» پردازنده (CPU) » انواع سی پی یو اینتل
پردازنده (CPU)

انواع سی پی یو اینتل

1400-11-10 1,684

آیا با انواع سی پی یو اینتل آشنایی دارید؟ اینتل پردازنده‌های زیادی را برای رایانه‌ها و عملکردهای مختلف طراحی می‌کند. از پردازنده‌های صرفه‌جویی در مصرف انرژی برای نت‌بوک‌ها گرفته تا پردازنده‌های 64 بیتی چند هسته‌ای پیشرفته، درک تفاوت‌های پردازنده‌ها برای انتخاب مناسب برای اهداف محاسباتی شما کلیدی است.

در این بلاگ قصد داریم به شکل کلی، به انواع سی پی یو اینتل بپردازیم و تمامی مدل ها و ویژگی آن ها را مورد بررسی قرار دهیم. پس تا پایان، همراه ما باشید.

 سی پی یو اینتل

پردازنده اینتل چیست؟

پردازنده‌های اینتل محبوب‌ترین پردازنده‌های دسکتاپ و لپ‌تاپ در جهان هستند. آنها در طیف وسیعی از خانواده‌های مدل با نام‌هایی مانند Core، Xeon ، Pentium  و Celeron  ارائه می‌شوند. آن‌ها در نسل‌های متعددی مانند 9، 10، و 11 آمده‌اند که به آن‌ها  Coffee Lake، Comet/Ice Lake و Rocket/Tiger Lake  نیز می‌گویند. این پردازنده‌ها اکثر رایانه‌های شخصی موجود در بازار را با مدل‌های خاصی که برای افزایش سرعت، تحرک، گردش‌های کاری خلاقانه، عملکرد بازی، اخبار تجاری، داده‌های بزرگ و سایر برنامه‌ها مهندسی شده‌اند، تامین می‌کنند.

نامگذاری پردازنده اینتل

برای بررسی تفاوت‌های بین پردازنده‌های منحصر به ‌فرد اینتل، باید قسمت‌های هر نام را بدانید. نام هر پردازنده دارای یک نام تجاری، اصلاح کننده برند، نسل، SKU  و خط محصول است. هنگامی که معنی هر یک از آنها را بدانید، می‌توانید هر پردازنده را در یک نگاه شناسایی کنید.

نام قطعات پردازنده اینتل

نام تجاری: خط تولید کلی، مانند  Core، Xeon ، Pentium  یا  Celeron   

اصلاح کننده نام تجاری

 در نام تجاری Core تراشه‌های اینتل بعد از نام “Core” یک اصلاح کننده برند مانند i3، i5، i7 یا i9 پیدا خواهید کرد. اعداد اصلاح کننده بالاتر عموماً به معنای عملکرد بهتر و ویژگی‌های بیشتر است. نام‌های تجاری Xeon، Pentium و Celeron این اصلاح کننده‌ها را ندارند.

نشانگر نسل

 بعد از نام تجاری و اصلاح کننده، یک نشانگر تولید مانند 9، 10 یا 11 را خواهید دید که با دنباله شماره SKU دنبال می‌شود. این عد در انواع سی پی یو اینتل ، نشان می‌دهد که تراشه چه زمانی ساخته شده است. (تراشه‌های نسل نهم اینتل در سال‌های 2018-2019، نسل دهم در سال‌های 2019-2020 و نسل یازدهم در سال‌های 2020-2021 عرضه شدند.)

SKU

 این شماره مدل خاص‌تری در هر برند و نسل است. به طور کلی، شماره مدل بالاتر به معنای پردازنده با امکانات کامل‌تر است. اما شما نمی‌توانید شماره مدل‌ها را از یک برند به برند دیگر مقایسه کنید، مانند Core در مقابل Xeon .

خط تولید

 پسوند خط محصول در انتهای نام هر پردازنده اینتل به شما امکان می‌دهد بدانید که هر پردازنده به طور کلی برای چه منظوری است. به عنوان مثال، “XE” در انتهای نام یک پردازنده Intel Core یک تراشه دسکتاپ با حداکثر کارایی را نشان می‌دهد.

قوی ترین سی پی یو اینتل کدام است ؟ این بلاگ ، قوی ترین پردازنده را به شما نشان خواهد داد.

نسل های پردازنده اینتل

نسل های پردانزنده اینتل به چه شکل است ؟ فن‌آوران اغلب در مورد پردازنده‌های نسل نهم، نسل دهم و یازدهم و خانواده‌های مختلف پردازنده‌های «Lake» مانند Whiskey، Ice و Sky صحبت می‌کنند. اما در واقع، همه یکسان هستند. هر نسل ارتقاء عملکرد قابل توجهی را ارائه می‌کند، بهره‌وری و اتصال را افزایش می‌دهد، مانند عمر باتری بیشتر، سرعت ساعت سریع‌تر تا 5.3 گیگاهرتز با Turbo Boost، اینتل WiFi 6 (Gig+)، فناوری Thunderbolt™ 3 و همه‌جانبه 4K HDR

آخرین پردازنده اینتل چیست؟

از اوایل سال 2021، آخرین پردازنده اینتل، تراشه نسل یازدهم Tiger Lake برای رایانه‌های شخصی موبایل و نسل دهم پردازنده Comet Lake برای رایانه‌های رومیزی است. نسل یازدهمین پردازنده رایانه شخصی Rocket Lake  در اوایل تا اواسط سال 2021 وارد بازار خواهد شد. نسل یازدهم تراشه‌های اینتل فوق العاده هیجان انگیز است، زیرا از پلتفرم جدید Evo پشتیبانی می‌کند. این یک تراشه نیست، بلکه یک بازطراحی اولیه سخت‌افزار رایانه شخصی است.

انواع سی پی یو اینتل

در ادامه به بررسی انواع مدل های پردازنده اینتل می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

اتم

پردازنده‌های اینتل اتم، پردازنده‌های کم مصرفی هستند که برای استفاده در نت‌بوک‌ها و سایر دستگاه‌های محاسباتی مبتنی بر شبکه طراحی شده‌اند که در آن‌ها عمر باتری و مصرف انرژی مهم‌تر از توان پردازشی است.

انواع مختلفی از پردازنده Atom وجود دارد. پردازنده‌های بدون علامت حروف قبل از عدد برای دستگاه‌های عمومی کم مصرف در نظر گرفته شده‌اند. پردازنده‌هایی با علامت N برای نت بوک‌ها طراحی شده‌اند. پردازنده‌های Atom طراحی شده برای دستگاه‌های اینترنت موبایل دارای علامت Z هستند. عدد زیر نشانگر سطح پردازنده را نشان می‌دهد. اعداد بالاتر نشان دهنده ویژگی‌های بیشتر پردازنده است.

سلرون

شاید بار ها اسم سی پی یو سلرون به گوش شما خورده باشد. پردازنده‌های سلرون برای رایانه‌های رومیزی پایین رده طراحی شده‌اند که عمدتاً برای فعالیت‌های وب و محاسبات اولیه استفاده می‌شوند. پردازنده‌های سلرون دارای نشانگر عددی هستند. هرچه این عدد بیشتر باشد، ویژگی‌های پردازنده بیشتر می‌شود. کلاس‌های مختلفی از پردازنده‌های سلرون وجود دارد، از جمله پردازنده‌های کم مصرف که برای رایانه‌های لپ تاپ طراحی شده‌اند.

نسل‌های پردازنده سلرون اینتل

  • جاسپر لیک، 2021; سلرون N
  • لیک دنباله دار، 2019 تا 2020؛ سلرون جی 5
  • ببر لیک (موبایل)، 2019 تا 2020؛ سلرون 6305
  • Coffee Lake، 2018 تا 2019; سلرون جی 4
سی پی یو سلرون اینتل

پنتیوم

سی پی یو پنتیوم به عنوان نامی برای تعدادی از نسل‌های مختلف پردازنده استفاده شده است. پردازنده‌های پنتیوم نسل فعلی، پردازنده‌های دو هسته‌ای کم مصرف هستند که برای رایانه‌های رومیزی طراحی شده‌اند. پردازنده‌های پنتیوم دارای نشانگرهای عددی هستند که مانند سایر پردازنده‌های اینتل سطوح بالاتری از ویژگی‌ها را با اعداد سری بالاتر نشان می‌دهند.

 پردازنده‌های پنتیوم اینتل، پردازنده‌های سطح متوسط تا ابتدایی هستند که ارزش بالایی را با قیمت‌های پایین‌تری نسبت به پردازنده‌های Core و Xeon ارائه می‌کنند. این تراشه‌ها سرعت ساعت مشابهی را با تراشه‌های قوی‌تر Core مدیریت می‌کنند و با در نظر نگرفتن ویژگی‌های برتر مانند Turbo Boost و HyperThreading، قیمت‌ها را پایین نگه می‌دارند. این بدان معناست که اگر از برنامه‌های کاربردی پرکاربرد برای داده‌های بزرگ یا طراحی استفاده نمی‌کنید، یک پردازنده Pentium می‌تواند یک انتخاب عالی باشد.

نسل های پردازنده پنتیوم اینتل

  • جاسپر لیک، 2021; پنتیوم نقره‌ای
  • کامنت لیک، 2019 تا 2020؛ پنتیوم گلد
  • تایگر لیک (موبایل)، 2019 تا 2020؛ پنتیوم گلد
  • Coffee Lake، 2018 تا 2019; پنتیوم طلا
  • H : قدرت بالا
  • U : توان متوسط
  • T : قدرت کم
پردازنده پنتیوم اینتل

زئون و ایتانیوم

از دیگر انواع سی پی یو اینتل، پردازنده‌های Intel Xeon و Itanium CPU هستند که بیشتر پردازنده‌های کلاس سرور هستند که برای برنامه‌های مختلف سرور طراحی و بهینه شده‌اند. این پردازنده‌ها دارای سه علامت هستند؛ X نشان‌دهنده یک CPU با کارایی بالا، E نشان‌دهنده یک CPU بهینه‌شده با رک و L نشان‌دهنده یک CPU بهینه‌سازی شده است.

 سه سطح از پردازنده‌های Xeon وجود دارد. پردازنده‌های سری 3000 دارای یک هسته، پردازنده‌های سری 5000 دارای دو هسته و پردازنده‌های سری 7000 دارای بیش از دو هسته هستند. پردازنده‌های سری 9000 پردازنده‌های کلاس Itanium را نشان می‌دهند که می‌توانند دو یا چند هسته داشته باشند. اعداد بالاتر در هر سری نشان دهنده ویژگی‌های بیشتر پردازنده است.

 پردازنده های Xeon اینتل خط تولید CPU های تجاری این برند هستند. آنها دارای سرعت کلاک قابل مقایسه با خانواده پردازنده‌های Core هستند. جایی که آنها می‌درخشند، پشتیبانی آنها از حافظه تصحیح کننده خطای ECC  است، که برای برنامه‌های محاسباتی حیاتی، مانند محاسبات مالی یا علمی، ضروری است. جدا از نام‌های نسل «Lake»، اینتل مدل ۲۰۱۹ را «نسل دوم زئون» و مدل‌های ۲۰۲۰ را «نسل سوم زئون» نامید. این ربطی به نسل‌های تراشه‌های گسترده‌تر مانند نسل دهم و یازدهم ندارد.

 اگر دستگاه قدیمی‌تری با CPU Xeon دارید، نگران نباشید. اولین پردازنده Xeon در واقع در سال 1998 با مدل‌های جدید به طور منظم از آن زمان عرضه شد.

برای شناخت راه های کاهش مصرف سی پی یو ، این بلاگ را مطالعه نمایید

نسل های پردازنده زئون اینتل

  • کوپر لیک، 2020 تا 2021؛ زئون طلا، زئون پلاتین
  • کامنت لیک، 2020 تا 2021؛ زئون دبلیو
  • Cascade lake، 2019 تا 2020؛ زئون پلاتین، زئون طلا، زئون نقره، زئون برنز
  • Coffee Lake، 2018 تا 2019; زئون ای
سی پی یو زئون

سی پی یو کور

مهم ترین و محبوب ترین سی پی یو در بین انواع سی پی یو اینتل در حال حاضر ، سی پی یو کور می‌باشد. اولین پردازنده‌های Core اینتل در سال 2006 شروع به کار کردند. از آن زمان تاکنون بیش از نیمی از نسل‌های پردازنده‌های Core i3، Core i5 و Core i7 اینتل آمده‌اند و رفته‌اند.

 دو نوع پردازنده Core وجود دارد. پردازنده اصلی Core i7 نام دارد. عدد زیر i7 روی CPU نشان دهنده تعداد ویژگی های CPU است. عدد بالاتر نشان‌دهنده ویژگی‌های بیشتر است، مانند حافظه پنهان، سرعت ساعت، اتوبوس سمت جلو یا سایر فناوری‌ها. پردازنده‌های Core 2 Duo پردازنده‌های چند هسته‌ای هستند. آنها تعدادی نشانگر حروف دارند که خانواده‌های مختلف پردازنده را نشان می‌دهند.

  • QX  نشان‌دهنده یک CPU چهار هسته‌ای با عملکرد بالا
  • X  نشان‌دهنده یک CPU دو هسته‌ای با عملکرد بالا
  • Q  نشان‌دهنده یک CPU رومیزی چهار هسته‌ای
  • E  نشان‌دهنده یک پردازنده دو هسته‌ای با کارایی انرژی است
  • T  نشان‌دهنده یک CPU موبایل کم مصرف
  • P نشان‌دهنده یک CPU موبایل کم‌مصرف با مصرف انرژی کمتر از T
  • L  نشان‌دهنده یک CPU موبایل کم مصرف
  • U  نشان‌دهنده کم‌مصرف پردازنده Core 2 است
  • S  نشان دهنده یک بسته CPU با فاکتور کوچک است.
سی پی یو کور

 این شاخص‌های الفبایی با یک عدد دنبال می‌شوند. اعداد بالاتر نشان دهنده ویژگی‌های بیشتر CPU است.

اگر اولین رایانه شخصی خود را می‌سازید، نکته اصلی که باید در اینجا به خاطر داشته باشید این است که 3، 5 و 7 متصل به هر خانواده از پردازنده‌های Core اینتل به سادگی نشان دهنده قدرت پردازش نسبی آنها هستند. آنها هیچ ارتباطی با تعداد هسته‌های هر CPU و سرعت هر کدام ندارند. یک CPU Intel Core در کدام خانواده قرار می‌گیرد بر اساس مجموعه‌ای از معیارها شامل تعداد هسته‌ها، سرعت ساعت (بر حسب گیگاهرتز) و اندازه حافظه پنهان، تعداد فناوری‌های اینتل که ادغام می‌کنند نیز نقش دارد.

 به عبارت دیگر، در مقایسه با پردازنده‌های i5 یا i7، مواردی مانند Turbo Boost و Hyper-Threading در پردازنده i3 بسیار کمتر است. در ابتدایی‌ترین سطح، این اعداد نشان می‌دهند که هر کلاس از پردازنده‌های مرکزی اینتل نسبت به یکدیگر کجا قرار گرفته‌اند و در نظر گرفته شده‌اند که ایده‌ای از نوع عملکردی که باید از هر یک از آنها انتظار داشته باشند را به مصرف‌کنندگان ارائه دهند.

بهترین سی پی یو Core i7 را در این بلاک مشاهده نمایید

پردازنده‌های  Core i3، i5 و i7 اینتل را نیز می‌توان از نظر دستگاه‌های مورد نظرشان دسته‌بندی کرد. برخی برای ما در داخل لپ تاپ‌ها در نظر گرفته شده‌اند، برخی دیگر برای استفاده با رایانه‌های شخصی رومیزی در نظر گرفته شده‌اند. وات تفاوت بزرگی در اینجاست، زیرا پردازنده‌های داخل دستگاه‌های تلفن همراه معمولاً باید با مصرف انرژی کمتری کار کنند. در برخی موارد، تفاوت در مشخصات و عملکرد برای انواع دسکتاپ و لپ‌تاپ پردازنده‌های i5 و i7 اینتل می‌تواند بسیار قابل توجه باشد. با این حال، برای جلوگیری از سردرگمی، اجازه دهید به طور انحصاری در مورد انواع دسکتاپ صحبت کنیم.

سی پی یو کور

تعداد هسته ها

در حالی که تعداد هسته‌های داخل یک CPU Intel Core همه چیز نیست، اما هرچه تعداد هسته‌ سی پی یو بیشتر باشد، وظایف بیشتری معروف به Thread به طور همزمان انجام می‌شود. این بدان معنی است که رایانه شخصی با تعداد هسته بالاتر برای کارهایی که چند رشته‌ای مهم است، مانند سرورهای وب، مرورگرهای وب و برخی از بازی‌های ویدیویی بهتر است.

 در حالی که قانون سخت و سریعی در مورد آن وجود ندارد، همچنین احتمال دارد که هسته‌های کمتری در Core i3 نسبت به Core i5 یا i7 پیدا کنید. با چند استثنا، مانند پردازنده‌های Core i3 «Coffee Lake» نسل هشتم اینتل، اکثر پردازنده‌های Core i3 فقط دو هسته دارند.

 دلیل این امر این است که پردازنده‌های i3 به گونه‌ای طراحی شده‌اند که به قیمت پایین‌تری دست پیدا کنند. آن‌ها معمولاً در رایانه‌های شخصی یافت می‌شوند که بخش‌هایی از بازار را هدف قرار می‌دهند که بودجه‌شان بیشتر است، جایی که نیاز به دستگاهی مقرون به صرفه، تقاضا برای عملکرد بالاتر را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

همانطور که انتظار دارید، پردازنده های Core i5 اینتل نسبت به همتایان i3 خود قدرتمندتر هستند. بخشی از این به میانگین سرعت کلاک بالاتر برمی‌گردد. بخشی از این به هسته‌های اضافی مربوط می‌شود. هسته‌های بیشتر به این معنی است که این CPU ها می‌توانند رشته‌های بیشتری را به طور همزمان مدیریت کنند و سرعت کلاک بیشتر به این معنی است که می‌توانند وظایف را با کارایی بیشتری انجام دهند.

در سال‌های گذشته، سری پردازنده‌های Core i5 اینتل به طور کلی بر روی پردازنده‌هایی با حداکثر چهار هسته ساخته شده‌اند. با این حال، در زمان‌های اخیر (مانند نسل نهم قهوه‌ای لیک)، اینتل برای بسیاری از پردازنده‌های i5 خود، پیشینه را به شش هسته افزایش داده است. این شامل مواردی مانند Intel Core i5-9400، Intel Core i5-9500 و Intel Core i5-9600 است. در نهایت، شما پردازنده‌های Core i7 اینتل را دارید. باز هم، شما هم به میانگین سرعت کلاک سریعتر و هم به هسته های اضافی نگاه می‌کنید. پردازنده‌های اینتل Kaby Lake i7 Core تنها شامل چهار هسته می‌شوند، اما خانواده مدرن‌تر Coffee Lake از پردازنده‌های i7 تا هشت هسته و سرعت کلاک استانداردی دارند که محدوده آن تا ۳.۶ گیگاهرتز می‌رسد. در این مرحله، ممکن است تعجب کنید که سرعت ساعت چقدر مهم است؟ قطعا بسیار مهم است. با این حال، وقتی صحبت از سرعت ساعت به میان می‌آید، چند نکته وجود دارد که باید به خاطر داشته باشید.

منظور از توربو بوست سی پی یو چیست؟ با این مقاله همراه باشید

سرعت کلاک

اولین مورد این است که به طور کلی، سرعت کلاک بالاتر بهتر است. با این حال، به دلیل مسائل حرارتی موجود، پردازنده هایی با هسته‌های بیشتر تمایل دارند با سرعت کلاک پایین‌تری کار کنند. اغلب اوقات، انتخاب یک CPU  مستلزم انتخاب بین یک CPU است که قادر به ارائه سرعت کلاک سریع‌تر یا انتخاب یک پردازنده با هسته‌های بیشتر است

 این ما را به دومین موردی می‌رساند که باید در ذهن داشته باشید؛ سریع‌تر ممکن است بهتر باشد، اما همیشه لازم نیست. اگرچه یک هسته سریعتر ممکن است کارآمدتر از هسته کندتر باشد، اما ممکن است لزوماً برای کارهایی که می‌خواهید از رایانه خود استفاده کنید بهتر نباشد.

بسیاری از برنامه‌ها فقط تک رشته‌ای را اجرا می‌کنند، در حالی که برخی دیگر برای استفاده از چند رشته طراحی شده‌اند. برای مواردی که مورد دوم اعمال می‌شود، مانند رندر ویدیو و بازی، داشتن هسته‌های بیشتر نسبت به هسته‌های سریع‌تر پیشرفت بسیار زیادی را به همراه خواهد داشت. دقت داشته باشید که برخی از انواع سی پی یو اینتل ، قابلت اورکلاک پرداندنده وجود دارد. که در صورت لزوم می‌توانید از آن استفاده نمایید.

کدام سی پی یو اینتل را بخریم؟

در بین انواع سی پی یو اینتل ، این سوال به وجود می‌آید که کدام یک را خریداری کنیم ؟ شاید برای تمامی نیاز ها، لزومی نداشته باشد که کل هزینه را صرف سرعت کلاک و یا تعداد هسته ها بکنید. قطعا برای هر نیازی که از کامپیوتر دارید،  ارزش آن را دارد که به سرعت ساعتی که واقعاً به آن نیاز دارید فکر کنید و مشخصات سیستم توصیه شده را برای بازی یا نرم افزاری که روی رایانه شخصی جدید خود اجرا می‌کنید، جستجو کنید.

 برای کارهای روزمره بیشتر مانند مرور وب، یک پردازنده i5 با سرعت کلاک بالاتر احتمالاً نسبت به یک i7 قوی‌تر هزینه بیشتری را برای شما به ارمغان می‌آورد. با این حال، گاهی اوقات داشتن آن هسته‌های اضافی از CPU i5 یا i7 مهم‌تر است و اغلب اوقات انتخاب بین یک پردازنده Intel Core و دیگری به این بستگی دارد که آیا می‌خواهید یک CPU با هسته‌های بیشتر داشته باشید یا یک پردازنده با ساعت بهتر. تمامی این موارد می‌تواند در انتخاب شما از بین انواع سی پی یو اینتل، تاثیر بگذارد.

نکته دیگری که در اینجا باید در نظر بگیرید این است که تفاوت مهمی بین سرعت کلاک استاندارد CPU و سرعت کلاک توربو وجود دارد. اولی سرعت ساعت معمولی است که یک CPU اینتل قادر به ارائه آن است. مورد دوم به سریع‌ترین سرعت‌هایی اشاره دارد که با استفاده از ویژگی‌های Turbo Boost اینتل می‌تواند به آن دست یابد. این نوع فناوری‌ها که منحصراً در پردازنده‌های اینتل یافت می‌شوند، یکی از چیزهای کلیدی هستند که پردازنده‌های i3، i5 و i7 را از هم جدا می‌کنند. زیرا پردازنده‌های مقرون‌به‌صرفه‌تر i3  به‌علاوه برخی از پردازنده‌های i5 اغلب شامل آن‌ها نمی‌شوند.

سی پی یو های اینتل

نتیجه گیری

در این بلاگ ، انواع سی پی یو اینتل مورد بررسی قرار گرفت. اینتل صدها مدل مختلف پردازنده تولید می‌کند که هر ساله تعداد بیشتری از آن‌ها وارد بازار می‌شوند. برای یک خلاصه نویسی سریع داریم :

  • پردازنده مرکزی Intel Core خط اصلی تراشه‌های قدرتمند آنها برای استفاده تجاری و شخصی است.
  • خط Intel Xeon به طور ویژه برای جریان‌های کاری علمی و داده‌های سنگین طراحی شده است.
  • خانواده پردازنده‌های پنتیوم اینتل یک گزینه مقرون به صرفه است که برای بودجه‌های متوسط بسیار خوب است.
  • اینتل سلرون عملکرد سریعی را برای خریداران سطح ابتدایی با گردش کار در سطح سبک ارائه می‌دهد.

امیدواریم توانسته باشیم با این مقاله، شما را در خرید سی پی یو راهنمایی کرده باشیم. همچنین در صورتی که سوالی در این زمینه برای شما وجود داشت، می‌توانید در قسمت نظرها آن را برای ما به ثبت برسانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×