL شکل مخفف شدهی CAS Delay است و به معنای مدت زمان فاصلهای است که طول میکشد تا حافظه به پردازنده پاسخ دهد.
عدد دوم (tRCD): این حروف مخفف RAS to CAS Delay میباشند. واحدهای رم کامپیوتر برای آدرس دادن از یک طراحی مبتنی بر شبکه استفاده میکنند و هر ردیف و اعداد ستونها نشاندهندهی یک آدرس خاص در حافظه میباشد.
عدد سوم (tRP): فاصلهی مدت زمانی است که رم کامپیوتر برای مورد اجرا قرار دادن دستورات مصرف میکند.
عدد چهارم(CMD): این حروف در تایمینگ رم کامپیوتر مخفف شدهی Command Rate هستند و نشاندهندهی مدت زمانی است که رم کامپیوتر استفاده میکند تا خود را شناسایی و اولین دستور را اجرایی کند.
باس رم کامپیوتر چیست؟
موضوع بعدی که در رابطه با سوال رم کامپیوتر چیست میخواهیم به آن بپردازیم این است که باس رم کامپیوتر چیست؟ باس رم یک نوع باس کامپیوتر است که عملکرد آن این است که دیتا و اطلاعات و آدرسها را از حافظهی اصلی به پردازندهی مرکزی انتقال دهد. حالا این باس رم از دو قسمت تشکیل شده است که برای شما در زیر نام بردهایم.
- دیتا باس: دیتا باس موظف است به اینکه اطلاعات را میان حافظه و چیپست منتقل کند. هر چقدر دیتا باس پهنتر باشد، تا جایی که میتواند دیتای همزمان بیشتری را اجرا میکند که به آن پهنای باند میگویند.
- آدرس باس: آدرس باس نیز در جایی که اطلاعات خاص میتوانند ذخیره شوند (چه از حافظه خارج شوند یا خیر) با سیستم ارتباط برقرار میکند. از آن جایی که وظیفهی آدرس باس این است که اطلاعات را مکانیابی کند، سرعت و تاخیر یک عملی که در کامپیوتر انجام میگیرد به مقدار زیادی بستگی به آن دارد. پهنای آن مقدار حافظهی سیستمی را که پردازنده توانایی خواندن و نوشتن آن را دارد به تصویر میکشد.
شرکت بانی نو بزرگترین وارد کننده عمده رم در ایران میباشد. برای مشاهده انواع رم کامپیوتر کورسیر به صفحه خرید رم کورسیر مراجعه کنید.
جمعبندی
مطالبی که در بالا ذکر شد پاسخ به سوالات کامپیوتری شما از قبیل رم کامپیوتر چیست ، أنواع مختلف آن و کاربردش و همچنین سوالات تخصصیتری مثل تایمینگ و باس رم کامپیوتر بود که ما سعی کردیم به طور خلاصه و البته مفید برای شما جمعآوری کنیم و ارائه بدیم.
بسيار عالي ممنون از نگارش فوق العادتون????????
خواهش میکنم ممنون از شما که مطالعه کردید