» آموزشی » انواع مودم و ویژگی‌های آن
آموزشی

انواع مودم و ویژگی‌های آن

1400-01-21 346

انواع مودم

انواع مودم و ویژگی‌هایی که هر یک دارند موضوعی است که قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم.

1. مودم یا مودم باند پهن یک دستگاه سخت افزاری است که کامپیوتر یا روتر را به شبکه باند پهن متصل می‌کند. به عنوان مثال، مودم کابلی و مودم DSL دو نمونه از انواع مودم هستند. برخی از شما ممکن است هنگام کار با اینترنت، صدای شماره گیری نوستالژیک را به یاد بیاورید.

این صدای روشن شدن مودم شما و اتصال به اینترنت بود. مانند همه فناوری ها، مودم امروز نیز پیشرفت کرده است و اکنون اتصال بی نقصی را برای شما فراهم می کند. اما مودم دقیقاً چیست؟ چه کار می‌کند؟

مودم باکس کوچکی است که دستگاه های شما را با استفاده از کابل به اینترنت متصل می‌کند. برخلاف روتر، مودم اتصال Wi-Fi را در خانه شما فراهم نمی کند. یک مودم به عنوان یک مترجم دیجیتال عمل می کند، سیگنال اطلاعاتی را از کابل، فیبر یا خطوط تلفن شما گرفته و آن را برای رایانه شما قابل دسترسی می کند.

تاریخچه مودم

اولین مودم، معروف به Dataphone، در سال 1960 توسط AT&T منتشر شد. سپس مودم 80-103A در 1977، برای کاربران خانگی رایج شد. انواع مودم‌های Dial-up معمولاً از اوایل سال 2000 توسط رایانه‌ها برای اتصال به اینترنت مورد استفاده قرار می‌گرفت تا انکه پهنای باند اینترنت به طور گسترده‌تری در دسترس قرار گرفت.

با در دسترس بودن و محبوبیت اینترنت باند پهن، مودم‌های شماره گیری توسط کاربران کمتری از رایانه مورد استفاده قرار گرفت. امروزه دیگر رایانه‌ها با مودم dial-up مجهز نیستند، بنابراین خرید و نصب آن به کاربرانی که به آن نیاز دارند توصیه می‌شود.

انواع مودم‌های رایانه ای

در زیر انواع مودم رایانه ای موجود در رایانه آورده شده است.
• مودم Onboard : مودم روی مادربرد کامپیوتر ساخته شده است. این مودم‌ها قابل حذف نیستند، اما می‌توانند از طریق تنظیمات jumper یا BIOS غیرفعال شوند.
• مودم اینترنال : مودمی‌ که به شکاف PCI درون رایانه دسکتاپ جدیدتر یا اسلات ISA در رایانه قدیمی‌ متصل می‌شود.
• مودم اکسترنال: مودم در جعبه ای است که از طریق پورت سریال یا پورت USB به کامپیوتر متصل می‌شود.
• مودم متحرک: مودمی‌که با اسلات PCMCIA لپ تاپ‌های قدیمی‌استفاده می‌شود و در صورت لزوم می‌تواند اضافه یا حذف شود.

سرعت مودم‌ها چقدر است؟

سرعت مودم بر حسب bps و Kbps اندازه گیری می‌شود که همان سرعتی است که مودم می‌تواند داده را ارسال و دریافت کند. امروزه مودم 56k سریعترین سرعت مورد استفاده در مودم dial-up امروزی است.

کیفیت خطی که تلفن از طریق آن برقرار می‌شود و اینکه از چند محل اتصال باید استفاده کند، در سرعت انواع مودم تأثیر دارد. اگرچه ممکن است یک مودم 56 K درجه بندی شود، اما اگر کیفیت خط و محل اتصال بهینه نباشد، نمی‌توانید حداکثر سرعت را بدست آورید.

همچنین، وقتی مودم با مودم دیگری ارتباط برقرار می‌کند که از همان استاندارد یا سرعت پایین استفاده نمی‌کند، از کمترین سرعت استفاده می‌شود.
سرعت اولیه مودم‌ها شامل 110 باود، 300 باود، 1200 باود، 2400 باود، 4800 باود، 9600 باود، 14.4 کیلوگرم، 28.8 کیلوگرم و 33.6 کیلوگرم بود.

ویژگی‌ها و استانداردهای مودم

یک مودم ممکن است شامل برخی یا همه‌ی ویژگی‌ها و مشخصات ذکر شده در زیر باشد.

  • پاسخ خودکار: توانایی یک مودم برای پاسخگویی خودکار به تلفن پس از زنگ خوردن تلفن به مدت زمان مشخص.
  • Data/Voice : مودم‌هایی با قابلیت صوتی که بین صدا و ارتباطات داده جابجا می‌شوند.
  • نمابر: مودم‌های نمابر با نرم افزار مناسب می‌توانند فکس ارسال و دریافت کنند.
  • V.90 : استانداردی که مودم از آن استفاده می‌کند به شما امکان می‌دهد تا با سرعت بهینه ارتباط برقرار کند. هنگامی‌که برای اولین بار معرفی شد، چندین استاندارد وجود داشت، اما تقریباً همه مودم‌های 56k از استاندارد V.90 استفاده می‌کنند.

انواع مودم‌های استاندارد

امروزه بیشتر انواع مودم استاندارد اینترنال یا اکسترنال هستند. از مودم اینترنال در داخل رایانه استفاده می‌شود و مستقیماً به I/O BUS متصل می‌شود. مودم داخلی به منبع تغذیه جداگانه ای احتیاج ندارد زیرا از BUS داخلی کامپیوتر تأمین می‌شود و همچنین مودم اینترنال به پورت سریال یا کابل‌های اتصال به آن پورت نیاز ندارد.

یک مودم داخلی شامل مدار 16550A UART یا مدار معادل آن خواهد بود که به انتقال سریع داده‌ها به کامپیوتر کمک می‌کند. مودم‌های داخلی معمولاً ارزان‌تر از مودم‌های خارجی هستند. نصب مودم‌های داخلی کمی‌ دشوارتر از مودم‌های خارجی است و برای نصب آن در کامپیوتر باید یک اسلات ISA وجود داشته باشد.

مودم اکسترنال

مودم اکسترنال به یک پورت سریال 16550A UART متصل می‌‌شود تا از حداکثر توان داده اطمینان حاصل شود و البته یک پورت سریال نیز لازم است. یک مودم خارجی به درگاه سریال PC یا TI متصل می‌شود و نیاز به استفاده از کابل اتصال بین PC یا TI و مودم، اتصال برق و البته محلی برای قرار دادن خود مودم دارد.

مزیت یک مودم خارجی این است که مودم‌های خارجی می‌توانند به راحتی از یک رایانه به رایانه دیگر منتقل شوند و چراغ‌های روی خود مودم می‌توانند به تشخیص مشکلات کمک کنند. بعلاوه، یک مودم خارجی با خاموش کردن آن به راحتی قابل تنظیم است در حالی که مودم داخلی بدون خاموش کردن سیستم نمی‌تواند خاموش شود.

مودم‌های فکس

این مدل از انواع مودم به شما امکان ارسال و دریافت فکس را می‌دهند. قسمت نمابر مودم داده‌هایی را ارسال می‌کند که به عنوان تصویر تفسیر می‌شوند. می‌توان اسنادی را بر روی رایانه ایجاد کرد (رزومه، مقالات، پیشنهادات پایان نامه) و آن‌ها را از برنامه به دستگاه فکس یا رایانه با مودم فکس ارسال کنید.

به جای ارسال کار چاپ به چاپگر، آن را به مودم فکس ارسال می‌کنید. اطلاعات از طریق خطوط تلفن به دستگاه فکس از راه دور یا مودم فکس ارسال می‌شود. یعنی هر فایلی در رایانه شما می‌تواند به دستگاه فکس یا رایانه دیگری با مودم فکس ارسال شود. رزومه، پیشنهادات پایان نامه و غیره را می‌توانید در عرض چند دقیقه به دستگاه فکس ارسال کنید.

مودم‌های هوشمند

مودم‌های هوشمند مودم‌های گرانتری هستند که شامل کدگذاری داخلی حافظه ROM و تراشه‌های ریزپردازنده هستند تا پروتکل‌های ارتباطی پیچیده و بررسی تشخیصی را در خود مودم ارائه دهند. برخی از این مودم‌های هوشمند نه تنها مکالمه دیجیتال به آنالوگ را انجام می‌دهند بلکه به عنوان مالتی پلکسر، دستگاه‌های محدود کننده امنیتی، دستگاه‌های رمزگذاری، دستگاه‌های تشخیص خطا و انتقال مجدد نیز فعالیت می‌کنند.

مودم‌های کوتاه برد

مودم‌های کوتاه برد انتقال داده را با سرعت متوسط تا زیاد در هر دو جهت (دو طرفه کامل) فراهم می‌کنند. آن‌ها همچنین در کنترل دستگاه‌های از راه دور در شبکه خود استفاده می‌شوند. در انواع مودم کوتاه برد، شما از کابل جفت سیم مخصوص خود برای انتقال سیگنال‌های الکتریکی مستقیم استفاده می‌کنید. به این نوع مودم، درایور خط نیز گفته می‌شود.

این دستگاه از یک باکس تقریباً به اندازه پاکت سیگار تشکیل شده است. از آنجا که مودم‌های کوتاه برد به منبع تغذیه خارجی نیاز ندارند، بنابراین انرژی خود را از طریق پورت سریال دریافت می‌کنند و گاهی اوقات به عنوان حذف کننده مودم معرفی می‌شوند. این مودم‌ها معمولاً در تجارت استفاده می‌شوند و کاربر خصوصی نیست. هرچه سیگنال دورتر حرکت کند، مقدار داده کاهش می‌یابد.

مودم‌های بی سیم

مودم‌های بی سیم سیگنال‌های داده را به جای استفاده از کابل از طریق هوا منتقل می‌کنند. گاهی اوقات آن‌ها را مودم فرکانس رادیویی می‌نامند. این گونه از انواع مودم برای کار با فناوری تلفن همراه و شبکه‌های محلی بی سیم طراحی شده است. مودم‌های بی سیم برای انتقال داده‌های خود از دو نوع انتقال استفاده می‌کنند.

گیرنده‌های رادیویی و مادون قرمز . مودم‌های گیرنده رادیویی سه روش برای انتقال داده دارند. گیرنده-گیرنده-گیرنده، گیرنده-ماهواره-گیرنده و تلفن همراه. گیرنده و گیرنده رادیویی می‌تواند به عنوان عملیات نقطه ای و چند نقطه ای استفاده شود و به طور کلی در فرکانس 900 مگاهرتز انتقال می‌یابد. مودم‌های گیرنده رادیویی در مقایسه با مودم سیمی ‌دارای مزایا و معایبی هستند.

مزایا عبارتند از: عدم سیم کشی پرهزینه برای نگهداری، نصب سیم کشی پرهزینه، کم بودن زمان انتظار برای اتصال، نمی‌توانید از طریق ‌هاب برای برقراری ارتباط با مودم سیمی ‌متصل شوید و هیچ هزینه ای برای پرداخت یک خط اجاره ای ندارید.

معایب آن عبارتند از: هزینه اولیه بالاتر تجهیزات با مودم‌های ماهواره ای و تلفن همراه، هزینه عملیاتی بالاتر، حفظ امنیت سخت تر، دامنه انتقال کوتاه ؛ به طور کلی 20 مایل مگر اینکه از تکرار کننده استفاده کنید، سرعت انتقال داده با افزایش دامنه و از دست رفتن داده کاهش می‌یابد.

مودم‌های کابلی

وقتی کابل برای اولین بار معرفی شد، برای مناطق روستایی ضعیف طراحی شد. این شبکه اکنون یک شبکه پیشرفته است که بیش از 500 سایت ویدیو، سرگرمی ‌موسیقی و خدمات تعاملی (تلویزیون وب) را ارائه می‌دهد. به دلیل پهنای باند بسیار زیاد، کابل قادر است مقدار بیشتری از داده را با سرعت بسیار سریعتر از دستگاه آنالوگ یا شبکه دیجیتال خدمات مجتمع ارائه دهد.

نداشتن استاندارد مانع توسعه یک سیستم قابل قبول است. اکثر سیستم‌های کابلی یک سیستم یک طرفه هستند و برای ارتباط دو طرفه مورد نیاز انواع مودم تنظیم نشده اند. طبق تحقیق انجام شده توسط گروه یانکی، بیش از 90٪ سیستم‌های کابل یک طرفه هستند و استفاده از مسیر بازگشت فرکانس رادیویی را برای این سیستم‌ها غیرممکن می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×