تفاوت هارد و رم در چیست؟
تفاوت هارد و رم در چیست؟
بسیاری از افراد، از تفاوت هارد و رم مطلع نیستند و زمانی که حرف از این دو میشود، فکر میکنند که هر دو آنها یک منظور را میرساند. شاید یکی از دلایل آن نیز این مسئله میباشد که از اصطلاح رم، برای مموریهای موبایل نیز استفاده میشود. به همین دلیل این موضوع بیشتر به این شکل جا افتاده است که منظور از رم، میزان حافظهای میباشد که میتوان درون آن، انواع فایلهای موسیقی، فیلم، عکس و … را قرار داد.
اما حقیقت این است که در زمینهی رایانه و لپتاپ، این دو با هم تفاوت دارند و دو پارامتر کاملا مجزا از هم هستند. فرق بین هارد و رم، آن جا برای شما نمایان میشود که وقتی قصد خرید لپتاپ میکنید، شاهد این هستید که برای مثال رم کامپیوتر 8 گیگ است، در حالی که هارد آن 500 گیگ است! پس اینجا اطمینان حاصل میشود که بحث رم، جدا از میزان حافظهی دستگاه است.
در این مقاله، موضوعاتی که در بالا ذکر شده است، مورد بررسی قرار میگیرند؛ معرفی رم، هارد، بیان تفاوت هارد و رم و همچنین این موضوع که از کجا میزان هارد و رم دستگاه خود را متوجه شوید، مباحثی هستند که به آنها پرداخته میشود. پس اگر در این زمینهها برای شما سوالی وجود دارد، تا پایان، با ما همراه باشید.
مقاله پیشنهادی : معرفی انواع رم های DDR
هارد چیست؟
قبل از این که بخواهیم مقایسه هارد و رم را شرح دهیم، قصد داریم به شکل جدا به معرفی هر یک از آنها بپردازیم. هارد، فضای ذخیره سازی یا Storage دستگاه میباشد. زمانی که شما فیلم یا موسیقی و یا هر پروندهی دیگری را به درایوهای خود وارد میکنید، در واقع آنها را در حافظهی دستگاه خود ذخیره میکنید. همچنین زمانی که یک بازی و یا یک نرم افزار را نصب میکنید، از این فضا استفاده میشود تا پروندههای مربوط به نصب را در دستگاه سیو کرده باشد. به این ترتیب، هر چه هارد شما از فضای بیشتری برخوردار باشد، پروندههای بیشتری را میتوانید در آن ذخیره کنید.
علاوه بر حجمی که هارد دارد، یک سرعت نیز به آن نسبت داده میشود که سرعت جا به جایی مطالب درون هارد است. اکثر هاردها با سرعت 5400 دور در دقیقه کار میکنند. یعنی محورهای مرکزی که دارند، با سرعت 5400 دور بر دقیقه میچرخد تا فعل و انفعالات خواسته شده را انجام دهد. اما هاردهای دیگری با سرعت درایو 7200 و 10000 نیز وجود دارند که قدرت بیشتری داشته و پر سرعت میباشند. که طبیعی است که قیمت بیشتری نیز داشته باشند.
همچنین انواع مختلفی از هارد در بازار وجود دارد. هاردهای SSD، که نسل جدیدی از هارد میباشند، علاوه بر این که سرعت بیشتری دارند، میزان برق کمتری نیز مصرف میکنند. همچنین علاوه بر هاردهایی که درون دستگاه قرار داده میشوند و قابلیت جدا کردن آنها وجود ندارد، یک سری هاردهای دیگر، تحت عنوان هارد اکسترنال وجود دارند که همانند فلش مموری، با درگاه USB به دستگاه وصل میشوند؛ که این مورد، برای افرادی که کمبود حافظه داخلی دارند، توصیه میشود.
بنابراین، در اولین نکته تفاوت هارد و رم، باید توجه داشته باشید که این هارد است که مسئولیت ذخیره کردن انواع پروندههای شما که دارای حجم میباشد را دارد و این موضوع ربطی به رم دستگاه ندارد.
رم چیست؟
حال که تا حدودی با هارد آشنا شدیداید و کلیت فرق هارد و رم را متوجه شدهاید، این سوال پیش میآید پس رم چیست و چه وظیفهای دارد؟
شاید در کودکی این مورد برای شما پیش آمده باشد که دستگاه شما، یک بازی را اجرا نکند. سپس به این جمله برسید که رم بازی از دستگاه شما بیشتر است. خب در واقع این جمله نزدیک ترین منظور به رم را میرساند.
رم، یا رام، مخفف جملهی Random Access Memory میباشد که به معنی حافظهی پردازنش میباشد. در واقع زمانی که شما کاری را با دستگاه خود انجام میدهید، دستورات به وسیلهی پردازندهی مرکزی یا CPU پردازش شده و مواردی که نیاز است تا برای استفادههای بعدی به خاطر دستگاه سپرده شود، وارد رم دستگاه میشود.
طبیعی است که برای انجام کارهای سنگین با دستگاه، نیاز دارید تا رم بیشتری داشته باشید تا در حین کار کردن، با پر شدن حافظهی رم و کاهش سرعت رو به رو نباشید. پر شدن رم، زمانی اتفاق میافتد که همزمان، چندین کار را با دستگاه انجام میدهید که برای انجام آنها، نیاز است تا حافظهی زیادی از رم درگیر شود. اکثر بازیهای نسل جدید و نرم افزارهای سنگینی مثل فوتوشاپ و نظیر آن که برای ادیت فیلم استفاده میشود، به میزان رم زیادی نیاز دارند.
میزان رم در رایانهها، شاید در 10 سال پیش، در حدود 128 MB، 256، 512 و 1GB بودهاند. اما با پیشرفت تکنولوژی و همچنین سنگین شدن نرم افزارها، این مقدار، در لپتاپهای فعلی که فرم گیمینگ دارند، گاها تا 128GB نیز رسیدهاند. که البته این حافظه به علاوهی نوع رم، میتواند در سرعت اجرای بازی و یا نرم افزار، موثر باشد.
مقایسه رم و هارد
تفاوت هارد و رم را بررسی کردیم و متوجه شدیم که کارکرد این دو سخت افزار، کاملا متفاوت از یکدیگر میباشد و رم، هیچ ربطی به میزان پروندههایی که درون دستگاه ریختهاید ندارد. اما یک سری مقایسههای دیگر وجود دارد که عملکرد رم با هارد را با هم متمایز میکند، که به بررسی آنها میپردازیم:
- پیغام System out of memory، مربوط به رم دستگاه میباشد و نشان دهندهی این است که رم پر شده است و ربطی به هارد و حافظهی ذخیره سازی ندارد.
- هر دو برای ذخیره سازی به کار میروند، اما حافظهی رم، ماکسیمم تا 64 یا 128 گیگ، آن هم برای ابر رایانهها مورد استفاده قرار میگیرد. در حالی که حجم هارد تا 2 یا 4 ترابایت هم میرسد.
- وقتی کاربر، اطلاعات و محتویات یک سایت را تغییر میدهد، ابتدا این تغییرات در رم ذخیره میشود و سپس این تغییرات، در حافظهی دستگاه یا همان هارد، ذخیره میشود. برای مثال، زمانی که فایلی را کپی میکنید، این فایل در رم ذخیره میشود. با این کارکرد، میتوان رم دستگاه را حافظهی کوتاه مدت دستگاه دانست و هارد را حافظهی بلند مدت.
- دیگر تفاوت هارد و رم در این است که حافظهی رم به شکل موقت است، در حالی که هارد، حافظهی دائمی میباشد.
- در ساخت رم، از چیپ و تراشه استفاده میشود، در حالی که برای ساخت هارد، از دیسکهای مغناطیسی و پلاتر استفاده میشود.
- رم برای کارکرد خود، نیاز به برق دارد. به این معنی که اگر برق دستگاه قطع شود، اطلاعاتی از قبل بر روی رم وجود داشت، حذف میشود. به همین دلیل است که وقتی سرعت سیستم پایین میآید، گاها با ریست کردن دستگاه، میتوان مشکل را حل کرد. اما این مورد برای هارد، ضروری نیست و اطلاعات بر روی آن، با حذف برق نیز باقی میمانند.
مقاله پیشنهادی : تفاوت رم SD و DDR
هارد و رم دستگاه ما چقدر است؟
اما اگر ندانیم میزان حافظه و رم ما چه قدر است، از کجا متوجه این موضوع شویم؟ این مورد در ویندوز و مک متفاوت است که به شکل مجزا به هر کدام از آنها میپردازیم.
- رم و حافظه در مک
برای این که بدانیم حافظهی رم در سیستم عامل مک چه قدر است، باید به Apple menu وارد شده و گزینهی About this mac را بزنیم تا اطلاعات دستگاه، از جمله رم دستگاه، برای شما به نمایش در بیاید.
برای مطلع شدن از حافظهی دستگاه نیز، پس از وارد شدن به قسمت Apple menu و انتخاب About this mac، گزینهی Storage را انتخاب نمایید تا میزان حافظه دستگاه برای شما به نمایش در بیاید.
مشاهده میشود که تفاوت رم و هارد، از نظر میزان حجم، بسیار زیاد است.
- رم و حافظه در ویندوز
برای مطلع شدن از میزان رم در ویندوز، باید وارد Control panel شده و سپس System and Security را انتخاب نمایید. پس از آن با کلیک بر روی گزینهی System میتوانید از مشخصات سخت افزاری دستگاه خود مطلع شوید.
در حالت راحتتر، وارد MY PC شده و با کلیک راست کردن بر روی صفحهی My pc و انتخاب گزینهی آخر، یعنی Properties ، به صفحهی زیر، وارد شوید.
برای مطلع شدن از هارد نیز، در ویندوز 10، با وارد شدن به MY pc میتوانید حافظهی هر درایو را به شکل مشخص مشاهده نمایید.
جمع بندی
تفاوت رم و هارد در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت و نتیجه، نشان دهندهی آن بود که هارد برای ذخیرهی اطلاعات به شکل دائمی به کار گرفته میشود در حالی که رم، میزان حافظهی پنهانی است که برای پردازش موارد مختلف به آن نیاز داریم تا مطالبی را در آن ذخیره کنیم.
طبیعی است که هر چه میزان رم و هارد رایانه و یا لپتاپ، بیشتر باشد، قیمت دستگاه نیز بیشتر است. برای همین، اگر بودجهی محدود دارید، باید بررسی کنید که برای چه کاری قصد خرید لپتاپ دارید. اگر قصد شما بیشتر انجام بازی و یا کار با نرم افزار میباشد، در مقایسه رم و هارد، باید به رم توجه بیشتری داشته باشید. در حالی که اگر قصد شما، نگهداری از پروندههای زیاد و مشخص است و زیاد کارهای پردازشی ندارید، میزان هارد بیشتر، برای شما مناسبتر خواهید بود.