انواع منبع تغذیه کامپیوتر
در صورتی که با انواع منبع تغذیه آشنایی ندارید، با این بلاگ همراه باشید. در این مقاله سعی داریم به سه سوال اصلی پاسخ دهیم.
- منبع تغدیه کامپیوتر چیست؟
- اجزای منبع تغذیه کامپیوتر چیست؟
- انواع منبع تغذیه کامپیوتر چیست؟
در ادامه با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات را گرفته و با انواع منبع تغذیه نیز آشنا شوید.
منبع تغذیه کامپیوتر چیست؟
یکی از کم هیجان ترین اما مهم ترین اجزای کامپیوتر منبع تغذیه است. البته رایانه های شخصی از طریق برق کار می کنند و این مستقیماً از دیوار به همه اجزای داخل کیس رایانه ارائه نمی شود. در عوض ، مسیر برق از جریان متناوب (AC) ارائه شده توسط شرکت برق به جریان مستقیم (DC) استفاده شده توسط اجزای PC در ولتاژ مورد نیاز است. برای اجرای رایانه شخصی خرید هر منبع تغذیه وسوسه انگیز است ، اما این یک انتخاب عاقلانه نیست.
منبع تغذیهای که برق قابل اعتماد یا تمیز را تأمین نکند، می تواند باعث ایجاد تعداد زیادی مشکل شود، از جمله بی ثباتی که سخت است بتوان آن را تعیین کرد. در حقیقت، قطع شدن منبع تغذیه اغلب می تواند مشکلات دیگری مانند بازنشانی تصادفی و یخ زدگی ایجاد کند.
بنابراین، شما باید به اندازه منبع پردازنده، پردازنده گرافیکی، RAM و گزینههای ذخیره سازی خود به انتخاب منبع تغذیه خود بپردازید. با انتخاب منبع تغذیه مناسب، بهترین عملکرد ممکن را به شما ارائه می دهد و به سهولت یک عمر اطمینان کمک می کند.
نیرو ستون فقرات هر سیستم الکترونیکی است و منبع تغذیه همان چیزی است که سیستم را تغذیه می کند. انتخاب منبع مناسب می تواند تفاوت اساسی بین دستگاهی باشد که در سطوح مطلوب کار می کند و دستگاهی است که ممکن است نتایج متناقضی را به همراه داشته باشد.
در صورتی که حس میکنید پاور دستگاه شما مشکل دارد، بلاگ علائم ضعف پاور کامپیوتر را مطالعه نمایید تا درک درستی از آن کسب کنید.
واحد منبع تغذیه
یک واحد منبع تغذیه (PSU) برق متناوب را برای اجزای داخلی رایانه به ولتاژ پایین تنظیم می کند. رایانه های شخصی مدرن به طور جهانی از منابع تغذیه حالت سوئیچ شده استفاده می کنند.
برخی از منابع تغذیه دارای سوئیچ دستی برای انتخاب ولتاژ ورودی هستند ، در حالی که برخی دیگر به طور خودکار با ولتاژ شبکه سازگار می شوند. اکثر منابع تغذیه رایانه شخصی رومیزی مطابق با مشخصات ATX است که شامل تحمل فاکتور فرم و ولتاژ است. در حالی که منبع تغذیه ATX به منبع تغذیه متصل است ، اما همیشه 5 ولتاژ آماده به کار 5 ولت (5VSB) را تأمین می کند تا عملکرد های آماده به کار در رایانه و لوازم جانبی خاص تأمین شود.
منبع تغذیه ATX توسط سیگنال مادربرد روشن و خاموش می شود. آن ها هم چنین سیگنالی را به مادربرد ارائه می دهند تا مشخص کند ولتاژهای DC دقیقاً مشخص هستند ، بنابراین کامپیوتر قادر است با خیال راحت خاموش و روشن شود.
عملکرد اصلی منبع تغذیه
عملکرد اصلی منبع تغذیه تبدیل جریان الکتریکی از منبع به ولتاژ ، جریان و فرکانس صحیح برای تأمین بار است. پریز برق ، دستگاه ذخیره انرژی مانند باتری ها ، پیل های سوختی ، ژنراتور ، مبدل های انرژی خورشیدی به طور کلی به عنوان منبع تغذیه شناخته می شوند.منبع تغذیه در دسته های مختلف طبقه بندی می شود. در بخش های بعدی خواهیم دید که دسته بندی های مختلف کدام است.
در صورتی که قصد خرید منبع تغذیه را دارید، پاور 750 وات ایسوس TUF GAMING 750B محصول پیشنهادی بانی نو به شما عزیزان میباشد.
انواع منبع تغذیه کامپیوتر
سه نوع منبع تغذیه عمده وجود دارد: تنظیم نشده (نیروی بی رحم نیز نامیده می شود) ، تنظیم خطی و سوئیچینگ. چهارمین نوع مدار منبع تغذیه به نام Ripple-regulated ، ترکیبی است بین طرح های “تنظیم نشده و سوئیچینگ که دارای یک زیربخش برای خودش است.
منبع تغذیه تنظیم نشده
منبع تغذیه تنظیم نشده ابتدایی ترین نوعی است که از یک ترانسفورماتور ، یکسوساز و فیلتر کم عبور تشکیل شده است. این منبع تغذیه معمولاً ولتاژ موج دار زیادی را نشان می دهد (به عنوان مثال بی ثباتی با سرعت متغیر) و سایر “نویزهای” AC که روی برق DC قرار دارند. اگر ولتاژ ورودی تغییر کند ، ولتاژ خروجی با یک مقدار متناسب تغییر می کند. مزیت یک منبع کنترل نشده این است که ارزان ، ساده و کارآمد است.
منبع تغذیه تنظیم خطی
یک منبع تنظیم شده خطی به سادگی یک منبع تغذیه بی نظم و تنظیم نشده است و به دنبال آن یک مدار ترانزیستور در حالت “فعال” یا “خطی” خود کار می کند ، از این رو تنظیم کننده خطی نام دارد.این افت ولتاژ اضافی منجر به اتلاف قابل توجه نیرو به صورت گرما می شود.
اگر ولتاژ ورودی خیلی کم شود ، مدار ترانزیستور تنظیمات خود را از دست می دهد ، به این معنی که نمی تواند ولتاژ را ثابت نگه دارد. این فقط می تواند ولتاژ اضافی را کاهش دهد ، نه این که کمبود ولتاژ را از قسمت نیروی تنظیم نشده مدار جبران کند. بنابراین ، بسته به نوع تنظیم کننده ، باید ولتاژ ورودی را حداقل 1 تا 3 ولت بالاتر از خروجی مورد نظر نگه دارید.
این بدان معنی است که معادل توان حداقل 1 تا 3 ولت ضربدر جریان بار کامل توسط مدار تنظیم کننده اتلاف می شود و گرمای زیادی تولید می کند.
این باعث می شود منابع تغذیه تنظیم شده خطی نسبتاً ناکارآمد باشند. هم چنین ، برای خلاص شدن از شر این گرما ، آن ها باید از گرماگیرهای بزرگ استفاده کنند که آن ها را بزرگ ، سنگین و گران می کند.
اگر قصد خرید پاور دارید، بلاگ بهترین پاورهای کامپیوتر را مطالعه کنید تا در این زمینه اطلاعات کافی را کسب کنید.
منبع تغذیه سوئیچینگ
یکی دیگر از انواع منبع تغذیه سوئیچینگ است. منبع تغذیه سوئیچینگ تلاشی است برای درک مزایای هر دو نیروی تنظیم نشده و طراحی های خطی (کوچک ، کارآمد و ارزان اما ولتاژ خروجی پایدار “تمیز”). منبع تغذیه سوئیچینگ بر اساس اصل اصلاح ولتاژ ورودی جریان برق AC به DC ، تبدیل مجدد آن به جریان متناوب موج مربع متناوب با فرکانس بالا از طریق ترانزیستورهایی که به عنوان کلیدهای روشن / خاموش کار می کنند ، با استفاده از یک وزن سبک ولتاژ AC را بالا یا پایین می کند.
ترانسفورماتور ، سپس خروجی AC ترانسفورماتور را به DC اصلاح کرده و برای خروجی نهایی فیلتر می کند. تنظیم ولتاژ با تغییر “چرخه کار” وارونگی DC-to-AC در سمت اصلی ترانسفورماتور انجام می شود.
سوئیچ ها علاوه بر وزن سبک تر به دلیل هسته ترانسفورماتور کوچک تر ، مزیت فوق العاده دیگری نیز نسبت به دو طرح قبلی دارند: این نوع منبع تغذیه را می توان کاملاً مستقل از ولتاژ ورودی ساخت که می تواند روی هر سیستم برق الکتریکی در جهان کار کند. ؛ این ها منبع تغذیه “جهانی” هستند.
نکته منفی سوئیچرها
پیچیدگی بیش تر آن هاست و به دلیل کارکرد آن ها تمایل دارند تا “نویز” AC با فرکانس بالا در خط برق تولید کنند. اکثر سوئیچرها نیز ولتاژ موج دار قابل توجهی بر روی خروجی های خود دارند. با انواع ارزان تر ، این سر و صدا و موج می تواند به همان اندازه منبع تغذیه غیرمجاز بد باشد.
چنین سوئیچرهای سطح پایین بی ارزش نیستند ، زیرا هنوز هم ولتاژ خروجی متوسط پایداری را ایجاد می کنند و قابلیت ورودی “جهانی” وجود دارد. سوئیچرهای گران قیمت بدون موج دار هستند و تقریباً سر و صدا برای بعضی از نوع خطی کم است.
این سوئیچرها به گرانی لوازم خطی هستند. دلیل استفاده از سوئیچر گران قیمت به جای خطی مناسب ، این است که آیا شما به سازگاری جهانی سیستم قدرت یا کارایی بالا نیاز دارید. راندمان بالا ، وزن کم و اندازه کوچک دلایلی است که تقریباً به طور جهانی برای تغذیه مدارهای دیجیتال کامپیوتر از منبع تغذیه استفاده می شود.
پاور 450 وات گرین GP450A-ECO Rev3.1 محصول پیشنهادی بانی نو به شما عزیزان است که توصیه میکنیم در صورتی که قصد خرید پاور داشتید، نگاهی به آن بیندازید.
تنظیم شده موج دار
منبع تغذیه با تنظیم موج دارگزینه ای برای طرح طراحی تنظیم شده خطی است، منبع تغذیه تنظیم نشده (ترانسفورماتور ، یکسو ساز ، فیلتر) “قسمت جلویی” مدار را تشکیل می دهد ، اما یک ترانزیستور دقیقاً در روشن و خاموش بودن آن کار می کند.
حالت های (اشباع / قطع) در صورت لزوم برق DC را به یک خازن بزرگ منتقل می کند تا ولتاژ خروجی را از نقطه تنظیم بالا و پایین حفظ کند. همانند سوئیچ ها، ترانزیستور در یک رگولاتور موج دار هرگز در حالی که در حالت “فعال” یا “خطی” خود قرار دارد برای هر مدت زمان قابل توجهی جریان را عبور نمی دهد ، به این معنی که انرژی بسیار کمی به صورت گرما هدر می رود.
با این حال ، بزرگ ترین اشکال در این طرح تنظیمی وجود مقداری ولتاژ موج دار بر روی خروجی است ، زیرا ولتاژ DC بین دو نقطه تنظیم ولتاژ متفاوت است.
هم چنین ، این ولتاژ موج دار فرکانس بستگی به جریان بار دارد ، که فیلتر کردن نهایی جریان مستقیم را دشوارتر می کند. مدارهای تنظیم کننده موج دار نسبت به مدارهای سوئیچر کاملاً ساده تر هستند و نیازی به کنترل ولتاژ های بالای خط برق نیستند که ترانزیستورهای سوئیچر باید تحمل کنند و باعث می شود کار با آن ها ایمن تر باشد.
برای تعمیر پاور کامپیوتر این بلاگ میتوان راهکارهای زیادی را به شما نشان بدهد که توصیه میکنیم آن را مطالعه نمایید.
اجزای منبع تغذیه کامپیوتر
مهندسان همیشه باید از قبل برنامه ریزی داشته باشند تا بتوانند نیازهای قطعات الکترونیکی خود را به موقع برآورده کنند ، اما از آنجا که صنعت با تقاضای رو به رشد روبرو است ، انجام این امر بسیار مهمتر از همیشه است. صنعت قطعات الکترونیکی در سالهای اخیر شاهد افزایش کمبود قطعات بوده است ، که این امر مهندسان را وادار به برنامه ریزی زودتر برای تکمیل کار خود کرده است. منابع تغذیه مانند مبدلهای AC-DC به قطعات الکترونیکی متکی هستند.
این منبع تغذیه ولتاژ جریان متناوب (AC) را به ولتاژ جریان مستقیم (DC) تبدیل میکند. مدار الکترونیکی که به عنوان “منبع تغذیه” شناخته میشود ، باید این وظیفه را با اطمینان انجام دهد تا یک قطعه از تجهیزات الکترونیکی به درستی کار کند. واحدهای منبع تغذیه (PSU) در رایانهها ، فرستندهها و گیرندههای رادیویی آماتور و سایر تجهیزات الکترونیکی که از ولتاژ DC به عنوان ورودی استفاده میکنند ، استفاده میشود. علاوه بر محافظت از رایانه در برابر خاموش شدن ناگهانی ، این امر از خرابی دادهها به دلیل قطع برق و ولتاژ پایین جلوگیری میکند.
یک منبع تغذیه از چهار جزء اصلی تشکیل شده است. بیایید به هریک از آنها نگاهی بیندازیم.
تبدیل کننده
ترانسفورماتور یک دستگاه ایستا است که انرژی الکتریکی را از سیم پیچ اولیه به سیم پیچ ثانویه بدون تأثیر بر فرکانس منتقل میکند. از آن برای افزایش یا کاهش سطح ولتاژ AC استفاده میشود و بقیه سیستم الکترونیکی را از برق AC جدا میکند. سیم پیچ اولیه ترانسفورماتور به منبع ولتاژ AC متصل است که جریان متناوب تولید میکند. سیم پیچهای اولیه و ثانویه از نظر فیزیکی به یکدیگر متصل نیستند اما به دلیل القای الکترومغناطیسی به دنبال قانون فارادی ، در سیم پیچ ثانویه ولتاژ القایی وجود دارد.
سه عملکرد اصلی ترانسفورماتورها وجود دارد: افزایش ولتاژ ، کاهش ولتاژ و ایجاد جداسازی بین مدارهای اولیه و ثانویه.
یکسو کننده (Rectifier)
یکسو کننده دستگاهی است که برای تغییر قدرت AC به DC ضربان دار استفاده میشود. یکسو کننده اصلی دیود است. این دیود یک دستگاه یک طرفه است که به عنوان یکسو کننده در جهت جلو عمل میکند. سه مدار اصلی اصلاح کننده که از دیودها استفاده میکنند ، از نوع پل نیمه موج ، تمام موج با نوار مرکزی و موج کامل هستند.
یکسو کنندههای زمینی
ترانسفورماتور سیم پیچ ثانویه را از منبع اولیه جدا میکند. منبع اصلی ممکن است زمینی باشد اما سیم پیچ ثانویه به هیچ پتانسیلی ارجاع داده نمیشود. استفاده از زمین فقط به مدار ثانویه پتانسیل مرجع میدهد.
فیلتر
از فیلتر منبع تغذیه برای جلوگیری از ظاهر شدن جزء موج دار در خروجی استفاده میشود. این دستگاه برای تبدیل DC ضربان دار از مدارهای یکسو کننده به سطح DC مناسب و صاف طراحی شده است. دو نوع اصلی فیلترهای منبع تغذیه عبارتند از: فیلتر خازنی فیلتر C و فیلتر مقاومت خازنی . فیلتر C سادهترین و مقرون به صرفهترین فیلتر موجود است. از طرف دیگر ، فیلتر RC برای کاهش میزان ولتاژ موج در یک فیلتر خازن استفاده میشود.
وظیفه اصلی آن گذراندن بیشتر مولفه DC در حالی است که جزء AC سیگنال را تضعیف میکند. فیلتر RC از مقاومت و خازن تشکیل شده است. از فیلترهای RC برای فیلتر کردن یک سیگنال به سادگی مسدود کردن فرکانسهای خاص و عبور فرکانسهای دیگر استفاده میشود. فیلترهای رایج RC فیلترهای High-Pass و Low-Pass هستند.
تنظیم کنندههای ولتاژ
تنظیم کننده ولتاژ به گونهای طراحی شده است که خروجی DC بسیار پایدار یا تنظیم شدهای را ارائه دهد. همیشه ایده آل این است که ولتاژ خروجی ثابت داشته باشید تا بار به درستی کار کند. سطح خروجی بدون در نظر گرفتن تغییرات ولتاژ ورودی حفظ میشود. تنظیم کننده ولتاژ اطمینان میدهد که ولتاژ خروجی DC بدون در نظر گرفتن هرگونه تغییر در ولتاژ ورودی ثابت است ، که باعث میشود بار به درستی کار کند. رایجترین انواع رگولاتورها تنظیم کننده ولتاژ سری و تنظیم کننده ولتاژ شنت است.
جمع بندی
در این مقاله با انواع منبع تغذیه کامپیوتر یا انواع پاور آشنا شدید. همچنین اجزای اصلی درونی پاور مورد بررسی قرار گرفت و بررسی شد و وظایف هر کدام به شکل مختصر عنوان شد. امیدواریم که این مطالب برایتان مفید بوده باشد. و توانسته باشیم شما را در خرید پاور، راهنمایی کرده باشیم. همچنین در صورتی که سوالی در این زمینه برای شما وجود داشت، در قسمت نظرها آن را برای ما به ثبت برسانید.